Annonce

Annonce

Svar: 6 måneder og vågner om aftenen


11. november 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katrine

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lillebror og hans opvågninger :)

Det lyder for mig som om, at I er ved at få skabt et søvnassociationsproblem, og for at det ikke skal vare ved - og blive et problem, som I oplevede med storebror - så er det rigtig godt, hvis du kan være opmærksom på, hvilke vaner og rutiner du giver lillebror nu.

Vi har alle sammen brug for søvnassociationer. Det er de ritualer, som vi har i forbindelse med, at vi går i seng og lægger os til at sove.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, godnatsang, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn, hoppet med på en pilatesbold...

Søvnassociationer er gode, når de lærer barnet at falde i søvn selv. Det vil sige, når jeres lillebror lærer at sove i sin seng og forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. Søvnassociationer er mindre gode, når de gør barnet afhængig af den voksne. Det vil sige, når jeres dreng har brug for, at du går rundt med ham i armene og vugger ham igen og igen - både for at han kan falde i søvn, men også for at han kan sove sammenhængende om natten.

Og det lyder for mig som om, at du er ved at skabe nogle rutiner, hvor lillebror lærer, at han igen og igen skal være i din favn, og du skal gå rundt med ham og vugge ham - og når han lærer at sove på denne måde, så vil han naturligt efterspørge det igen og igen. Han vil ikke kunne finde ro i sin seng, fordi det er din favn og dine bevægelser, som er hans søvnassociationer. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan arbejde på at lære ham at sove liggende stille... både når han puttes og også i løbet af natten.

På samme måde er det vigtigt, at han ikke falder i søvn med brystet i munden, men slipper brystet, før han sover helt. Hvis han er afhængig af brystet i munden for at kunne falde i søvn, så er der stor sandsynlighed for, at han også vågner og har brug for brystet om natten, og derfor ikke kan komme videre i søvnen, før du igen og igen tager ham over til dig og ammer ham.

Jeg vil anbefale dig, at du forsøger at amme ham og putte ham fra dig, før han sover helt. Du må gerne svøbe ham elller putte ham i en sovepose, da det virker til at give ham ro, og det kan være med til at give ham følelsen af at være holdt, men det vil være af et klæde/pose og ikke af dine arme. Voksiposen, som lyder til at virke ret godt om dagen, må også gerne bruges om natten, hvis du blot sikrer dig, at han ikke har for meget tøj på og temperaturen er passende :) Men det er vigtigt, at du lægger ham fra dig på det tidspunkt, hvor han næsten sover, men dog registrerer, at han bliver flyttet og falder i søvn i sin seng.

Du kan også gøre det, at du lægger dig med ham og ammer ham liggende. På den måde lærer han også at falde i søvn liggende stille og uden bevægelse - og så skal du også sikre dig, at han ikke falder i søvn med brystet. Du skal helst nå dertil, hvor han dier, slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn. Og samtidig med at han falder i søvn på denne måde, så hjælper du ham til ro med dine hænder, kærtegn, en beroligende hånd på brystkassen, på hoften osv. Så du med dine hænder luller ham ind i søvnen - fordi det ...


Annonce

... er en søvnassociation, som også kan overføres til egen seng.

Derudover så er det vigtigt, at du starter op med skemaden nu. Han skal tilbydes 2 måltider dagligt og i løbet af få dage øges til 3 måltider - og så skal mellemmåltiderne også introduceres. Han skal stadig ammes i løbet af dagen, men han skal ikke ammes midt nat - og det er netop en forudsætning for ikke at søge brystet igen og igen om natten, at han også spiser og drikker nok hele dagen igennem. Samtidig med, at det naturligt er en forudsætning for at kunne spise nok om dagen, at du holder igen med amningerne om natten...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 8: Tilbydes lidt havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur. Falder ikke i søvn med brystet i munden, og bliver ikke gået med i din favn, men hjælpes til at finde ro i barnevogn eller i seng.

Frokost 11.30: Tilbydes lidt øllebrød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - tidspunktet variere efter hvor lang hans formiddagslur er. Det er vigtigt, at han igen ikke falder i søvn i din favn eller med brystet eller hvor du går rundt med ham, men lærer at falde i søvn uden bevægelse.

Eftermiddag 15: Ammes, evt. når han vågner, hvis han har sovet en længere lur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og har evt. behov for en ekstra amning igen, før han måske tager en powernap sidst på eftermiddagen...

Aften 17.30-18: tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. kl 19.30-20. Tidspunktet afhænger igen lidt af, hvornår han har sovet lure om dagen. Og også her er det vigtigt, at han ikke falder i søvn med brystet i munden, eller ved at du går med ham, men i stedet uden bevægelse og liggende stille...

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre i egen seng, så han fysisk ligger på afstand af dig og ikke kan dufte din mælk... Og begynder nu at skulle kunne sove 5-6 timer uden mælk om natten (det afhænger naturligt af hans indtag om dagen)

Lige nu vil det være rigtig godt, at du giver ham skemad to gange dagligt - til frokost og til aften - og når det fungerer, så øger du til 3 måltider ved at introducere morgengrøden jf. dagsplanen:)

Jeg vil også anbefale dig, at du om aftenen prøver at opdele amningen i 2, så du ammer ham, skifter hans ble og derefter ammer igen - og så først der putter ham. Det kan ofte være med til at gøre, at han ikke vågner efter 20-40 minutter og søger brystet igen, men i stedet er i stand til at sove et lidt længere søvnstræk, før han så atter skal ammes.

Og så er den helt store ændring hos jer, at han skal hjælpes til at få nogle søvnassociationer, som kan fungere for både ham og dig fremadrettet. Du skal altså tænke meget over, hvilke rutiner og vaner du indføre nu, fordi det naturligt vil hjælpe ham til at sove bedst muligt, i takt med at han bliver ældre :)

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om Børn og søvn". I den kan du læse meget mere om søvnassociationer og også om, hvordan du i 6 måneders alderen kommer væk fra mælk om natten. Bogen er udkommet i en ny revideret udgave, det fremgår af forsiden med et "rødt bånd", så kik efter det :)

Jeg håber, at du har fået lidt idé om, hvad jeg tænker, der spiller ind hos jer, og at du også er hjulpet lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce