Annonce

Annonce

Svar: Konstant afføring i bleen


26. juli 2020

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Stort tillykke med den lille dreng og velkommen til :)

Det er normalt, at spædbørn har meget hyppige afføringer. Ofte føles det som om, at der er konstant hul igennem - hver gang du lægger ham til brystet, så kommer der også noget ud. Så de første mange uger, kan det godt føles som om, at man ikke laver andet end at give mælk og skifte ble, give mælk og skifte ble...

Hos jer kan det dog godt lyde som om, at der er lidt ekstra gang i systemet, og det er højst sandsynligt på grund af den antibiotika han har måtte få den første uge. Det er rigtig godt, at I har opdaget streptokokinfektionen (GBS) hos jeres dreng og fået ham sat i behandling med det samme. Det er yderst vigtigt, så I har gjort, hvad I skulle og kunne ikke have gjort noget andet, men ja - det lyder som om, at det har været voldsomt for hans lille mave.

Det er rigtig godt, at du giver ham lactocare, da han får to forskellige mælkesyrebakterier på denne måde og disse forhåbentlig kan være med til at stabilisere hans mave lidt... Det er også rigtig godt, at du ammer og det er dejligt, at amningen fungerer så godt, det er super godt gået, med den start I har haft - så stort skulderklap for det :)

Du fortæller, at du vasker med Olivy, som indeholder blandt andet jomfruolivenolie blandet med en mild kalkopløsning - og denne blanding skulle rense, lindre og neutralisere syren fra urin og afføring og samtidig lægge en hinde på huden, som beskytter huden... Den er således fin at bruge. Hvis du forsøge med noget andet, kan du også forsøge at vaske med en intimsæbe, evt. en som du ville bruge til dig selv...

Når du vasker din dreng, så brug vatrondeller i en periode, så han kun vaskes med noget, som er helt blødt og hudvenligt. Skumklude kan, selvom de er bløde, godt stadig være for hårde ved huden.

Du nævner også, at du bruger Inotyol og zinksalve. Inotyol er et godt valg, når huden er rigtig rød, tydeligt beskadiget og nærmest "sprækker", og det tydeligt svier. Den bruges ofte som en kur, så efter 1-3 beskift vil du kunne se, at huden allerede er begyndt at hele mere op. Zink salve anvendes som et beskyttende lag, når huden er irriteret og let beskadiget. Salven danner en beskyttende barriere mellem hud og ...


Annonce

... ble, salverne fåes med forskellig koncentration af zink og jo højere koncentration, jo mere behandlende vil den være, jo lavere koncentration, jo mere beskyttende vil den ofte være...

Det er vigtigt at vaske med vand og sæbe, før du smører med f.eks. Inotyol eller Zinksalve, ligesom det er vigtigt, at du forsøger at holde din dreng tør - og derfor er det rigtig godt at du fortæller, at du forsøger at lufttørre ham flere gange dagligt...

Når du ikke synes, at salverne virker, så kan det være fordi din dreng måske har en svampeinfektion. Her er det nødvendigt at behandle med f.eks. Brentan, som indeholder et svampedræbende middel. Hvis der er tale om svamp, vil området ofte være rødt, og der kan være små knopper, ligesom huden også kan virke hævet, og det sidder ofte mellem ballerne og omkring endetarmsåbningen, ligesom det også kan sidde i hudfolderne i lysken. Børn der har svamp i bleomårdet har også ofte svamp (trøske) i munden, og det betyder at du og han igen og igen kan smitte hinanden, hver gang du ammer. Derfor skal han behandles i bleområdet med en salve til dette og behandles i munden med en mundgel - som du også skal smøre dine bryster med.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Der er også den mulighed, at jeres dreng har en perianal streptokokinfektion, som også vil kræve behandling. Jeg vil derfor anbefale dig, at du drøfter situationen med jeres læge, som f.eks. kan vælge at pode, for at finde ud af, om jeres dreng har en infektion, i givet fald hvilken og derudfra så også finde ud af, hvilken type creme eller salve, I bør behandle med.

Når alt dette er sagt, så tænker jeg også, at tiden vil arbejde lidt for jer. De fleste børn vil i 8-9 ugers alderen begynde at have et lidt ændret afføringsmønster. Der begynder at gå lidt længere tid mellem hver afføring, ligesom afføringen også kan ændre lidt farve i denne alder... Jeg synes ikke, at du på nuværende tidspunkt bør begynde at udelukke bestemte fødevarer fra din kost, der er god grund til at tro, at jeres drengs afføringsmønster skyldes antibiotisk behandling, og at rødmen kan skyldes infektion, som kan behandles med creme eller salve.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce