Annonce

Annonce

Svar: Kan man opdrage en 1-årig


22. februar 2020

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev og meget fine spørgsmål omkring opdragelse - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Jeres drengs brokkeri og utilfredshed kan skyldes flere ting - og det kan for det første være en god idé at overveje, hvordan han spiser og drikker i løbet af dagen. Det er vigtigt, at han spiser mange små måltider dagen igennem, at han får væske (vand) nok, og at han spiser sundt og varieret. De fødevarer han spiser vil være med til at holde hans humør stabilt, det er med til at give ham overskud og energi. Det er vigtigt, at han spiser protein og fiberrig mad fra morgenstunden f.eks. havregryn eller havregrød, ligesom han dagen igennem meget gerne må spise fuldkornsbrød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, kartofler og andre grøntsager - det er altsammen med til at stabilsere hans blodsukker og hans humør.

Det er også vigtigt at sikre sig, at han ikke har ondt. Det kan være tandfrembrud - måske et par ekstra fortænder eller kindtænder, der bryder frem. Det kan også være smerter fra ørerne eller generel utilpashed i forbindelse med forkølelse eller lignende. Når han begynder i vuggestue, så udsættes han naturligt for en masse nye vira og bakterier, og det kan desværre godt medføre sygdom og utilpashed og dermed dårligere humør...

Derudover er der naturligvis også alder og udvikling - behovet for at kunne flere og flere ting selv, udviklingen af egen vilje, mere selvstændighed, mere personlighed, mere temperament... :)

Jeres dreng har stadig ikke lært at kravle, rejse sig og bevæge sig mere og mere rundt i verden. Han møver sig omkring - og det skal nok komme - men det er naturligt frustrerende for ham, at han ikke mestrer dette endnu. Og ofte kommer han den forkerte vej, når han forsøger. Han ser måske noget legetøj, som han gerne vil have fat i, øver sig, skubber, aser og maser for at komme frem til det - men han får bevæget sig baglæns og længere væk.. og det giver naturligt frustration.

Han er også stadig så lille, at han ikke har noget sprog. Han har naturligt stadig rigtig svært ved at give udtryk for, hvad han gerne vil eller ikke vil - og det er også meget frusterende, hvis I nogle gange naturligt ikke forstår ham og derfor ikke reagerer som han måske havde ønsket.. det kan også fremkalde frustration og fortvivlelse hos ham, og igen en masse brok og utilfredshed.

Han vil naturligt gerne opleve, gerne undersøge, gerne lære, og det er super godt, at I kan mærke denne indre udforskningstrang hos ham. Det er derfor rigtig godt, at I i hverdagen kører turer i klapvognen, hvor han kan sidde og kikke på verden, blive fyldt op med indtryk og oplevelser - og hvor I kan tale om og sætte ord på ting, som I oplever: "Se der er en fugl pip-pip, siger fuglen", "der er en hund - vov-vov", "hov der kom en stor bus - wrrr siger bussen" osv. osv. Så I deler oplevelser med ham og så I på den måde også naturligt styrker hans sproglige udvikling. Når I er derhjemme kan I begynde at kikke i små billedbøger med fotos og billeder af ting fra hverdagen og på samme måde sætte ord på, så han lærer at genkende f.eks. "hund", "fugl", "bus"...

Det er på samme måde super godt, at I f.eks. lader ham sidde i den høje stol, når I laver mad, så han kan følge med i, hvad I laver. Og det er helt fint, at han ofte gerne vil have mad i hånden, når han sidder der. Det er netop rigtig godt, at han starter med at sidde og gumle, snaske, smage på mad, så han er parat til at spise, når I så sætter jer til bords. I må også her gerne sætte ord på mad og f.eks. sige "mmm mam mam", som udtryk for "dejlig mad", "smager godt" eller "er du sulten?!" osv.

Det kan også være en god idé at lave en køkkenskuffe til ham. Tag en af de nederste skuffer i jeres køkken og tøm den for jeres køkkenting og kom i stedet lidt forskellige bøtter, grydeskeer, køkkenrullerør, tom emballage, bagepapir og lignende i skuffen - og lad ham kikke på det, ...


Annonce

... tømme skuffen osv. Så I på den måde er sammen i køkkenet, han er ikke i nærheden af komfuret, og han lærer også at underholde sig selv lidt imens. I kan med fordel udskifte indholdet i køkkenskuffen en gang imellem, så der er lidt nyt at kikke på og undersøge.

Når I synes, at han brokker og skriger meget, så kan det være udtryk for, at han øver lyde og træner sit sprog - og derfor kan det nogle gange være en god idé at pludre med og opfordre ham til at lave lyde, som I måske bedre synes om.. "Sikke du kan råbe - kan du også sige pprr-prrr" eller lignende, så I på den ene side anerkender hans lyst til at lave lyd og øve sprog og kommunikation og på den anden side også opfordrer ham til lyde, som måske er sjovere at høre på. I kan også lære ham små sange, og på den måde øve lyd, nogle gange kan I også sætte lidt musik på, som han og I kan lytte til, synge med på, danse til:)

Det vil være rigtig godt, at I forsøger at finde balancen mellem, at han naturligt kan have brug for jeres favn, brug for lige at mærke jer, brug for et knus og kram, før han selv bevæger sig lidt ud i verden igen på egen hånd - og samtidig også har brug for, at I støtter ham lidt på afstand. Det er rigtig fint, at I snakker og pludrer med ham, hvor han kan se jer, og I må gerne opfordre ham til at søge jer "kom herhen skat, kom her, hej med dig, kom" eller lignende, så I ikke per automatik går hen og løfter ham og bærer ham, men opfordrer til, at han godt kan forsøge selv.

Det er også rigtig godt med afledning i denne alder. Det er begrænset, hvor lang tid han husker tilbage og hans udforskningstrang er så stor, at han hurtigt glemmer og kan lokkes til at interessere sig for noget andet - og det må I gerne udnytte. Det er derfor en god idé at vise ham noget nyt, som han kan finde interesse i og underholde sig med...

Det kan også være godt med alternativer. Nogle gange bliver han måske ked af det, fordi I tager noget fra ham eller forhindrer ham i at få fat i noget, som han gerne vil have fat i. Her er det en god idé at tilbyde et alternativ "ikke fjernbetjeningen, prøv at se her, du kan lege med byggebægrene i stedet"...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det kan være godt med nyt legetøj i denne alder, som passer til børn i 12-18 måneder. Der sker rigtig meget aldersmæssigt og nye udfordringer er godt. Måske vil han have glæde af en gåvogn - altså den type, som man skubber foran sig... Måske en form for aktivitetscenter med knapper til at trykke på, skuffer der åbnes og lukkes, ting der springer op, når man drejer, bolde der trykkes ned og kommer igennem osv. Det vil i denne alder ofte netop være sjovt at finde ud af, hvordan en bestemt handling får noget andet til at ske...

Det kan også være en god idé at legetøjet ikke altid står fremme, men at I tager lidt forskelligt frem, så der på den måde også er lidt nyhedens interesse og han finder ud af at han har noget at lege med. Det er helt naturligt, at han stadig gerne vil lege med jer og at I indgår som en stor del af leg og underholdning, men det er naturligt også helt okay, at I forsøger at finde ting, som han kan bruge lidt tid uden at I behøver være med hele tiden :)

Opdragelse sker hele tiden - også I måden I møder ham på. Og I er sandsynligvis rigtig godt igang :) Når I f.eks. sætter ham i den høje stol, giver ham hagesmæk på, stiller tallerkenen foran ham, lader ham spise selv med fingrene og lærer ham at spise med gaffel, drikke selv af en kop, tørre ham om munden, når han er færdig - det er alt sammen opdragelse. Han lærer her, hvordan det foregår, når man spiser, lærer det vi nogle gange kalder for "bordmanerer" og sådan er der opdragelse hele dagen igennem - også når han bliver skiftet, kommer i bad, I går tur, er til fødselsdag, har gæster osv. osv. så opdragelsen er igang :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - derudover vil jeg anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse" :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce