Annonce

Annonce

Svar: Dreng på 17 mdr står tidligt op


29. december 2021

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mira

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lillebrors rytme og alle dine tanker :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med jer.

Jeg ved fra dine tidligere breve, at lillebror er født før tid, og det kan godt betyde, at han har brug for to lure i længere tid, det er altså helt okay, hvis han endnu ikke er parat til en længere middagslur midt på dagen, den fleksiblitet må være der. Jeg er dog helt enige med jer i, at selvom han trives med sin nuværende rytme, så fungerer det ikke for nogen af jer andre, og det er derfor en god idé, at I forsøger at hjælpe ham til en rytme, som kan fungere bedre for jer alle :)

Jeres dagsrytme med tidspunkter for mad ser umiddelbart rigtig fint ud. Hans spisetider passer rigtig fint, og som du skriver, så vågner han ikke umiddelbart fordi han er vant til at få morgenmad - han kan dog godt være sulten. Derfor tænker jeg, at I skal forsøge, om I kan give ham et lidt større godnatmåltid, meget gerne en portion grød eller en portion havregryn med mælk. Noget som vil mætte ham lidt mere til natten end godnatbananen. Det er første udgangspunkt at sikre, at han ikke vågner, fordi han er sulten. Men ellers lyder måltiderne i løbet af dagen og tidspunkterne fine :)

Derudover så fortæller du, at I har forsøgt at strække tiden om formiddagen, så han gradvist blev puttet senere og senere til formiddagslur. Det er lykkes for jer kortvarigt at vænne ham til at blive puttet kl 09, men det varede kun få dage... Og jeg tænker ikke, at I skal starte her - jeg tænker faktisk, at I skal forsøge at afkorte hans opvågning om ...


Annonce

... natten eller mere korrekt sagt - afkorte tiden han er vågen tidlig morgen, så det bliver til en opvågning mere end en decideret vågenperiode.

Det vil sige, at hvis han vågner kl 04, så skal I forsøge at putte ham igen så hurtigt det er muligt. Måske kan han puttes kl 06 og så sove videre til 07, hvor dagen så kan begynde, måske kan han puttes allerede kl 05.. Gradvist altså forsøge at afkorte hans vågenperiode tidlig morgen, så han går fra at være vågen i 4 timer til at være vågen i 3 timer, 2 timer, 1.5 time, 1 time, 45 minutter, 30 minutter, 15 minutter, 5 minutter... Så I på den måde får forlænget hans nattesøvn og på den måde også arbejder på at få ham til at sove til f.eks. kl 06, så dagen starter der i stedet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så vil I naturligt stadig skulle holde fast i de to dagslure lidt endnu - men formiddagsluren vil måske ligge kl 9 og middagsluren kl 13.30.. og på den måde vil puttetidspunktet om aftenen stadig passe med at være omkring kl 19.30-20, som nu. Jeg tænker som sagt, at han har brug for sine to lure, det er ikke dette, som I lige nu skal ændre på, men i stedet hans nattesøvn/stå op tidspunkt. Og dette altså ikke ved at strække tiden, før I putter ham til formiddagslur, men i stedet ved at afkorte tiden, hvor han er vågen om morgenen, putte ham igen og så gradvist starte dagen senere.

Lige nu vil I sandsynligvis ikke kunne putte ham allerede kl 05, det vil være en gradvis ændring, men det kan godt lade sig gøre hen af vejen og for mig at se må det være vejen frem hos jer :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt! Og rigtig glædelig jul og godt nytår:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce