Annonce

Annonce

Svar: Stramt tungebånd hos 1årig


4. juni 2021

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære mor

Tak for dit brev og meget fine spørgsmål :)

Når man vælger at klippe tungebånd, så er det ofte fordi det giver ammeproblemer og derfor kan gå ud over barnets mælkeindtag og dermed trivsel. Jeg ved fra dine tidligere breve, at du ikke har kunne få amningen til at fungere - hvilket naturligt sagtens kan hænge sammen med stramt tungebånd, men da jeres dreng senere hen blev set af ØNH-læge, så blev det vurderet, at det ikke var nødvendigt at klippe det, fordi du på dette tidspunkt ikke længere ammede, og jeres dreng kunne godt spise af en flaske...

Jeres dreng har en alder nu, hvor det ikke længere har betydning for hans indtag af mælk, hvorvidt han har stramt tunge- og læbebånd eller ej. Og du beskriver samtidig en dreng, som de sidste 2 måneder har fået det meget bedre. Han græder ikke på samme måde mere, men er en meget gladere dreng, og selvom klip af tungebåndet umiddelbart er en lille indgreb, så er der jo ikke grund til at udsætte ham for smerter eller mulige komplikationer.... slet ikke, når det faktisk lyder til at gå ret godt. Og du beskriver jo ikke en dreng, som i øvrigt virker til at have problemer med eller være generet af hverken sit tunge- eller læbebånd...

Det må være en lægelig vurdering, hvorvidt det vil være relevant at klippe hans tunge- og læbebånd nu, og med den alder han har. Jeg synes, du skal drøfte det ...


Annonce

... med ØNH-lægen og også tale med lægen om, hvilke komplikationer det kan give. Du kan også sagtens drøfte det med jeres egen læge, så du får flere lægers syn på problematikken.

Ud over ammeproblemer, så har det også været fremme, at børn med stramt tungebånd kan få taleproblemer, at det f.eks. kan gøre at barnet læsper. Hvis barnet ikke kan strække tungen ud over tænderne, så kan det være svært at udtale alle ord korrekt. Nogle børn har også spiseproblemer - de kan feks. putte fingrene ind i munden, når de spiser, fordi tungen har svært ved at flytte maden rundt i munden, så derfor tager de fingrene til hjælp. Disse problemer kan dog muligvis løses på anden vis, og måske vil det også vise sig at være unødvendigt at gøre noget her...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Dansk Pædiatrisk Selskab (børnelægerne) skriver i april 2019, at man som forældre skal passe på med ukritisk at klippe børns tungebånd. Og at der ikke findes nogen dokumentation for effekten af klip til behandling af andre problemer, som ikke er ammerelaterende. Altså f.eks. sproglige problemer eller spiseproblemer. Jeg skal sende deres skrivelse til dig i en separat email :)

Så - mit råd er, at du drøfter det med jeres læge og ØNH-lægen endnu engang. Hvis du stadig har kontakt til børneafdelingen, så kan du også tale med dem omkring det :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce