Svar: Amning om natten er blevet en udfordring
Hej med dig
Tak for dit brev, jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)
Der er ingen tvivl om, at din mælkeproduktion daler i takt med, at du ammer færre gange i døgnet. Det er helt naturligt, og det er faktisk det, som ønskes, fordi jeres datter gradvist skal drikke mindre og mindre mælk, og i stedet spise mere og mere rigtig mad. Og det er samtidig vigtigt, at din mælkemængde skæres gradvist ned, så din krop kan følge med og du ikke pludselig risikerer at få en brystbetændelse.
Når det så er sagt, så skal det dog naturligvis ikke være sådan, at din datter skal kæmpe for at få mælken og at du føler, at du er nødt til at amme hende flere gange, for at sikre hendes behov for væske/mælk. Umiddelbart så lyder det dog som om, at du har den mængde mælk, som hun har behov for. Det er nedløbsrefleksen som har brug for lidt tid.
Det er sådan, at nedløbsrefleksen virker flere gange under en amning. Nedløbet styres af hormonet oxytocin, som udløses, når din datter dier hos dig. Hormonet får musklerne omkring mælkekirtlerne til at trække sig sammen og på den måde presses mælken ud mod brystvorten, så mælken kan komme ud til barnet - og så kan du høre, at hun synker. Det betyder, at en normal amme rytme ofte vil være sådan, at hun dier, sutter et par gange, venter på at mælken skal begynde at løbe, så synker hun mælken der kommer, sutter igen og sætter gang i nedløbet og synker den mælk, som kommer. Det er en gentagende proces, så hun vil sutte-sutte-sutte, pause, synke, synke, sutte-sutte, pause, synke, sutte, pause, synke, sutte...
Nogle gange så forsinkes nedløbsrefleksen, så hvis du sidder og spænder eller hvis du synes det gør ondt, så kan det der måske normalt tager 30 sekunder pludselig tage 3 minutter, og så bliver di datter måske irriteret på brystet, fordi hun ikke synes, at det går hurtigt nok. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at tage det roligt, trække vejret dybt og tænke på mælk der løber, ligesom det vil være rigtig godt, hvis du selv tager lidt vand eller mælk at drikke imens :)
Tidligere kunne man købe en næsespray som indeholdt oxytocin, og kvinder der havde en langsom nedløbsrefleks kunne sætte gang i mælken ved at bruge denne før hver amning. Den ville du sandsynligvis have haft stor glæde af, men den er desværre taget ud af markedet...
I stedet kan du forsøge at stimulere dit bryst med dine hænder, forsøge at håndudmalke lidt, før du lægger din datter til, fordi du på den måde så sætter gang i nedløbet, så mælken kommer hurtigere til din datter, når du lægger hende til. Hvis du har en brystpumpe kan du også bruge den og malke lidt på brystet før du lægger til, for at hjælpe mælken på vej, så din datters tålmodighed ikke kommer på prøve :)
Det er også en god idé at sidde med en varmepude på brystet, før du ammer, da mælken flyder lettere, når brystet er varmt. Du kan ...
... f.eks. også bruge ammeindlæg af uld, som naturligt vil kunne holde dit bryst mere varmt mellem amningerne...
De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 amninger i døgnet, og din plan om at forsøge med 3 amninger er derfor også en mulighed på sigt. Men igen, jo færre gange du ammer, jo mindre mælk vil du naturligt producere og hvis du har en oplevelse af, at din mælk helt stopper, hvis du ammer så lidt, så kan det være bedre at bibeholde de 4 amninger, som hun får nu.
Alternativet til brystet er naturligt flaske. Du skriver, at du har forsøgt, og at hun ikke er særligt interesseret, men I kan naturligvis overveje, om I vil forsøge igen - også for at give far mulighed for at komme mere på banen...
I skal naturligvis også sikre jer, at hun ikke vågner og søger brystet ekstra om natten, fordi hun har brug for mere mad og væske dagen igennem. Det er f.eks. en god ide med en flerkornsgrød om eftermiddagen nu, så hun får grød morgen og eftermiddag og grøntsagsmos til frokost og aften, derudover et mellemmåltid formiddag, som erstatter amningen her....
I 8 måneders alderen vil det ofte være en god idé at introducere en godnatgrød, og på den måde vil hun i denne alder få lidt ekstra før putning, som vil være med til at sikre, at hun ikke behøver brystet helt så meget. Så på den måde tænker jeg også, at tiden arbejder lidt for jer :)
Derudover er det vigtigt også at nævne, at så længe din datter dier og viser interesse for brystet, så får hun ganske givet mælk. Hvis mælken ikke kommer til hende, så vil hun blive irriteret på brystet, græde, protestere. Du skriver blandt andet "..hun lukker øjnene så snart jeg tager hende op for at amme....da der ikke er særlig meget mælk, så ender det med ingen nedløb og hun bliver lagt over i sengen igen efter en halv time, uden noget særligt mad". Og du skriver også "hun vågner igen omkring midnat... og så vågner hun en time eller to efter igen, hvor jeg nogle gange ender med at sidde med hende en time, indtil nedløbet kommer, og så sover hun oftest 3 timer derefter".
Hvis din datter nogle gange ligger og sutter i 30-60 minutter, så får hun højst sandsynligt mælk, også selvom du føler, at du ikke har så meget mælk mere og ikke mærker brystspændinger som før. Hun vil normalt ikke melde sig, tage imod brystet og ligge og die så længe, hvis ikke hun fik noget ud af det, og som sagt kommer nedløbet ret hurtigt og flere gange undervejs i amningen.
Derfor skal du naturligvis også være opmærksom på om problemet hos jer begynder at handle om, at hun er afhængig af bryste i munden for at kunne sove. I givet fald er det vigtigt, at du nu arbejder på at putte så vågen, at hun registrerer, at brystet ikke længere er i munden og hun begynder at forbinde sin seng med stedet, hvor hun skal sove :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre