Annonce

Annonce

Svar: Pludselig vågentid nat / tidlig morgen


18. oktober 2021

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Aya

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu. Hun brager igennem separationsfasen og vil af den grund sove motorisk uroligt og også have en ekstra stor drømmeaktivitet. Samtidig vil hun ofte have ekstra behov for nærhed, have brug for at mærke jer og se jer, for at kunne finde roen og ikke føle sig forladt. Og det vil alt sammen kunnen være en del af forklaringen på, hvorfor hun pludselig vågner tidlig morgen og har svært ved at komme videre i søvnen, selvom hun tydeligt er træt.

Tandfrembrud, som du selv nævner, kan naturligt også give afbrudt og urolig søvn, men ofte varer det kun et par dage og når tænderne er brudt igennem, så skulle hun gerne sove fint igen...

Jeg tænker derfor, at det lyder lidt som om, at hun har brug for mere mad hele dagen igennem. Du spørger, om I skal give hende en flaske kl 05, og det tænker jeg ikke, at I skal. Hun får allerede 3 flasker, og mere behøver hun ikke. Men det lyder som om, at hun har brug for mere rigtig mad, og dermed mad som mætter hende ekstra.

Du nævner blandt andet, at hun tilbydes flaske før formiddagsluren og jeg vil umiddelbart anbefale, at hun tilbydes mellemmåltid i stedet for på dette tidspunkt og måske skal flasken så i stedet gives til før middagsluren. Det er vigtigt, at hun spiser godt hele dagen igennem og at mælken ikke fjerner pladsen fra den rigtig mad, så morgenmad, mellemmåltid og frokost kan være en god ide og så først derefter en flaske, før hun så puttes.

Derudover vil jeg også anbefale jer, at I tilbyder hende en godnatgrød om aftenen. Grøden bør ligge adskilt fra aftensmaden, gerne med et bad imellem, som afsluttes godt med god frottering med håndklædet, blive smurt med creme, få lidt babymassage osv. Derefter gives grøden, så flasken og så puttes hun - og så vil det også være rigtig godt med en drømmeflaske som nu sen aften eller først på natten.

Det betyder, at mit forslag til en dagsplan ser således ...


Annonce

... ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg, stykker af kød-eller fiskedeller osv. Og også meget gerne grøntsagsmos med kød eller fisk. Brug gerne rester fra aftensmaden eller giv en færdigret der passer til baby på 8 måneder. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemaden, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. får lidt babymassage og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ca. 19.30. Det kan være en grovere grød som flerkornsgrød eller mysligrød. Vand eller MME af kop. Får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca kl 20-20.30 - tidspunktet afhænger af, hvornår hun står op af sin middagslur.

Sen aften eller først på natten 24-01: Drømmeflaske og sover herefter videre til næste morgen, hvor dagen starter med morgengrød.

Hvis I allerede har en dagsplan, som ligner denne, og hvor jeres datter spiser, som jeg har beskrevet, så kan hendes opvågninger også hænge sammen med hele dagens rytme og tidspunkterne for søvn og aktivitet om dagen. Det kan være nødvendigt at ændre på rytmen - men også her håber jeg, at min dagsplan giver lidt idé om, hvordan dagen kan skrues sammen bedst muligt. Hele dagens rytme spiller naturligt ind på dagens forløb, og jeg håber at min dagsplan kan være en rettesnor :) I skal derfor endelig skrive til mig igen, hvis rytmen er meget anderledes end jeg har beskrevet, for så kan det være dette, som vi skal ind og ændre på...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce