Svar: Søvn - baby 3-4 måneder
Hej med jer
Stort tillykke med at I har fået en lillesøster, hvor dejligt! Og dejligt at høre fra jer igen - velkommen tilbage :)
Det er normalt, at børn i 3-4 månederes alderen har en sen rytme - det vil sige, at de sover sent i løbet af dagen og går sent i seng. Mange børn vil i denne alder trives med en rytme, hvor de sover ca. 5 timer samlet i løbet af dagen og 10 timer om natten - og de 10 timer ligger ofte mellem kl 22 og 08. Sover hun mere end 5 timer om dagen så vil nattesøvnen naturligt blive kortere, og dagen derfor starte tidligere.
På den måde følger jeres lillesøster derfor "bogen", og jeg er derfor ikke ret meget for at I skal gå ind og ændre på noget lige nu. Hendes rytme vil ofte ændre sig af sig selv de næste par måneder og i 5-6 måneders alderen vil hun sandsynligvis kunne begynde at gå til ro for natten omkring kl 20 i stedet. Tiden arbejder derfor for jer :)
Samtidig så sover jeres datter igennem om natten og behøver ikke flaske nat eller tidlig morgen. Og det betyder, at hendes indtag naturligt skal i løbet af dagen og om aftenen. Når hun sover kortvarigt om aftenen, så kan det også hænge sammen med, at hun her naturligt har behov for mælk både kl 19.30 og 22, for at blive dækket tilstrækkeligt ind. Man kan naturligvis ...
... godt sige, at hun ville kunne tage dette behov i søvne, men når hun ikke kan det, så er det sandsynligvis fordi hun allerede har sovet meget i løbet af dagen. Ofte sover hun jo måske godt 6 timer samlet, måske mere nogle dage og derudover en fuldt sammenhængende nattesøvn.
Hvis I vil forsøge at ændre på noget, så vil jeg anbefale, at I lader hende sove i længere tid, når hun får sin 3. lur, altså ikke længere vække hende efter 45 minutter, men måske lade hende sove en halv time mere - fordi det kan gøre, at hun så slet ikke behøver den 4. lur om aftenen. Det kan måske gøre, at hun så i stedet kan puttes f.eks. kl. 21, og I derfor kan gå lidt tidligere i seng, men det vil stadig ikke ændre på, at hun har en alder, hvor hun naturligt ofte vil være mere vågen om aftenen... Alt efter hvornår hun står op af sin 3. lur, og hvor lang den er, vil hendes puttetidspunkt om aftenen naturligt ændre sig, så det kan være et forsøg værd at ændre lidt her. Når det så er sagt, så er det naturligt svært at ændre på en rytme hos så lille et barn og som sagt, så ændrer det hele sig ofte i løbet af den næste måned eller to :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og glæder mig til at følge jeres lille familie igen:)
Rigtig meget held og lykke - og god sommer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder