Svar: Hvordan får vi hende på eget værelse?
Kære forældre
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af, hvordan putningen foregår hos jer - og jeres ønske om at få lillepigen i egen seng og på eget værelse :)
Det forstår jeg godt - ønsket om, at hun skal lære at sove selv - men samtidig har jeg det også sådan, at man som udgangspunkt ikke skal ændre noget som fungerer. Og som jeg læser jeres brev, så falder jeres datter i søvn ret hurtigt om aftenen, hun sover hele natten i sin egen seng, der står placeret ved siden af dobbeltsengen, og hun forbinder det at sove med noget trygt, dejligt og rart. Og det er lidt farligt at ændre på dette nu - især fordi I beskriver, at hun har rigtig meget brug for jeres nærhed for at falde til ro. Hun lægger sig halvt over jeres mave, putter sig ind kind mod kind, og nærheden med jer er tydeligt vigtigt for hende - og det synes jeg er vigtigt at anerkende. Hvis I presser hende til at falde i søvn i egen seng eller flytter hende på eget værelse nu, så risikerer I, at hun bliver ekstra tryghedssøgende og begynder at forbinde det at sove med noget som ikke er trygt og rart - og så trækker det bare længere ud, før I så kan vænne hende til at sove selv.
Derfor er jeg heller ikke tilhænger af "en kold tyrker", som I spørger til, men vil foreslå, at I forsøger med en gradvis tilvænning i soveværelset og at I giver det den tid det tager, så hun hele tiden er tryg og forbinder det at sove med en hyggestund og noget ...
... dejligt.
Det betyder, at I f.eks. kan lade hende blive i dobbeltsengen, men måske kan begynde at øve at hun ligger ved siden af jer, imens I sidder op, og at I så sidder der og læser højt. I skal altså bibeholde samme ritual, som I allerede har, men ændre på "den fysiske kontakt", så I sidder og hun ligger, men så hun stadig kan mærke jer og få den nærhed, som hun tydligt søger og har behov for. Og gradvist kan I så øge den fysiske afstand mere og mere... Og når hun kan falde i søvn liggende ved siden af jer og I kan sidde ved siden af og læse bog, synge godnatsang osv. så kan I flytte hende til tremmesengen - men stadig sidde der og gøre præcis som I plejer.
I kan på dette tidspunkt vurdere, om I kan flytte tremmesengen på eget værelse, så hun samtidig med at hun puttes der også vænnes til værelset, det kan godt være, at det kan lade sig gøre. I skal stadig sidde der, hun putter med sine bamser, får læst historie, sunget sang osv. Alt er som det plejer at være - men nu ligger hun i sin seng og på sit værelse.
Så mit råd er altså umiddelbart, at I lige nu øver at komme lidt fysisk på afstand af hinanden, stadig giver hende nærhed, så hun er tryg ved at sove og forbinder det med noget rart. Og når det fungerer med jer siddende og hende liggende ved siden af, så puttes hun i egen seng - som så står på eget værelse :)
Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.