Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sidde stille - 5 mdr.


4. maj 2020

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din datter er godt igang med at udvikle sig i sund og fin retning :)

Med den alder hun har, så vil hun rigtig gerne bruge sig selv, bruge sin krop, mærke sin styrke - og det er super godt, at du fornemmer, at hun gerne vil støtte på benene, når hun er hos dig og også begynder at gøre hoppebevægelser. Det er helt perfekt. Det er naturligt sjovt og spændende for hende, at hun pludselig kan hoppe, og det giver hende en ny glæde, at hun kan finde ud af dette, samtidig med at det også styrker hendes muskler, balance osv.

Det er hårdt for dig, fordi hun hele tiden kan virke til at være i bevægelse, og du skal have stærke armmuskler, når hun igen og igen står og hopper på dit skød. Det er dog vigtigt, at du anerkender dette og forsøger at støtte denne udvikling, så meget som muligt :)

Når det så er sagt, så skal du naturligvis også kunne sætte dig med hende, hvor I blot sidder lidt sammen, og når du fornemmer, at hun kaster sig bagover, strækker og vrider sig og tydeligvis ikke kan finde ro, så prøv at lægge hende fra dig og lad hende tumle på gulvet. Du må også gerne lave forskellige bevægelege med hende, hvor du hjælper hende med at trille, du kan synge forskellige sanglege, hvor du bruger fagter og også lader hendes krop være en del af sangen (cykle med benene, når I f.eks. synger hjulene på bussen) osv.

Det er naturligt spændende og rigtig dejligt for hende, når du går rundt med hende på din arm, og I på den måde kikke på verden, og du også bevæger hende, danser med hende osv. Men det er også okay, at du nogle gange lægge hende fra dig og lader hende selv tumle rundt på gulvet, så hun får lov til at styrke sin motoriske udvikling, kan øve sig i at trille, dreje omkring, strække sig efter sit legetøj osv. Du behøver ikke gå rundt med hende hele tiden for at aktivere hende, det er fint også at lade hende ligge lidt for sig selv, så når du mærker, at du ikke kan aktivere hende, og du har brug for at sidde ned, så ...


Annonce

... prøv at se om hun måske kan aktivere sig selv lidt.

Når det så er tid til at få mælk og tid til at finde ro, koble fra og sove, så er det rigtig godt, at du sætter dig med hende, og netop her nyder, at hun kan slappe af i din favn, og du på den måde kan give hende den nærhed, som hun naturligt også har behov for.

Med hensyn til at strække armene op for at signalere "tag mig op", så vil de fleste børn begynde på dette i 6 måneders alderen - MEN - jeg har også mødt en del børn, som først gør det et par måneder senere, og jeg tænker også, at det afhænger lidt af, hvor meget I har "øvet" dette.

Det kan f.eks. være en god idé, at du tager fat i hendes hænder, når hun ligger på gulvet eller i tremmesengen og skal op - så du lader hende selv trække sig op i siddende stilling - og på den måde lærer hende at strække armene frem mod dig og også bruge sin styrke.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det kan også være en god idé, at du viser hende dine hænder og f.eks. klapper lidt eller signalerer "kom over til mig", når du forsøger at tage hende op, så hun bliver opmærksom på, at du rækker dine arme frem - og altså ikke blot tager hende og løfter hende op uden at sige noget eller gøre noget. Hun bruger dig som et spejl og forsøger at gøre de bevægelser, som hun ser du gør, og som hun fornemmer du gerne vil :)

Din datter er stille og roligt igang med at finde ud af at interagere med dig og nogle børn putter sig lidt mere og andre lidt mindre - og det er helt okay. Du skal ikke være ked af, hvis hun lige nu ikke rigtig putter, som sagt vil hun sandsynligvis gerne putte lidt, før det er tid til at sove, men de mellemliggende perioder er hun aktiv og disse perioder skal bruges aktivt :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen. Derudover vil jeg anbefale dig min bog "Helens bog om dit barns udvikling". Den giver et indblik i, hvordan din datter oplever verden, og hvordan hendes udvikling sker fra hun er ganske lille op til 3 år :)

Fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce