Annonce

Annonce

Svar: Lyde når barnet er 1 år


3. april 2020

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at jeres dreng har fået lagt dræn, og det er så godt, at I med det samme kunne fornemme, at hans hørelse blev bedre og antallet af verbale lyde mange flere.

Du fortæller, at han har sagt mest dada, baba, gok gok og lignende - det er rigtig godt, det er det, som kaldes kanonisk pludren. Disse lyde opstår ofte i 6-10 måneders alderen, og det er netop vigtigt med denne form for pludren i forhold til hans senere sprogudvikling. De lyde, som han er begyndt at sige nu, hvor han lyder til at øve skrig og øve stemmestyrke er også super fine. Mange børn har også disse lyde tidligere, men da jeres dreng ikke har haft dem, er det netop super godt, at de kommer nu. Og jeg tænker, at du derfor skal opmuntre ham til at bruge sine lyde, sit sprog, så meget som muligt.

Du må gerne øve forskellige lyde med ham, så når han skriger, så kan du sige f.eks. "sikke du kan skrige, kan du også sige..." og så lave andre slags lyde, som han kan øve. Det kan være dybere svælglyde og læbelyde, som I øver, og som du på den måde får gjort ham opmærksom på :)

Omkring 12 månederes alderen vil børn begynde at forstå en del ord og kan reagere på sit navn, ligesom jeres dreng nu kan indgå i en fælles opmærksomhed f.eks. omkring mad, en bog I kikker i, bold I triller med osv. Han vil kunne forstå og reagere på små opfordringer som "klappe", "vinke", "vise hvor stor du er" osv. og han vil også kunne begynde at sige forskellige dyrelyde. Så når I ser et billede af eller ser et dyr på vejen, så kan han sige vov-vov, miau, pip-pip osv. alt efter, hvilket dyr der er tale om. Og ja, der kommer også enkelte ord til. Det er dog helt normalt, hvis han bruger sine egne ord og f.eks. siger "babi" om brandbil...

Der er meget stor forskel på, hvornår børn siger deres første ord. Det er en kompliceret proces, hvor han både skal være opmærksom på forskellige lyde, skal kunne producere lydende selv og så kunne sætte lydende samme til forståelige ord - og det er helt okay, at han har brug for tid til at finde ud af at ...


Annonce

... knække koden - og ikke siger rigtige ord endnu. Det skal nok komme :) Man siger normalt, at børn i gennemsnit siger deres første ord, når de er 12 måneder, men alt mellem 8-18 måneder er normalt :)

Det er super, at han er begyndt at pege på ting og gerne vil have, at I sætter ord på. Det skal I endelig gøre. Prøv at gentage det ord, som I har fokus på "træ, det er et træ", ligesom I gerne må sætte ord på genkendelige ting i hverdagen "mælk, vil du gerne have mælk", "mmm mælk smager godt", "mælken er i koppen" osv. Jo flere gange han hører ordet mælk i forskellige sammenhænge, jo mere vil han selv begynde at kunne sige ordet mælk.. og netop "m" lyden er ofte en af de tidligere lyde - også i ordet mor :)

Pres ham ikke til at sige noget bestemt, prøv at undgå sætninger som "Kan du sige ...". Gentag i stedet ord for ham, læs for ham, syng sange med ham osv. så han hører sproget brugt forskelligt. Og anerkend, når han forsøger at sige noget, vis ham, at I forstår ham - også selvom han ikke siger det rigtigt "babi?!" - "Ja, det er en brandbil". Så han føler sig forstået og også hører ordet rigtigt :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

I skal kontakte en øre-næse-halslæge, hvis han holder helt op med at tale eller begynder at reagere meget anderledes end han plejer på de lyde, sit navn osv. som han reagere fint på nu. I skal reagere hvis han igen viser tegn på væske/betændelse i mellemøret...

I skal naturligvis også reagere, hvis han i tiden frem viser vaskeligheder med at udtale bestemte lyde, har vanskeligheder med at tale.. og I fornemmer, at hans tale ikke rigtig udvikler sig, eller hvis han bare er rigtig svær at forstå... Så vil det være relevant, at tale med en talepædagog/logopæd. En logopæd kan vurdere om udtalefejlene er forventelige, eller om der vil være behov for talepædagogisk støtte. Denne støtter starter ofte først omkring 3 års alderen, nogle gange dog lidt tidligere og andre gange senere... men for jeres dreng er der stadig masser af tid til at lære, og han lyder til at være fint igang :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en MEGET god brevkasse, hvad skulle jeg dog gøre uden den.

Mor til dreng knap 6 uger


Annonce