Annonce

Annonce

Svar: Putning til natten - 14 mdr.


3. august 2020

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er super godt, at I fornemmer, at jeres dreng trives med en lur dagligt, og det lyder som om, at søvnen faktisk er blevet bedre - både dag og nat. Det er super godt.

Det er også helt okay, at jeres dreng varierer sit søvnbehov, så han nogle dage sover lidt mere end andre dage, også selvom han så visse dage samlet sover lidt mindre end gennemsnittet. Det er helt okay og I er nødt til at lade ham flekse sit behov. Du beskriver også, at selvom han ikke har sovet så meget, så er han stadig frisk og glad og virker til at have overskud og er klar på at lege. Og det er også super godt.

Og ja - det kan godt tænkes, at han måske skal puttes lidt senere, og at det for ham vil være helt fint med ca 6 timers vågenhed. Der sker ikke noget ved at du forsøger f.eks. at putte ham 19.30 for at se, om det gør en forskel hos jer. Det er jo en balance, for nogle gange protesterer børn mod søvnen, fordi de er overtrætte og derfor skulle være puttet tidligere, andre gange fordi de ikke er trætte nok. Men 6 timers vågenhed er helt okay og hvis det så samtidig betyder, at I kan skære ned for tiden du bruger på værelset, så er det fint at gøre det sådan. Han kan jo stadig forlænge sin dagssøvn, hvis han har brug for det og på den måde samlede stadig få sit søvnbehov dækket.

Det kan dog også spille ind, at han lige nu går igennem en slags "separation-gentilnærmelses-fase". Dette udviklingsspring kommer ofte samtidig med at han begynder at gå mere omkring, udforsker verden mere og mere på egen hånd og det ses ofte i 13-15 måneders alderen. I denne fase vil han naturligt klynge sig lidt ekstra til jer forældre - han kan ikke separere sig, uden at føle sig ...


Annonce

... ekstra knyttet til, og derfor søger han ekstra fysisk nærhed og kontakt. Han har brug for at se dig og mærke dig, når han skal sove. Og ofte så skubber han dig også væk - han afviser dine kærtegn, fjerner dine hænder, når du forsøger at berolige ham, eller gør tegn til at ville ned, når du tager ham op.. så han har på den ene side rigtig meget brug for at mærke jer og på den anden side også behov for at prøve selv.

Du skal derfor finde balancen mellem at give ham den tryghed, som han viser behov for, når han skal sove, men samtidig også forsøge at lade ham finde ind i søvnen på egen hånd. Det er vigtigt at du ikke ignorerer ham, da han vil blive utryg og ked af dette og ikke kunne forstå, hvorfor du ikke snakker med ham, og det er samtidig vigtigt, at du ikke opfordrer til leg og underholdning, men viser ham, at det er tid til at sove nu.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Er der plads til en stol ved siden af hans seng på værelset? Det kan nogle gange være en idé, hvis I kan sætte jer med ham på skødet og holde fast i at det er tid til at sove - og ritualet foregår på værelset, så han forbinder sit værelse med stedet, hvor han skal sove - og så sætter jer med ham på skødet, med en putteklud, bamse osv. Læser lidt i en simpel billedbog og finder roen og giver ham nærhed, og derefter putter ham over i sengen, hvor I så stadig læser lidt, måske synger en godnatsang eller lignende og han så falder i søvn. Så du forsøger at finde balancen mellem at give ham nærhed og tryghed, men samtidig også arbejder lidt på, at han godt kan falde i søvn i sin egen seng...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt idé om, hvad der måske spiller ind hos jer :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce