Annonce

Annonce

Brev:

Søvn og amning - 6 mdr.


15. november 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Søvn og amning - 6 mdr.

Kære Helen

Det er efterhånden noget tid siden, at jeg har haft behov for din vejledning i forhold til min datter og især mad. Hun er nu 4 og bliver 5 om to måneder. Hun er stadig en slank og lang pige - 15 kg og 110 cm - men sådan er hun bare. Imellemtiden har vi fået lillebror, som bliver 6 måneder i denne uge. Han er en glad og dejlig baby og udvikler sig, som han skal. Men modsat sin søster er han ikke en super sove-baby. Hvor hun sov flere timer, er vi heldige hvis han sover halvanden - og det er ikke uafbrudt.

Til vores historie hører, at vi sidste år i februar også fik en lillebror, som blev født til termin. Halvandet døgn gammel blev han dårlig og tre døgn gammel, måtte lægerne give op, og han døde i vores arme. Det var ret dramatisk med ambulancer og militærhelikopter til Riget. Det har naturligvis fyldt meget i vores liv og tanker, men vi har forsøgt at kanalisere vores energi ud på vores levende børn.

Hele denne historie har gjort, at vi har været ekstra obs på lillebror og vi har haft brug for ekstra tryghed - blandt andet har vi ofte tjekket om han trækker vejret. Han har derfor sover lur ved siden af os den første tid og bliver ammet i søvn. Han sover korte lure og vågner tit under lur, hvor jeg forsøger at få ham til at sove videre. Det kræver som regel et bryst i munden. Han kan godt falde i søvn i barnevognen, hvis vi går tur og ligeledes i bilen. Nogle gange kan han sove videre, hvis han bliver stillet i barnevognen. Når han falder i søvn i bilen, kan jeg som regel bære ham ind i sengen, hvor han sover videre. Han sover de fleste lure i vores dobbeltseng.

Om aftenen er det heller ikke godt. Efter 20-60 minutter rumsterer han, gnubber øjne mv. Min mand har som regel tjansen, fordi jeg putter ham. Men nogle dage giver han sig simpelthen til at skrige af ham. Jeg har spurgt, hvad han gør. Han siger, at han tager ham op og bærer ham med hovedet over skulderen. Vores søn kan finde på at spænde op som en flitsbue. Jeg har foreslået at bære ham i en mere vuggende favn, nusse ham i sengen - han har seng ved siden af os - men min mand siger det ikke ...


Annonce

... virker. Han vil gerne ammes 3-4 gange om natten, og jeg føler det begynder at påvirke morgenmaden. Udover at det påvirker min søvn. Det skal sige, at da han var 2-3 måneder sov han stræk på 5-6 timer.

Han er for en måned siden begyndt at få fast føde. Han får morgenmad, der som regel består af havregrød med frugtmos og aftensmad, som består af grøntsagsmos. Jeg er begyndt nogle dage at putte lidt kød i for at vænne ham til det. Han havde nogle dage i sidste uge, hvor han var forstoppet, men maven god igen.

Hans dag ser nogenlunde sådan her ud:

6.15-7.30:
Vågner, får ren ble og morgenmad

8.45-9.00:
Ammes og puttes til formiddagslur.
Sover som regel 45-75 minutter.

Cirka 12:
Ammes og puttes til middagslur.
Sover måske 1,5 timer som regel afbrudt.

Cirka 16:
Ammes og puttes til eftermiddagslur
Sover 30-45 minutter

17.30:
Aftensmad

18.30:
Ammes i sofaen

19.30-20:
Ammes og lægges til natten

Herefter er det ret uforudsigeligt. Han kan blive ammet flere gange indtil morgen.

Vi er begyndt at prøve med en flaske, så far også kan tage lidt over. I går aftes tog han 30 ml. Det er hans andet forsøg.

Det vil bestemt ikke gøre mig noget at amme lidt mindre. For mit vedkommende har jeg tilsidesat mig og min krop i næsten tre år i forhold til graviditet og amning. Dog går jeg til træning, hvor vores søn er med, som jeg begyndte på, da han var 3 måneder. Jeg vejer nu 6 kg under min startvægt og er tilfreds med udseendet. Men amningen og stillingerne påvirker også ryg og skuldre en del. Corona kom jo også og gjorde det svært med relationer. Det skal også siges, at vi dagen efter vores første søn døde, flyttede i nyt hus i en ny by. Derudover er jeg nødt til at søge jobs, da min arbejdsgiver har opsagt mig - det har desværre været besværligt, at jeg har været væk. Så på flere områder er der brug for lidt mindre brystafhængighed.

Har du nogle gode råd til sovevanerne og måske hvordan vi får ham til at sove uden at blive ammet i søvn - og til hvordan han ammes lidt mindre.

Jeg håber at min lange besked giver mening

Bedste hilsner
Mor til tre

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Vågenperiode om natten

Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Urolig i aften- og nattetimer

Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce