Annonce

Annonce

Svar: Bange for bad - 12 mdr.


1. januar 2021

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor og Far

Tak for jeres brev :)

Ja, det kan sagtens passe, at jeres datter er blevet bange og utryg ved badet, fordi hun har oplevet at glide og få hovedet under vand. Det har givet hende en forskrækkelse, som sidder i kroppen - og derfor protesterer hun nu voldsomt mod badet om aftenen...

Det vil være rigtig godt, hvis I kan gå i bad med hende. Det lyder som om, at I har et stort badekar og har forsøgt dette - og selvom hun er skeptisk og ikke vil være i badet længe, så vil det være en rigtig god måde atter at gøre hende tryg ved vandet og det at komme i bad. Og gradvist vil tiden i badet så kunne forlænges :)

Det kan også være en idé at forsøge med brusebad i en periode, hvor hun er på jeres arm, så hun stadig mærker jer helt tæt på og på den måde får nærheden og trygheden via jeres favn.. men gradvist bliver tryg ved vand igen. Så hun stadig får et bad men oplever det at bade på en helt ny måde :)

I må også gerne lade hende sidde på bordet ved vasken og lade hende sidde med fødderne i vand der, opleve at få vasket sine tæer osv. Det kan også være en god måde at vænne hende til at vand er helt okay og atter trygt at være i nærheden af.

Det er ofte også en god idé at lade der være meget lidt vand i badekarret til at starte med, ligesom I må afprøve, om hun vil være mest rolig, hvis hun er med, når badekarret fyldes, eller ...


Annonce

... om det er bedre at fylde det, før hun kommer ud på badeværelset.

Og så kan det være godt med lidt afledning. Det kan være lidt nyt legetøj, som hun vil synes er sjovt. Det kan være legeting, som sidder på væggen med sugekopper eller små dyr, der kan trækkes op og derfor bevæger sig i vandet, eller det kan være skumsæbe, som giver fine hvide skumbobler, som man kan samle og lege med.. og som også kan skjule vandet og dermed gøre, at badet nogle gange virker lidt mere trygt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det tager tid at få en ny erfaring ind i kroppen med, at bad og vand er trygt og helt okay, så I skal give hende tid og gradvist gøre hende tryg ved situationen igen netop ved at være der og bade sammen med hende, give hende masser af fysisk nærhed - det er mere trygt, hvis hun kan være i jeres trygge favn imens - og også aflede hende med badelegetøj, skumsæbe og lignende... og pas på, når I vasker hendes hår. For hvis hun har oplevet at få hovedet under vand og er blevet forskrækket over det, så vil hun sandsynligvis kunne blive næsten panisk over vand i håret, vand som måske løber ned i ansigtet. Så prøv også at gøre hende så tryg som muligt her, måske kan I springe hårvasken over en gang imellem, så hun "kun" skal forholde sig til badet og ikke til både "bad og vand i hovedet"... :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :) Og godt nytår til jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce