Svar: Tandfrembrud, pludren og pylren
Kære mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring tandfrembrud :)
Tandfrembrud kan give forskellige symptomer, og ikke to børn er ens. Det er dog meget normalt, at når tænderne bryder frem, så kommer der en periode med uro og måske dårligere søvn - der er dog tale om en kort periode.
Nogle børn pludrer heller ikke så meget i denne periode, ligesom de kan virke mere pylrede, helst vil være på arm og behovet for at have mor og far i nærheden er ekstra stort. Det hænger sandsynligvis sammen med, at det gør ondt, når tænderne bryder frem, og små børn har ikke nogen fornemmelse for smerte, og hvorfor det gør ondt. Jeres datter ved ikke, at det skyldes tænderne, og hun ved ikke, at det stopper igen - hun mærker blot, at det gør ondt, og det gør hende utryg, ...
... hvorfor hun naturligt søger jeres nærhed og tætte kontakt mere.
Og man kan på den måde også forestille sig, at lysten til at pludre kan nedsættes lidt, fordi hun har ondt, gummerne klør og irriterer. Nogle børn får faktisk også lidt nedsat modstandkraft i den periode, hvor tænderne bryder frem, hvilket kan betyde, at de får lidt temperaturforhøjelse og lidt rød numse. Har hun mere end 38.5 eller er hendes temperatur forhøjet i mere end 2 dage, så har hun højst sandsynligt en infektion og så skyldes det ikke tænderne.
Så ja, det I oplever lige nu lyder altså helt normalt :) Prøv at give hende lidt ekstra nærhed, tæt kontakt, omsorg, så hun hele tiden føler sig tryg - og hold så vidt muligt fast i hendes soverytme og i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.