Annonce

Annonce

Svar: Spisning uden at baby kan sidde selv


18. juli 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Carina

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

De fleste børn vil i 6 måneders alderen kunne sidde kortvarigt.. og jeg tænker umiddelbart, at dette også gælder jeres datter... Ud fra dine tidligere breve, så har jeg en fornemmelse af, at hun er en fin stor pige, som er stærk og i god udvikling...

Når hun sidder på dit skød eller sidder på din arm, har du så indtryk af, at hun sidder frit, strækker sig frem, rækker ud efter ting, holder styrken i ryggen kortvarigt? Det er helt okay, hvis hun læner sig tilbage, har brug for at hvile lidt op af din krop, men hvis hun strækker sig frem, øver sig i at sidde og holde balancen selv, når I sidder med hende på skødet eller går med hende på armen, så har hun en vis styrke i kroppen.

Når hun ligger på gulvet, triller hun så omkring - drejer fra mave til ryg og ryg til mave, drejer om sin egen akse..? Er hun begyndt at få fat i sine fødder, begyndt at krybe over gulvet, forsøger hun at møve sig frem efter legetøj og lignende...? Det er alt sammen tegn på, at hun har styrke i kroppen.

Hun behøver således ikke kunne sidde fulstændig frit og selvstændigt på gulvet, før du sætter hende i den høje stol. Hvis du fornemmer, at hun har styrke i ryggen og kroppen, så tænker jeg derfor, at du skal forsøge at sætte hende i den høje stol.

Det vil være godt, hvis stolen har en hynde, så sædet ikke er for glat, men hun skal ikke "holdes oppe af puder". Prøv at se om hun ikke kan sidde kortvarigt, imens hun f.eks. tilbydes skemad eller lidt mad i hånden. I starten vil ...


Annonce

... hun ofte sidde med rank ryg, men efter lidt tid, så vil hun falde til siden eller forover, og det er så tegn på, at hun begynder at blive træt i ryggen og derfor skal ned på gulvet igen. Men hun kan godt starte med at sidde lidt, før hun så bliver træt. Hun vil gradvist blive stærkere og vil derfor kunne sidde i længere tid af gangen.

Det er vigtigt, at du stadig lægger hende på maven så meget som muligt. Det er i maveliggende stilling, at hun får styrket de muskler, som sætter hende i stand til at sidde. Derfor er det godt, hvis du kan gøre det til en vane, at hver gang du lægger hende fra dig og hun er vågen, så starter hun på maven :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du kan med fordel skære en agurkeskive på 1.5 cm, fjerne kernerne fra midten, så det bliver til en ring, og sætte agurkeringen på hendes tommelfinger. Det kan hjælpe hende til at holde fast i den og gumle, gnaske osv. uden at den tabes for let. Du må også gerne give hende ristede rugbrødsbjælker, tvebakker og lignende, ligesom kogte blomkåls- og broccolibuketter og lignende kan være godt. Bløde frugtbåde er også en god idé oghvis det er svært for hende at holde det selv, så må du gerne holde det, imens hun så smager, gnasker og gumler.

Hun må naturligvis også stadig gerne sidde på jeres skød, men jeg tænker, at hun med den alder hun har, vil nyde at kunne sidde med ved bordet i sin høje stol.. Hvis hun slet ikke viser tegn på at kunne dette, falder sammen i ryggen og ikke har nogen form for motorisk styrke, så lyder det som om, at I skal få hende tjekket ved lægen...

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce