Annonce

Annonce

Svar: Søvn og amning - 6 mdr.


15. november 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære søde du

Tusind tak for dit brev og dejligt at høre fra dig - og må jeg starte med at sige, at det gør mig oprigtigt ondt at høre, at I har mistet en lillebror sidste år. Det lyder som om, at det har været et ret hårdt 2020 for jeres lille familie...

Det er godt, at jeres datter trives - som den høje, slanke pige hun er - måske ligner hun bare sin far eller mor :) Og hvor er det dejligt, at I er blevet beriget med endnu en lille dreng. Jeres første søn vil naturligt altid være en del af jeres liv, og det er kun forståeligt, at oplevelsen omkring ham har gjort jer ekstra opmærksomme på jeres nuværende lille dreng, men det er rigtig godt, at I støtter hinanden, og at I som du så fint selv skriver "forsøger at kanalisere jeres energi ud i jeres levende børn" :)

Jeg synes det lyder som en god idé, at I er begyndt at introducere en flaske. Det lyder som en god prioritering at se, om I kan få lillebror til at acceptere en sådan, for det har naturligt visse fordele. Det vil for det første gøre, at far kan komme mere på banen og tage over, når du har brug for at koble lidt fra. Det vil også gøre det lettere for dig at vende tilbage på arbejde, ligesom det vil være godt for din krop også at få lidt pause fra de mange hyppige amninger. Du lyder veltrænet, men som du skriver, har de sidste 3 år været hårde for din krop, og du vejer nu 6 kg under dit udgangspunkt. Du er tilfreds med dit udseende, men lyder også "træt" - og det er helt okay, at du derfor prioriterer flasken. Dertil kommer at MME nogle gange kan mætte lidt ekstra og måske være med til at give lidt længere søvnstræk om natten, - man har da lov at håbe :)

Jeg vil anbefale, at I forsøger med flaske som f.eks. en drømmeflaske sen aften. Den kan gives mere eller mindre i søvne og måske være måden, I får lillebror til at acceptere den på. Og samtidig kan den så måske give lidt nattero først på natten. Den vil også give dig mulighed for at gå tidligere i seng, så du kan få lidt sammenhængende nattetimer, før du igen skal amme.

Derudover så lyder det for mig som om, at I skal øge lillebrors indtag af skemad og vand af kop. Han lyder til at være godt igang med skemaden, og som jeg læser dit brev, så tilbydes han skemad to gange dagligt - og du må meget gerne øge ham, så han nu får 3 hovedmåltider og derudover også 2 mellemmåltider. Sammen med skemaden skal han have vand af kop, som naturligt vil komme til at dække en del af hans væskebheov, og så skal han også stadig ammes før hver lur.

Det betyder, at en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider, nu ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos samt vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Øllebrød eller grøntsagsmos og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Ammes ...


Annonce

... og puttes til middagslur som nu måske ca kl 12...

Eftermiddag 14.30-15: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos samt vand af kop.

Ammes og puttes til dagens 3. lur ca kl 16 som nu...

Aften 17.30: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk i mosen, og der suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden som han kan gumle på selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Drømmeflaske


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Midt nat 03: Ammes - og i takt med at mængden af skemad sættes op og han bliver bedre til at drikke vand af kop og evt. tager imod en drømmeflaske, så trappes denne amning helt ud. Det vil sige, at målet er, at han stille og roligt begynder at kunne sove f.eks. fra kl 23.30-05 uden mælk...

Ud over at øge hans indtag af mad og vand af kop hele dagen igennem ,så vil det også være rigtig godt, hvis du kan begynde at adskille bryst og søvn. Det vil sige, at han stadig skal ammes, men det er vigtigt, at han ikke falder i søvn med dit bryst i munden. Du skal forsøge at lirke brystet ud af munden på ham, før han sover helt, så han ikke er afhængig af brystet i munden for at kunne overgive sig til søvnen.

Du kan amme ham og putte ham fra din favn over i seng eller barnevogn, stå ved ham, lægge dine hænder beroligende på ham, evt. forsøge med en sut og/eller en putteklud, som dufter lidt af dig og med din nærhed forsøge at lulle ham det sidste stykke vej ind i søvnen. Han skal ikke flyttes fra dig, når han er vågen, men flyttes døsig. Det vil sige på det tidspunkt, hvor han næsten sover, men dog er vågen nok til at registrere, at han ikke længere er i din favn med netop ligger i seng eller barnevogn.

Du kan også lægge dig og amme ham liggende i dobbeltsengen og på den måde hjælpe ham til ro og til at overgive sig til søvnen. du giver ham på den måde masser af nærhed og tæt kontakt, som han er vant til og lyder til at efterspørge, og så lirker du brystet ud af munden på ham, så han ikke falder i søvn med brystet, men igen vænnes til at kunne sove uden. Samtidig holder du hænderne på ham, beroliger med nærhed og kærtegn. Du skal helst nå dertil, hvor han dier, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover.

Når han bliver 7 måneder, så vil det være tid til at skære et par af amningerne helt væk og det vil i den alder være relevant, at du f.eks. begynder at putte ham til formidagsluren uden amning først. Det betyder at mellemmåltidet til den tid vil erstatte den nuværende amning. Derfor er det også en god idé at indføre et mellemmåltid og i takt med at mængden af dette sættes op og ha bliver bedre til at drikke vand af kop, så fjernes amningen stille og roligt. På den måde får han også gradvist mindre brystafhængighed og lære at han godt kan sove uden mors bryst og favn. På den måde arbejder tiden altså også lidt for jer.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og jeg glæder mig rigtig meget til at følge jeres lille familie igen :) Stort knus herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce