Svar: At stå op
Kære mor
Tak for dit brev :)
Hvor er det bare dejligt, at lillebror er så motorisk aktiv, der er rigtig godt gang i ham, og han lyder til at være motorisk meget stærk, det er super dejligt! :)
Det er rigtigt, at du ikke bør stille din dreng op eller for den skyld sætte ham op, placeret og holde af puder. Det er vigtigt, at han ikke paces til at stå eller sidde, men modsat, så skal du også lade ham udvikle sig, som han selv gør og viser behov for. Du skal altså ikke forhindre ham i at sætte sig eller rejse sig, hvis han gør dette, men skal modsat ikke gøre det for ham.
Det vil sige, at når han selv tager fat i tremmerne i sengen, holder fast og med sine armkræfter finder ud af at hive sig selv op at stå, så må han gerne gøre dette. Det er ham selv som laver hele bevægelsen, og det er helt okay. Du bør dog ikke stille ham op eller f.eks. øve at gå med ham endnu. Det er for tidligt :)
Det samme gælder, når han gør tegn til at ville sidde op, så må han gerne sidde - og du må ved 6 måneders alderen også gerne sætte ham i den høje stol, når han f.eks. skal ...
... have skemad. I den høje stol skal han sidde med rank ryg, når han falder til siden eller når ryggen runder, så er det tegn på, at han er træt i sin muskulatur, og så skal han ned på gulvet, hvor han kan ligge og tumle, trille osv. Så bør han ikke sidde mere. Og du bør her ikke sætte ham i f.eks. sofaen eller på gulvet stablet op af puder, ligesom han ikke skal holdes siddende i den høje stol med puder omkring sig. Hvis han kan sidde selv, må han gerne sidde, men skal han holdes siddende af puder, så er det for tidligt at sidde :)
Læg ham stadig på maven så meget som muligt hver dag. Det er i maveliggende stilling, at han får styrke i ryg, nakke, skulder til at kunne sidde og stå på sigt. Og det er også i maveliggende stilling, at han finder ud af at krybe og senere kravle, så jo mere på maven han kan være, jo bedre er det. Derfor skal du stadig hjælpe ham til at være mere på maven end stående på fødderne, men du skal ikke stoppe den naturlige udvikling, som han er igang med :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt
Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.
Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.
Som grundudstyr til en nyfødt kan...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.