Annonce

Annonce

Svar: 1,5 år sove i egen seng


26. december 2021

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære håbefulde forældre

Tak for jeres brev og også en rigtig god jul til jer :)

Jeg kan godt forstå, at I har et ønske om at lære jeres dreng at sove i egen seng, og det er rigtig dejligt, at I føler, at I har både tid og overskud til at lære ham dette nu og er bevidste om, at det ikke er en ændring, som bare lige sker fra den ene aften til den anden.

Jeg er helt enig med jer i, at der absolut ingen grund er til at putte jeres dreng i seng og lade ham græde, som I har fået foreslået. Hvorfor I alverden skulle I dog gøre det, og hvorfor skulle det hjælpe?!. Det er rigtig vigtigt, at jeres dreng er tryg ved at sove, og at det at komme i seng forbindes med noget dejligt og rart. Det skal være en hyggestund, som han kan se frem til, og hvis I begynder at presse ham til at sove i sengen og lader ham græde sig ulykkeligt i søvn, så vil han naturligt forbinde sin seng og det at sove med noget som ikke er trygt og godt - og det vil ikke give grobund for gode søvnvaner fremover, tværtimod.

Jeres dreng har et søvnassociationsproblem, hvilket betyder, at han er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af et bestemt ritual for at kunne sove.

Der er gode søvnassociationer, som for en dreng på 1.5 år kan være f.eks.:

Bamse, putteklud, godnathistorie, godnatsang, snak om dagen, putning i egen seng...

Der er mindre gode søvnassociationer, som for en dreng på 1.5 år kan være f.eks.:

Bryst, flaske, blive vugget i søvn, være i favn og ikke kunne sove uden favn...

Søvnassociationer er gode, når de lærer barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med stedet, hvor man skal sove. Søvnassociationer er mindre gode, når de gør barnet afhængig af den voksne. Det vil sige, når jeres dreng har brug for at I f.eks. triller ham i barnevognen eller vugger ham i armene - både for at han kan falde i søvn og også for, at han kan sove sammenhængende, når han endelig sover.

Jeres dreng har lært at sove med bevægelse. Han trilles i barnevogne om dagen, men det fungerer.. og han vugges i søvn i jeres favn om aftenen. Han er om aftenen både afhængig af bevægelse og af jeres favn for at kunne sove - selvom I har forsøgt med hjul under tremmesengen, så er det ikke tilstrækkeligt, han skal være i jeres ...


Annonce

... arme, og først når han sover helt, så flytter I ham til egen seng.

Ofte er man nødt til at tage tingene lidt i etaper - og det er derfor, at I ikke kan skabe ændringer fra den ene aften til den anden. Og jeg vil foreslå jer følgende etaper:

1) indføre puttebamse, putteklud, godnathistorie, godnatsang... som på sigt kan erstatte jer, fungere som substitut for jer og netop hjælpe ham til ro, imens han ligger i egen seng

2) bibeholde jeres favn så han stadig får jeres nærhed og tryghed...

3) men stoppe med bevægelse. Så han ikke længere behøver at blive vugget for at falde i søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er en forudsætning for at han kan lære at sove i egen seng, at han ikke længere behøver blive vugget, trillet, hoppe med - da sengen er stillestående. Og først, når han kan dette, så øver I at flytte ham fra jeres favn og over i egen seng.

Jeg vil anbefale jer, at I sætter jer i en stol på hans værelse, og sidder med ham i favnen ved siden af hans seng. I skal ikke længere gå rundt med ham, hoppe med ham på en pilatesbold eller lignende, men sidde stille med ham i favnen. På den måde får han stadig maser af nærhed, og det er stadig trygt for ham.

Imens han sidder i jeres favn, så putter han med en bamse, en putteklud eller lignende, ligesom I også meget gerne må begynde at læse en historie eller synge en godnatsang.

Tanken er at det ritual, I indfører nu, skal kunne fungere, når han også ligger i sin seng. Så I skal stille og roligt flytte ham fra jeres favn over i egen seng, men stadig være der, læse bog, synge godnatsang. Det kan f.eks. godt være sådan, at I lige nu gør det hele i jeres favn, men gradvist øver I, at han får læst historie i jeres favn, flyttes over til egen seng, og der får han så sunget godnatsang. Han har stadig sin bamse, sin putteklud osv. hos sig, når I flytter ham fra jer. Og stille og roligt øver I så at han får læst historie, flyttes over i egen seng, hvor I læser lidt videre, synger godnatsang. Og derfra er næste skridt så at læse hele historien, imens han ligger i sin seng - og hele tiden er I der med bamse, putteklud osv. Så ritualet er det samme, den eneste ændring er, at han gradvist lærer at sove i egen seng - på en tryg og god måde :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig godt nytår til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce