Annonce

Annonce

Svar: Finde sine hænder og trille


6. maj 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Liv

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring udvikling :) Det lyder som om, at din dreng stortrives på modermælk og trives rigtig godt, dejligt!

De fleste babyer vil allerede, når de ligger i livmoderen, finde deres fingre og ligge og sutte på dem, og det vil man ofte også se i månederne efter fødslen. Når spædbarnet sutter på fingre, så har det forskellige årsager - det kan være fordi barnet er sulten og har brug for mælk. Det kan også være fordi det virker beroligende, så fingrene kommer naturligt op i munden, når barnet har brug for at finde ro...

Barnet bliver naturligt mere og mere bevidst, både om at bruge sine hænder, men også om sin omverden, og med den alder din dreng har, så vil han have stor glæde af forskelligt ophæng, altså et aktivitetstativ og lignende, med ting som hænger, og som han kan ligge og slå til, trykke på osv. og dermed få en reaktion på...

Han vil også have glæde af at du giver ham forskellige rangler, binderinge og lignende, som han kan holde i en hånd, ligge og kikke på, gradvist begynde at undersøge med begge hænder, forsøge at føre til munden og smage på...

Han vil have stor glæde af, at du tager ham i hænderne og hjælper ham med selv at trække sig op til siddende stilling, så han på den måde mærker sin styrke i sine arme og også bliver opmærksom på sine hænder...

Han vil nyde små sanglege, hvor du bruger dine hænder og med fagter synger. Det kan f.eks. være lille Peter edderkop, hvor du med hænderne viser, hvordan peter kravler, regnen skyller ham ned osv. så han også her bliver opmærksom på dine hænder og stille og roligt vil begynde at bruge sine egne hænder.

Der er på den måde forskellige måder at hjælpe ham til at interessere sig for og begynde at bruge sine hænder mere og mere bevidst :)

Derudover er det godt, hvis du også kan hjælpe ham med at trille og bruge sig ...


Annonce

... selv motorisk. Du må meget gerne lave forskellige bevægelege med ham og for børn i 3-6 måneders alderen kan det f.eks. være:

- Cykelbevægelser, hvor han selv er med til at cykle med sine ben, imens du støtter om underbenene (du kan synge hjulene på bussen imens:))

- Gribe omkring hans hænder og håndled og lade ham selv trække sig op fra rygleje til siddende stilling.

- Støtte om hans lægge og bøjede knæ og hofte og hjælpe han med at dreje underkroppen fra side til side.

- Hjælpe ham med at dreje om på siden, ved at vise ham noget interessant legetøj.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan danse med ham til musik, svinge ham, hoppe med ham osv. Måske har du en stor gymnastikbold, som du kan lægge ham på maven hen over og trille ham lidt frem og tilbage. Jo mere du kan vende og dreje ham, trille ham, give ham "luftture" osv. jo bedre vil det være for hans motoriske udvikling. Du skal naturligvis hele tiden holde øje med, hvad han godt kan lide og tilpasse bevægelserne, så det er sjovt og hyggeligt for jer begge :)

Sørg også fortsat for at lægge ham på maven dagligt. Gør det til en vane, at hver gang du lægger ham fra dig, og han er vågen, så starter han med at ligge på maven. Det er vigtigt, at han ligger på maven, så han får styrke nok i ryg, skulder, nakke til at han på sigt kan trille, sidde, krybe og kravle omkring ... :)

Du skriver, at han "endnu ikke har fundet sine hænder" og måske vil du ud fra min beskrivelse nu tænke, at han da har hænder/fingre i munden eller fint kan slå ud efter legetøj i sit aktivitetstativ, holde en rangle og lignende og dermed finde roen i dette... Men hvis du oplever, at han slet ikke bruger sine hænder, så skal du drøfte det med jeres sundhedsplejerske og læge :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Og god St. Bededag til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce