Annonce

Annonce

Svar: Fra dagpleje til vuggestue


9. juli 2021

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og velkommen til - det lyder som om, at du har fulgt med på sidelinjen i et stykke tid, så dejligt, at du nu selv har fået lyst til at skrive :)

Jeg synes du skal spørge pædagogerne om ikke du kan aflevere til den samme person de første uger, hvor din datter skal vænnes til vuggestuens nye verden. Jeg er med på, at der lige nu er ferier, der skal gå op, og måske derfor flere vikarer osv. Men prøv at tale med dem om, hvorvidt det kan lade sig gøre. Det lyder som om, at du er ret fleksibel i forhold til tid, så måske kan du aflevere lidt tidligere eller lidt senere, alt efter hvornår den pågældende medarbejder kan tage imod din datter.

Det er netop anbefalingen, at man forsøger at få en "primær-person" koblet på i starten, og det er en rigtig god idé at aflevere i favnen på den voksne, fordi du på den måde signalerer "når jeg går, så passer xx på dig". Og så kan pædagogen i vuggestuen hjælpe din datter med at vinke farvel og komme igang med dagen.

Måske er de ikke opmærksomme på, at din datter har dette behov, fordi hun nu er knap 1.5 år gammel og derfor starter sent i vuggestue - måske plejer de at gøre det ved de yngre børn. Det er dog stadig vigtigt for din datter, at de hjælper hende ind i den store nye verden, som vuggestuen er, og det har rigtig stor betydning for hendes tid i vuggestuen, hvordan hendes start bliver. Så det er guld værd, hvis de kan bruge 2-3 uger på at give hende dette hensyn. Og jeg synes ikke det er forkert af dig at spørge til den mulighed, tværtimod.

Det er en rigtig god idé, hvis I kan komme på besøg, som du fortæller, at I allerede har været. Det vi naturligt skabe en vis genkendelighed for din datter og dermed være med til at gøre hende lidt mere tryg ved stedet. Du og pædagogerne får lige sat ansigt på hinanden, så I ved hvem hinanden er. Du får lidt indtryk af dagligdagen og kan få ...


Annonce

... lidt styr på, hvordan det normalt foregår, hvad din datter skal have med, hvordan andre forældre kommer og går osv. Og det vil naturligt være med til at gøre dig lidt mere rolig ved det hele - og det er, som du selv skriver, rigtig vigtigt.

Det er vigtigt, at du har det godt med at aflevere hende. Jo mere rolig du er, jo mere rolig vil din datter også være. Hvis du er utryg ved situationen, så vil hun blive smittet med din utryghed og vil naturligt have sværere ved at vænne sig til det hele. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at signalere ro, og at her er der hyggeligt og rart at være.

Hvis din datter græder, så skal du ikke aflevere hende i favnen på pædagogen, men i stedet lige bruge lidt tid sammen med hende i vuggestuen. Sætte dig ned, kikke på lidt legeting osv. så hun afledes og finder ud af, at det er helt okay at være der - og så siger du farvel og går, og lader pædagogen tage over. Når I når dertil, hvor du skal gå, så er det vigtigt, at du ikke bliver hængende i institutionen for længe, for det kan din datter opfatte som om, at der er noget galt, og du vægrer dig mod at gå - og så vil det naturligt forstærke hendes følelse af, at der er ikke rart at være.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Brug derimod ekstra tid, når du henter hende - også selvom hun græder. Det er vigtigt, at du ikke signalerer, at I skal skynde jer hjem og væk fra vuggestuen hurtigst muligt, men at du i stedet signalerer, at det stadig er et godt sted at være. Så sæt dig hos hende eller med hende på skødet, kik lidt på de ting, som hun har lavet i dag, tal med pædagogerne osv. Så hun, når du henter, også oplever, at du interesserer dig for vuggestuen og hendes hverdag - og at det er et dejligt sted at være :)

Jeg har skrevet bogen "Ha en god dag, skat" sammen med Erik Sigsgaard, som jeg vil anbefale dig meget at læse :)

Håber du kan bruge dette lidt videre og rigtig meget held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce