Annonce

Annonce

Svar: Lur timing nu fuldstændigt ændret


4. september 2020

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er rigtig dejligt, at din datter sover så lang en nattesøvn, det tænker jeg, at du nyder godt af, så nyd det... Det vil sandsynligvis ændre sig lidt i tiden frem, så er du forberedt:)

Den lange nattesøvn betyder, at din datter naturligt vil sove meget korte lure i løbet af dagen. Både fordi hun faktisk springer et par af sine mælkemåltider over om natten, og derfor er nødt til at være mere vågen for at kunne spise tilstrækkeligt om dagen, men også fordi det trods alt er begrænset, hvor meget hun kan sove :)

Du skal regne med, at hun har brug for ca. 15 timers søvn i døgnet. De fleste børn i din datters alder vil trives rigtig godt, hvis dette er fordelt sådan, at de sover ca. 5 timer om dagen fordelt på 3 lure, og så sover ca. 10 timer om natten. Din datter sover ofte fra kl 18 til 06, altså 12 timers nattesøvn, nogle gange måske endda lidt mere, og det betyder, at hun naturligt ikke kan sove mere end højst 3 timer om dagen. Hun sover stadig 3 lure dagligt, men hver lur varer naturligt ikke mere end mellem 30-90 minutter. Hun kan simpelthen ikke sove mere end det, da hun sover så meget om natten.

Spørgsmålet er derfor, om det er noget, du ønsker at ændre på? Det lyder som om, at lillepigen lige nu trives med sin rytme og har det godt på denne måde. Du har naturligt hænderne fulde i løbet af dagen, til gengæld har du ro hele aftenen og om natten... Man skal som udgangspunkt ikke ændre på noget som fungerer, og samtidig tænker jeg, at der hos jer vil ske en naturlig ændring i takt med at hun bliver ældre, sandsynligvis i løbet af den næste månedstid...

Din datter vil naturligt stille og roligt begynde at få længere vågne perioder, og hun vil være mere og mere aktiv i sine vågne perioder om dagen. Hun skal bruge sig selv mere og mere både motorisk og mentalt, og det vil påvirke hendes rytme. Samtidig skal hun også stille og roligt igang med lidt skemad og tidspunktet for skemad, tidspunktet for flaske og aktivitet vil alt sammen påvirke rytmen på sigt. Jeg er derfor ...


Annonce

... lidt stemt for, at du ser det an i 2-3 uger, og ser om ikke der begynder at ske lidt ændringer af sig selv, for det formoder jeg vil ske.

Du må stadig gerne arbejde på at putte hende fra din favn og ned i egen seng, før hun sover helt. Du må meget gerne skifte hende og gøre hende klar til søvn, putte hende i hendes swaddle og så enten sætte dig med hende og give hende flasken i din favn og derefter lægge hende fra dig, eller putte hende i seng og give hende flaske imens hun ligger der. Så hun på den måde falder i søvn, hvor du putter hende og ikke oplever et skift fra din favn og ned i egen seng. Jf. tidligere svar :)

Du må altså meget gerne hjælpe hende til at sove lidt på afstand af dig om dagen, så den fysiske kontakt mellem jer øges lidt, og her er hendes swaddle rigtig god, fordi det stadig giver hende følelsen af at være holdt. Og i takt med at hendes rytme så ændrer sig, hun begynder med skemad, begynder at kunne være vågen i lidt længere tid imellem sine lure, så vil tidspunkterne for søvn naturligt også ændre sig - både om dagen og om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det, at det er svært for dig at få hende til at sove om dagen, kan faktisk godt hænge sammen med, at hun begynder at have behov for længere aktive perioder imellem sine lure, så hun så småt skal puttes lidt senere, end du forsøger lige nu... Prøv derfor om du kan aktivere hende, stimulere hende rigtig godt både motorisk og mentalt, før du så giver hende flaske og putter hende. Så hendes morgenlur gradvist bliver til en formiddagslur og middags- og eftermiddagsluren naturligt også kommer til at ligge lidt senere, og det samme med puttetidspunktet om aftenen.

Og læg så mærke til hendes signaler og parathed i forhold til skemad, og hvornår det vil passe at starte med dette. Start til frokost og ikke om aftenen og start med små smagsprøver i begyndelsen :) Og så tager vi den derfra, du skriver bare igen, jeg tænker som sagt, at det vil ændre sig lidt hos jer i løbet af den næste månedstid...:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, at det både giver lidt forklaring og også lidt ro :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce