Annonce

Annonce

Svar: Problematisk tandbørstning


26. december 2020

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Lasses mor

Tak for dit brev :)

Tandbørstning giver en del udfordringer i mange familier - og det er særligt frustrerende, fordi vi jo som forældre ved, hvor vigtigt det er at tænderne børstet. At mælketænderne er sunde har betydning for de blivende tænder, og vores tænder skal jo helst holde hele livet igennem... :)

Lasses tænder skal børstet to gange dagligt - morgen og aften - også selvom han protesterer. Og det er vigtigt, at I forsøger at finde en måde at gøre det på, som ikke giver konflikter hver gang.

Det kan nogle gange være en idé at lade ham sidde foran et spejl, hvor han sidder med ryggen mod dig (eller far), så han kan se sig selv, og den der børster - og så den der børster har nogenlunde overblik over tænderne - og samtidig, så er der kun én forældre igang. Det, at I lige nu ofte er begge forældre, når tænderne skal børstes, kan godt give følelsen af, at det her er ekstra svært, og dermed gøre det ekstra voldsomt :)

Det er også fint, at I har forsøgt med el-tandbørste, forsøger at synge og fjerne fokus, lader ham selv prøve, børster knæ og ører osv. og forsøger at sætte ord på, at I godt ved at det er svært. Netop for at han føler sig mødt og lyttet til. Og det er også helt fint, at I bruger lidt "Popsi og Krelle" på telefonen, hvis det fungerer og giver lidt ro lige nu. Det lyder dog som om, at I skal forsøge at gøre ham tryg ved situationen ved at afkorte seancen lidt...

Du skriver, "det fungerer ikke for godt, da hans irritation over tandbørsten stiger i løbet af seancen, og vi til sidst må afbryde", og mit forslag til være, at I afbryder, før det går galt. Lige nu lyder det som om, at I er nødt til at acceptere, at I ikke kommer lige godt omkring alle tænder og forsøger at gøre det ...


Annonce

... mere tåleligt for ham. Prøv at have fokus på, at tandbørstning forbindes med noget som er okay - og børst så gradvist mere og mere grundigt i takt med, at han bliver tryg ved det.

Prøv at fokusere på lidt forskellige tænder alt efter om I børster morgen og aften, så I stadig får børstet alle tænderne en gang dagligt. Brug en lille smule tandpasta - enten den som I selv bruger, den må dog ikke indeholde whitening eller lignende - eller prøv med en børnetandpasta, hvis han bedre kan lide det. Den bør have et fluorindhold på 1000-1500 ppm. Fluor nedsætter aktivt huller i tænderne.

Han skal lære at holde munden åben, imens I børster - han vil som refleks bide sammen om tandbørsten, og denne refleks forstærkes, hvis han ikke bryder sig om det, og det gennem længere tid har givet konflikter. Og det er vigtigt, at I nu får små succesoplevelser, som I kan bygge videre på. Jo flere gange han oplever, at det faktisk er okay, og at det ikke trækker så langt ud, at han føler sine grænser voldsomt overskredet, jo mere tryg vil han blive, og jo længere tid vil I gradvist kunne bruge på tandbørstningen, jo mere grundige kan I være.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er en god idé at synge en sang imens, fordi han så lærer at tandbørstningen varer så længe, som sangen varer - og på den måde følge med i, at det hele har en slutning. Lige nu har han ingen ide om, hvor lang tid det tager, og det gør ham naturligt mere frustreret og gør, at han stritter mere imod.

Så små oplevelser, hvor det går godt, så han finder ud af, at det faktisk er okay og ikke behøver være slemt - og som I så kan bygge videre på, tænker jeg vil være vejen frem hos jer lige nu :)

Rigtig meget held og lykke med tandbørstningen fortsat - og rigtig glædelig jul til jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce