Annonce

Annonce

Svar: Overstimulering


31. august 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Først - ØV, for en kommentar. Det var ikke lige det, du havde brug for. Og det er naturligvis ikke sådan, at du ved at skærme din lille dreng gør ham ekstra sensitiv. Han er jo stadig bare et spædbarn og er samtidig født lidt før tid, så han har naturligt brug for lidt mere ro og tid end andre børn.

Og ja, så er det også sådan, at de første måneder har børn ikke brug for andet end kontakt og nærhed med deres nærmeste (hos jer mor, far, storesøster og bedsteforældrene en gang imellem) - og det er det :) Du kan ikke "hærde ham" ved at tage ham med ud, udsætte ham for en masse forskellige sansestimuli, lade ham gå fra arm til arm osv. Det hjælper ham ikke, tværtimod. Det, der hjælper ham, er at være tæt på dig, mærke din varme, blive vugget, krammet og nynnet for og holdt om. Det hjælper ham også at være hjemme i genkendelige og trygge rammer, så han ikke skal bruge en masse energi på at forholde sig til en stor, ukendt og utryg verden. Han skal bare have lov til at være, og så skal I være omkring ham - og det er jo netop dette, som han responderer på. Du fornemmer jo tydeligt, at han ude reagerer voldsomt, når verden bliver for overvældende - og at han hjemme falder til ro og har lagt mere overskud til at smile og pludre. Du skriver direkte, at han er langt mere mild og nem, når det bare er ham og dig, og det er rigtig dejligt.

Det betyder naturligvis ikke, at du så skal holde dig hjemme bag husets fire vægge og ikke bevæge dig ud. Du må gerne begynde at skabe nogle små rutiner for dagen, hvor du f.eks. en gang dagligt triller ham en tur i barnevognen. Både så han lærer at sove i den, men også så du nu og i tiden frem har mulighed for at få klaret nogle praktiske ting, når han sover.

Du må også gerne trille ham i barnevognen, når storesøster skal afleveres eller hentes i institution, så han f.eks. er med der, men stadig kan ligge og sove.. og senere hen måske kan komme med, men sidde i vognen og kikke imens, så det stadig er trygt og okay for ham, men han samtidig lærer at komme ud. Når han bliver 6 måneder vil han naturligt også genkende sin søster på en ...


Annonce

... anden måde, og vil på mange måder kunne langt flere ting, så på den måde arbejder tiden naturligt også for jer :)

Det er også rigtig godt, at I besøger bedsteforældrene eller, at de kommer på besøg hos jer, så de gradvist kan lære hinanden at kende, men det er ikke det samme, som at han skal til stor rund fødselsdag, eller at I pludselig skal invitere til større middagsselskab. Det kan dog være en god idé, hvis bedsteforældrene kommer hos jer i starten, fordi han jo så er hjemme i vante omgivelser og er helt tryg ved stedet og måske derfor så også har lidt mere overskud til at pludre lidt til bedsteforældrene, så det bliver en god oplevelse for alle.

I 3-6 måneders alderen (og du skal her naturligt korrigere og huske på at det stadig er et tremåneders spring:)) vil børn stadig have brug for rigtig meget kropskontakt og nærhed, men de bliver motorisk gradvist stærkere, og de begynder at have behov for en anden form for samspil. Deres pludren udbygges, og det vil være rigtig dejligt for ham at pludre med dig, far, storesøster og bedsteforældre - og stille og roligt også med andre. Han vil i den alder kunne se længere og vil reagere på og registrere, når der sidder andre på den anden side af bordet, eller hvis der kommer nogen ind i stuen eller ligende, og det vil være mere og mere spændende for ham at følge med i de forskellige ting, som sker omkring jer. Så igen - tiden arbejder naturligt også for jer.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Det er ikke fordi du gør noget forkert, for det lyder det bestemt ikke som om, at du gør, tvært imod. Og når jeres dreng er lidt mere sensitiv, så skyldes det højst sandsynligt hans lidt tidlige fødsel, og så er børn jo også bare forskellige. Børn er selvstændige små mennesker, som udvikler sig i forskelligt tempo og som har meget forskellig personlighed og forskellligt temperament. Og nogle børn er naturligt lidt mere forsigtige og tilbageholdende, skal lige se tingene lidt an, hvor andre børn er mere udadreagerende og gør krav på kontakt. Forskellighed er helt okay, og det skal der naturligvis være plads til :)

Håber du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce