Svar: Kun mor og far dur
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
Det er super dejligt, at bedstemor er på og bare rigtig gerne vil jeres datter, det er guld værd, og de to kan få et rigtig godt forhold og stor glæde af hinanden.
Det er også super dejligt, at I har prioriteret at tage i sommerhus, netop for at de skal lære hinanden lidt bedre at kende, ligesom det er godt, at bedstemor kommer forbi en gang om ugen, - det giver også genkendelighed og dermed tryghed :)
Når det så er sagt, så lyder det som om, at bedstemor måske er lidt for ihærdig, og at det er derfor jeres datter stejler lidt. Du skriver, at "når hun forsøger at tage vores datter, lege med hende eller gå med hende, så bryder hun ud i gråd" - og jeg tænker, at det godt kan handle om, at hun netop forsøger at fjerne hende fra jer, eller at bedstemor eller I på en eller anden måde får signaleret, at hun skal kunne være sammen med bedstemor, uden at I er der.
Og jeg tænker, at taktikken skal være lige modsat. Det er meget vigtigt, at bedstemor ikke tager lillepigen ud af favnen på jer, eller at hun generelt forsøger at tage hende, løfte hende op og lignende. Jeg har lidt på fornemmelsen, at bedstemor måske fra starten har været meget hurtigt til at tage jeres datter og holde hende i sin favn, fordi hun rigtig gerne vil hende, elsker at dikke-dikke, putte med hende osv. Hvilket er helt forståeligt, men det kan godt blive lidt for overvældende for jeres datter - og så siger hun fra...
Det er vigtigt, at jeres datter får lov til at være i jeres favn og fra sin sikre base kan kikke på bedstemor, smile til hende, pludre med hende osv. så hun netop fordi hun er hos jer har lidt mere mod til at møde bedstemor. Det er på samme måde meget vigtigt, at I signalerer, at det er okay, hyggeligt og sjovt. Så når jeres datter tjekker op med jer netop bliver bekræftet i, at bedstemor er helt okay og en ...
... hun kan være tryg ved. Hun bruger jer som et spejl.
Derfor er det også vigtigt, at bedstemor ikke automatisk tager lillepigen op eller over til sig, når hun kommer på besøg, eller at hun tager hende og går væk fra jer. Det er vigtigt, at hun kommunikerer med hende imens hun er hos jer. Og når jeres datter så stille og roligt får lidt mere mod på at sidde lidt på bedstemors skød, så er det vigtigt, du eller far er lige ved siden af - og at du snakker med og sætter ord på, hvor hyggeligt og dejligt det er. Det er vigtigt, at bedstemor ikke går væk fra jer, men holder sig i nærheden og sørger for at jeres datter kan se jer "se, mor og far er lige der" ligesom du kan bekræfte og give ro "ja, du er lige over hos bedstemor, hvor hyggeligt, jeg er lige her skat" osv.
Og så er det meget vigtigt, at I gør lige præcis det, I har forsøgt et par gange - at bedstemor f.eks. prøver at give hende mad, hvor du eller far sidder ved siden af. Ligesom bedstemor kan være den der triller barnevognen, når I går tur, og du går ved siden af, eller bedstemor er med, når bleen bliver skiftet og måske er den som skrifter bleen, imens mor eller far står ved siden af og snakker med.
Jo mere du eller far er til stede, når bedstemor også er der, jo bedre er det, fordi jeres datter så hele tiden kan tjekke op på, at I er okay med situationen. Hun spejler jer og hvis hun oplever, at I er trygge og rolige, så vil hun også være det. Men hvis hun oplever, at bedstemor tager hende, går væk med hende osv. så kan hun føle det utrygt, og så bliver hun naturligt ked af det. Så jo mere I kan gøre sammen og være sammen på en helt naturlig måde, jo bedre vil det være - og jo flere små succesoplevelser vil der naturligt komme, som så gør, at hun vil være helt okay med, at bedstemor passer hende en dag, hvor I så ikke er der.
Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.