Annonce

Annonce

Svar: Baby vil ikke ligge på puslebordet


1. september 2020

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære L.

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring udfordringerne ved puslebordet :)

Som du husker med storesøster, så er der en periode, hvor børn naturligt protestere over at skulle ligge på puslebordet. Det hænger sammen med den spirende selvstændighed og øgede egen vilje og man oplever det ofte især i 8-10 måneders alderen.. nogle gange lidt før og nogle gange også efter :)

Ligesom de prostesterer mod puslebordet og bleskift, så protesterer de i den alder ofte også over at blive madet, de lukker munden for skeen, drejer hovedet, skubber din hånd væk.. alt sammen udtryk for, at de vil spise selv, vil styre det hele lidt mere selv. Det er en helt naturlig udvikling og kun tegn på, at det går den rigtige vej :)

Det er helt bestemt en god idé at skifte til buksebleer, så hvis hun kun har lavet en tisseble, så kan hun stå op og blive skiftet. Hvis hun en gang imellem oplever, at hun ikke behøver ligge på bordet og ikke skal vaskes, så vil hun have lettere ved at acceptere, når hun nogle gange naturligt er nødt til at ligge der.

Det vil også være en rigtig god idé at inddrage hende i bleskiftningen, fordi hun på den måde får en fornemmelse af, at hun er med, at hun selv aktivt deltager i det der skal ske og fordi du på den måde anerkender hendes spirende selvstændighed og egen vilje.

Derfor skal hun gøres aktiv og det betyder, at hun f.eks. godt selv kan løfte numsen, så du kan lægge bleen under hende. Du kan hjælpe hende med at bukke benene og sætte fødderne i puslepladen, når hun ligger på ryggen og så kan du sige f.eks. "løft numsen, skat", og så løfter hun numsen og du kan lægge ...


Annonce

... bleen under hende.

Du kan også give hende en klud (når der ikke er afføring) og lade hende være med til at vaske sig selv. Du kan give hende lidt creme på fingrene og lade hende selv prøve at komme lidt creme på. Jo mere hun føler, at hun er med, jo bedre vil hun kunne acceptere det at blive skiftet og ligge på puslepuden.

Det er også rigtig godt, hvis du kan sætte lidt ord på "jeg ved godt, at det er irriterende", "jeg skynder mig, så er det overstået lige om lidt" eller lignende, så hun hører, at du forstår hende og lytter til hende og anerkender, at hun synes det er lidt træls at ligge der. Selvom hun ikke forstår konkret, hvad du siger, så fornemmer hun din forståelse, og at du forsøger at hjælpe - og faktisk kan det også hjælpe dig selv til at bevare roen og få stiftningen overstået :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvis du skal skifte hendes tøj, så sæt også ord på dette, og det du gør "over hovedet, hvor er du henne? Borte-borte-tit-tit", "der var du jo!", "først den ene arm", "hvor er den anden arm? Der er den", "hvor er dine fødder? Hvor skal strømperne hen? Der er fødderne" osv. Selvom hun heller ikke her kender ordnede, så er hun indraget og påklædningen bliver lidt sjovere - og så vil det alt andet lige øge hendes ordforråd på sigt :)

Nogle gange kan det også være en idé at synge, når du giver hende tøj på f.eks. "først den ene arm og så den anden arm, atju, atju og tre små klap...". Hvis du kan fjolle lidt og få hende til at grine, så glemmer hun måske sin modstand mod puslebordet, og det bliver pludselig sjovt og okay at være der :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig god fornøjelse :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce