Annonce

Annonce

Svar: Putte uden at holde i hånd


12. august 2021

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære meget trætte mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at du har givet din datter den tryghed, som hun har haft behov for, når hun har skulle falde i søvn - og for jer har det fungeret med at holde i hånd. Desværre dur den løsning ikke i længden, for du kan naturligt ikke sidde og holde i hånden i gennem halve til hele timer eller flere gange i løbet af natten :)

Derfor er det en god idé at forsøge at indføre et alternativ, præcis som du også selv nævner - f.eks. en bamse, slaskedukke, putteklud, en aflagt t-shirt af mors eller lignende. Som kan erstatte din hånd og på den måde virke som substitut for dig - også når hun skal sove ude, og mor ikke er der...

De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de begynder at bruge en sådan substitut bevidst. Derfor er det helt fint, hvis du forsøger at introducere dette nu - også selvom din datter ikke er særlig meget for det. Du kan overveje, hvad hun mon vil have mest glæde af, og det kan også være en god idé hvis du kan tage hende med ud i en butik, hvor der er forskellige valgmuligheder, for det er ikke nødvendigvis den bamse eller slaskedukke, som du synes er bedst, at hun vil vælge.

Det I vælger skal følge hende gennem hele dagen. Det skal være der som en ny ven, der altid er med - på sofaen, i barnevognen/klapvognen, i bilen, når hun er ked af det, når hun skal sove, når I er hos bedsteforældre, når hun er i vuggestue osv. Så den altid følger med og på den måde bliver en del af hendes daglige rutiner, og det som hører til.

Da hun bruger sut, så kan du med fordel overveje, om du på en eller anden måde kan koble det I vælger sammen med en sut. Det er ...


Annonce

... naturligt lettest med en klud, som du an lave til en putte-sutte-klud, men det kan også være armene på en slaskedukke eller lignende, som kobles sammen med sutten...

Derudover så er løsningen ofte, at du forsøger at minimere hendes behov for at holde i hånd, og det gør du ved at introducere en godnathistorie. Med den alder hun har, så vil det være rigtig fint med en simpel historie, hvor du læser en sætning højt, viser hende billeder, læser lidt igen, viser hende et nyt billede osv. Og hver gang du skal skifte side, for at bladre i bogen, så du kan læse videre, så er hun nødt til at slippe din hånd. Du skal altså sidde hos hende, holde i hånden, men hun skal slippe din hånd hver gang du bladrer ellers kan du ikke læse videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

På den måde kan du gradvist vænne hende til at ligge i sengen, uden at hun behøver holde i din hånd hele tiden. Puttebamse, putteslaske, putteklud osv. er der naturligt også, og så slipper hun dig, du bladrer, viser billeder, og hun holder måske lidt i hånd igen og du kan læse videre, men så skal hun slippe dig igen for at du igen kan bladre, vise hende billeder osv... Hun er altså nødt til at slippe dig for at du kan læse i bogen. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at hun synes det er hyggeligt og dejligt, at du læser højt for hende, og derfor skal du også vælge en bog, som hun har lyst til at du skal læse mere i.

Det at hun skal slippe dig for at du kan læse videre for hende sender også nogle signaler om, at det ikke er fordi du ikke vil hende og ikke vil holde i hendes hånd, men fordi du ellers ikke kan læse..

Rigtig meget held og lykke med projekt "lære at sove uden at holde i hånd" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce