Brev:
Mange opvågninger efter aftenputning
Kære Helen,
Jeg skriver, fordi vores dreng på 7 måneder siden jeg er startet på arbejde for 3 uger har ændret søvnmønster aften/nat. Konkret er han begyndt kun at ville ammes i søvn om aftenen, hvor han tidligere er blevet puttet af far. Samtidig er han begyndt at vågne rigtig mange gange efter han er puttet.
Jeg vil derfor gerne høre dig, hvordan vi kommer tilbage til en putning, som far kan hjælpe med og med færre opvågninger?
En aftenputning forløber typisk:
kl. 18 - aften/natgrød
Kl. 18.30 -19: Amning - falder i søvn ved brystet (lukker øjnene med det samme, men spiser videre, så uklart hvornår han sover). Puttes fra brystet. Jeg prøver, at han er vågen, men døsig. Det lykkes ikke altid. Tidligere puttede far med godnatsang og sut. Det vil han ikke længere. Græder meget voldsomt, når vi forsøger.
Kl. 19.30: Vågner - ammes
Kl. 20.30: Vågner - ammes
Kl. 22.30: Vågner - ammes
Kl. 01.00: Vågner - ammes
Kl. 05.00: Vågner - ammes
K. 6.45: Vågner - står op
Tidligere vågnede han færre gange, og kunne sove videre, hvis han fik sutten. Blev kun ammet 1 gang om natten (ml. kl. 2-3).
Om dagen ammes han ikke længere ml. kl. 7-17. Han ammes kl. 17 og 19, når jeg kommer hjem. Om dagen sover han normalt 3 lure - her falder han i søvn i barnevognen, hvilket også er nyt. Da jeg gik hjemme med ...
... ham, faldt han typisk i søvn ved brystet. Han kan endnu ikke falde i søvn uden bevægelse eller amning. Den første del af natten sover han i en slyngevugge med motor. Når vi går i seng omkring midnat kommer han med ind i seng, der er monteret på vores seng.
Jeg tænker selv, at vores udfordringer kan hænge sammen med flere forhold:
- Søvnassociation: Han vågner mange gange, fordi han vågner og mangler brystet. Jeg vil derfor rigtig gerne have hjælp til, hvordan vi kommer væk fra, at han kun vil ammes i søvn.
- Evt. mangel på mad/mælk: Han tilbydes 3-4 hovedmåltider plus mellemmåltider, og drikker ca. 2-300 ml. mme i løbet af dagen. Ammes derudover ml. 17 og 7. Men er stadig i tvivl, om det kan skyldes mangel på mad/væske. Evt nedgang i mælkeproduktion hos mig? Vi har derfor forsøgt at give mme om natten af kop. Syntes umiddelbart ikke det har hjulpet.
- Tryghed: Han ammes ikke længere om dagen, og søger derfor brystet oftere om natten.
- Tandfrembrud/forstoppelse: Der har de sidste 3-4 uger været både tandfrembrud og forstoppelse, men maven fungerer bedre igen.
Håber ovenstående beskrivelse er tilstrækkelig til, at du forhåbentlig kan hjælpe os på vej til, hvordan vi kommer tilbage til en putning, der ikke sker direkte fra brystet, og med færre opvågninger/amninger.
Bedste hilsner
Linda
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
Viden om børn:
Quinoa
Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.
Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.