Svar: Sidde i højstol med eller uden støtte
Kære Nora og Ellas forældre
Tak for jeres brev :)
Som udgangspunkt anbefales det ikke, at børn sidder med støtte i deres højstol. De skal normalt kunne sidde i højstol uden f.eks. tæppe og derfor først sidde i højstolen, når de kan det... Og det kan de fleste børn omkring 6 måneders alderen. Da jeres piger er født lidt før tid, så kan det godt være nødvendigt at korrigere lidt her, og det kan god være, at de motorisk har brug for lidt mere tid, før de kan sidde selv, hvilket naturligvis er helt okay.
Når det så er sagt, så er det at sidde i høj stol og at kunne sidde selv på gulvet ikke det samme. De fleste børn vil naturligt godt kunne sidde i højstolen, selvom de endnu ikke kan sidde selv på gulvet. De kan sidde kortvarigt i høj stol, de vil sidde der, imens de får deres skemad. I starten vil de kunne sidde med rank ryg, men efter lidt tid, så vil de begynde at runde i ryggen og kan falde forover eller til siden, og det er så tegn på, at de er trætte i ryggen og ikke skal sidde mere, men derimod skal ned på gulvet, hvor de igen kan trille omkring og øve sig.
I skriver, at I har en Nomi højstol, og jeg går ud fra, at I på denne har en Nomi Mini bøjle og evt. ...
... tilhørende sele. Bøjlen støtter jeres piger hele vejen rundt, uden at begrænse deres bevægelsesfrihed, og jeg kan ikke forstille mig, at de ikke kan sidde i den?
Derudover kan man købe en Nomi Cushion (pude) som sættes på sædet og ryglænet. Den sikrer, at de sidder blødt, men sikrer samtidig, at de ikke "glider rundt" og på den måde også hjælpes til at sidde lidt bedre - dog stadig uden at være holdt af tæppe eller andet... Og så sikrer selen naturligvis også, at de bliver holdt fast.
Jeg vil derfor umiddelbart anbefale jer, at I sætter pigerne i jeres Nomi, med deres Nomi Minisæde + Nomi Cushion + Sele. Jeg kan ikke forestille mig, at de ikke vil kunne sidde på denne måde, nu hvor de er 8 måneder gamle - så de kan sidde med ved bordet, når det er spisetid. Det vil være super hyggeligt for jer alle fire :)
Når det så er sagt, så kan jeg naturligvis ikke vurdere jeres pigers motoriske udvikling og styrke gennem brevkassen, så hvis I er i tvivl, så ring til jeres sundhedsplejerske og bed hende aflægge jer et besøg, hvor hun lige kan vurdere det - det må kunne lade sig gøre trods corona-restriktioner :)
Håber dette hjælper jer videre på vej, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Barnepige
Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.
Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.
Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.