Annonce

Annonce

Svar: Står tidligt op - 6 mdr.


31. januar 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Cecilie

Tak for dit brev :)

Det er rigtig fint du skriver, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig - og jeg kan sagtens forstå, at du gerne vil sove lidt længere om morgenen :)

Det kan være svært at ændre på en rytme hos så lille et barn. Der sker stadig rigtig meget med jeres drengs udvikling og dermed også med hans søvn og rytme, og man kan godt risikere, at man arbejder i ugevis på at ændre en rytme, og så holder det kun kort tid, og man kommer tilbage i den tidligere rytme igen... når det er sagt, så er der dog ikke noget i vejen for, at du forsøger :)

Man kan ikke, som du også har forsøgt, blot putte ham senere i seng om aftenen. Det er præcis, som du skriver, uden betydning om han puttes kl 20 eller først 21.30, han vågner stadig kl 05-05.30 om morgenen. Når man skal ændre på en rytme, så skal man ændre på hele dagens rytme - det vil sige tidspunktet han puttes til formiddagslur og middagslur på, og nogle gange er det også nødvendigt at ændre lidt på hans spisetider.

Det betyder i praksis, at alle hans puttetidspunkter skal flyttes dagen igennem. Det vil sige, at hvor du lige nu putter ham til første lur kl 08, så skal han puttes 8.15, 8.30, 8.45, 9.00... Og i stedet for at putte ham til middagslur kl 12, så skal han puttes 12.15, 12.30, 12.45, 13.00... og afhængig af, hvor meget han sover til middag, og hvor sent du får hans middagslur lagt, vil han så kunne have behov for en 3. lur.

Det vil dog sandsynligvis blive sådan, at han begynder at kunne springe denne over - både fordi han bliver ældre, men også fordi han forhåbentlig kommer til at starte natten senere og sove længere om morgenen. Jo tidligere han står op, jo længere tid til han have behov for 3 lure dagligt. Jo senere hans rytme ligger, jo hurtigere vil han ofte kunne undvære den 3. lur. Hos jer lyder det dog som om, at det kan være en god idé at bibeholde den 3. lur lidt længere tid, mod at han går senere i seng og derfor så også sover lidt længere om morgenen og når det så er sagt, så vil det på sigt også være godt, at den nuværende 3. lurs varighed bliver en forlængelse af nattesøvnen...

En plan (et mål) som I kan arbejde hen imod ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til ...


Annonce

... formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov, får lidt babymassage osv.

Ammes (prøv også gerne med flaske her mhp på pasning om en måned) og puttes til middagslur måske kl 13-13.30

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til dagens 3. lur - sandsynligvis kan denne springes over på sigt....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20.30-21... tidspunktet afhænger naturligt af, hvorvidt han sover 2 eller 3 lure dagligt..

Sen aften eller først på natten 23-24: Ammes (eller forsøge med en drømmeflaske, som gives mere eller mindre i søvne mhp pasning om en måned)

Som du kan se, så har jeg lagt et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Dette fordi det ofte vil vær med til at aktivere jeres dreng rigtig godt både motorisk og mentalt. Det vil også forlænge hans vågenperiode, så han ikke har brug for putningen helt så hurtigt, og på den måde kan du flytte på hans middagslur, så den kommer til at ligge senere.

Samlet set får jeres dreng den mængde søvn, som han har behov for. De fleste børn vil i 6 måneders alderen trives med ca 14.5 times søvn i døgnet, og hos jer ligger dette fordelt sådan, at jeres dreng ofte sover ca 4-4.5 time i løbet af dagen og 10 timer om natten fra 20/20.30-05/05.30. Der er altså ikke noget i vejen med hans søvn og søvnbehovet dækkes, men hans tidspunkter passer ikke så godt til det, I ønsker. Hvis I kan flytte på hans dagsrytme, så han begynder at sove gradvist senere dagen igennem og kan begynde at nøjes med to lure om dagen, så kan den 3. lurs varighed lægges til nattesøvnen, som derved bliver lidt længere...

I kan ikke flytte på hans puttetidspunkter fra den ene dag til den anden. Det skal som sagt ske med små skridt og ofte med ca 15 minutter af gangen. Det er vigtigt, at du har masser af tålmodighed, når du forsøger.. og så skal du være opmærksom på, at det på grund af hans alder nogle gange er en masse arbejde uden held...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce