Annonce

Annonce

Svar: Aktiviteter til baby med krudt i røven


10. juni 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Julie

Tak for dit brev og fine spørgsmål om aktivitet :)

Hvor er det dejligt, at din dreng er så aktiv og tydeligt er begyndt at bruge sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt, og det skal du naturligvis støtte ham i :)

I 3-6 måneders alderen er det rigtig godt at lave bevægelege, hvor du forsøger at tage udgangspunkt i hans naturlige bevægelser og lyst til nu at trille og dreje omkring, ligesom det er vigtigt, at du stimulerer ham sprogligt:

- Læg ham på ryggen og hold om hans underben og lav cykelbevægelser med benene. Du kan synge hjulene på bussen imens.

- Når han ligger på ryggen, så grib om hans hænder og håndled og lad ham selv trække sig op til siddende stilling.

- Når han ligger på ryggen, så prøv at hjælpe ham med at bukke i knæ og hofte, så du på den måde kan hjælpe ham med at dreje underkroppen fra side til side.

- Læg ham fortsat på maven mange gange dagligt, læg ham f.eks. foran et spejl, så han kan se sig selv.

- Når han ligger på maven, så prøv at vise ham legetøj, som han kikker efter og på den måde får overbalance og finder ud af at trille til siden.

- Læg ham gerne på maven hen over dine lår, imens du vipper ham frem og tilbage.

- Læg ham også gerne på en stor pilatesbold og vip ham på den måde frem og tilbage og fra side til side.

- Han må også meget gerne støtte på benene og stå og hoppe på dine lår.

- Du kan overveje en gonge/tumletop mini, som du kan lægge ham i og dreje ham rundt. Det stimulerer hans labyrintsans og styrker derfor blandt andet hans balance

- Du kan også lægge ham i et lagen, hvor I forældre holder i hver sin ende og "svinger" ham lidt fra side til side, som i en hængekøje. Naturligvis ...


Annonce

... kontrolleret...

- Du kan danse med ham til musik, holde ham i dine arme, svinge ham rundt og bruge dine egne bevægelser til at give ham bevægelse.

- Det er derudover rigtig godt, at du pludrer med ham og stimulerer hans sprog mere og mere. I 2-4 måneders alderen vil de fleste børn begynde at grine med lyd og laver forskellige kluk-lyde og du kan sandsynligvis se, at din dreng bruger hele kroppen, når han kommunikerer. Og i 4-7 måneders alderen udvides sproget mere og mere og han begynder f.eks. at sige "aaaa", "iiii" eller "agryy" eller ligende. Det kaldes vokalisk pludren og han vil stille og roligt feks. også begynde at sige "mmmaaa" eller "mimimi". Det kaldes konsonant-vokalisk pludren. Og du må meget gerne støtte hans pludren hele dagen igennem, motivere ham til at bruge sproget.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

- Det er ofte også en god idé at du introducerer forskellige børnesange nu, gerne nogle af de gamle sange, hvor du bruger fagter. Feks. "lille Peter Edderkop", hvor du med dine fingre og hænder viser, hvordan Peter kravler, bliver skyllet væk af regnen osv. Din dreng vil nu kikke mere og mere bevidst på dine hænder og dine hænders bevægelser og vil stille og roligt også selv begynde at lave disse.

- Giv ham bløde aktivitetsbøger eller aktivitetsdyr med forskellige typer stof, knapper, frynser osv. som han kan mærke på, putte i munden, fornemme. Også bløde bolde, rangler og lignende, som han kan få fat i med sin lille hånd, vil være rigtig godt. Ophæng i træ eller plast, som han kan slå til og få til at bevæge sig eller som f.eks. spiller en melodi, når han rammer rigtigt...

Jeg håber at ovenstående kan give dig lidt idéer til, hvad I kan lege nu og de næste par måneder frem.

Rigtig god legelyst!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce