Svar: Udslæt om mund - kontakteksem eller allergi?
Hej med jer
Tak for brevet og det fine spørgsmål omkring allergi eller en kontakt-reaktion :)
Det lyder rigtigt, at jer datter reagerer med lokalirritation om munden på grund af tomatsovsen og ikke noget allergisk. Præcis som I også har oplevet med storesøster, når hun som lille spiste ketchup.. Mange børn reagerer på denne måde overfor f.eks. tomat, og når I ikke oplever det i samme grad hos storesøster mere, så kan det godt hænge sammen med, at hun spiser bedre nu, så det meste mad lander i munden, ligesom hun også har en alder, hvor hun naturligt selv kan tørre sig om munden...
Jeg kan naturligvis ikke udelukke, at jeres datter kan have allergi overfor fisk eller skaldyr, men jeg tænker umiddelbart, at hvis det var tilfældet, så ville hun sandsynligvis blive påvirket i munden og svælget. Hun ville sandsynligvis hæve op, og det ville klø i munden på hende, ligesom hun også ville kunne få ondt i maven, kaste op og måske få diarré. Hun ville også kunne få udslæt (nældefeber) eller have problemer med børneeksem.. Og hun har ingen andre symptomer end røde pletter omkring munden, som ...
... forsvinder i løbet af en halv times tid (hvilket naturligvis også kan være slemt nok). Samtidig ses allergi overfor fisk ofte først fra 2 års alderen og op, men igen, det kan ikke udelukkes, og det kan også godt dukke op tidligere...
Sandsynligheden for at det er allergi, tænker jeg umiddelbart ikke er ret stor, men jeg kan ikke diagnosticere, og hvis I vil være helt sikre, kan I det være en god idé at tale med jeres læge omkring det. Man kan f.eks. godt lave en priktest på små børn og/eller tage en blodprøve, hvis lægen skønner det relevant, også selvom barnet er under 2år. Det er dog en lægelig vurdering :)
I kan prøve at smøre jeres datter med lidt vaseline omkring munden, når hun spiser, for på den måde at lave en hinde, som måske kan gøre, at huden ikke reagerer så voldsomt. Det er også en god idé, at I løbende gennem måltidet, tørrer med en fugtig lun klud omkring munden på hende, så mad ikke får lov til at sidde der for længe - men det lyder som om, at I allerede er meget opmærksomme på dette og faktisk gør det helt rigtige.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.