Annonce

Annonce

Brev:

Lillebror er længe om at sove og powernapper


29. december 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Lillebror er længe om at sove og powernapper

Hej Helen,

Tak for en dejlig brevkasse, som jeg ofte finder gode svar i. Nu vil jeg for første gang selv stille spørgsmål til lillebrors søvnmønstre.

Forhistorie: Lillebror er knap 5 mdr, han fuldammes uden problemer men har haft utroligt mange mavekneb grundet luft og vi har været igennem en periode med kolik på 2-3 mdr. Det er blevet bedre nu, han er en glad dreng, men har desværre stadig lidt bøvl med maven og det går også ud over søvnen. De første 3 uger i hans liv, sov han fint i egen seng og faldt til ro af sig selv. I den periode hvor maveknebene var værst, havde han dog behov for meget tryghed og sov ofte på mig i vikle eller efter amning. Herudover brugte vi yogabold og slyngevugge til at berolige ham - og det gør vi stadig. Barnevognen har aldrig virket, da han helst vil være tæt på hele tiden.

Nutid: Nu har vi en dreng, som har svært ved at falde i søvn selv. Lillebror ammes hver 2-3 time i dagtimerne og nærmest hver time fra kl. 18-21. Han har stadig ingen fast døgnrytme, ud over at han som regel først sover mellem kl. 21-22 og vågner helt op kl. 08.00. Om dagen sover han pt. alle lure i slyngevuggen, da det længe har været det eneste sted han kunne falde i søvn (nogle gange ammes han i søvn i sengen og får lov at sove videre der).

Hans første lur er nem. Den starter allerede kl. 9-9.30 og varer ca. 1-2t. Resten af dagen powernapper han 3 gange af 20-30 min. hvorefter han vågner i gråd. Vi mistænker at han stadig har bøvl med maven. Ofte prøver vi at få ham til at gå til natten mellem kl. 19-20, men efter 30 min vågner han i gråd og vi kan sjældent få ham ned igen. Herefter ender det ofte med at vi tager ham med ind i stuen og prøver igen senere.

Fra vi starter med putteritualet til han endelig sover, tager det 2-3 timer hver aften og det er efterhånden ret opslidende. Det er som om timingen ikke rigtig passer, men det er svært for os at regulerer, da han ofte virker MEGET træt efter blot 1 times vågentid - alligevel vil han ikke give sig hen til søvnen, med mindre man hopper/ammer ham i søvn og lægger sig ved siden af ham ...


Annonce

... i sengen - og så vågner han efter blot 30 min. Vi prøver at holder ham vågne 2,5t fra sidste lur indtil nat, men det hjælper heller ikke.

Putteritualet ser sådan ud: skift ble, læse bog, amme, synge mens han puttes i vugge, hyggeklud med duft og dodo bamse med livmoderlyd bruges til at berolige (PS. hånd på maven har aldrig virket).

Fremtid: Vi ved ikke hvad vi skal gøre for at komme ud af dette dårlige mønster (med hoppen, slyngevugge, amme i søvn mv. som vi ved ikke er hensigtsmæssig) og for at vi ikke skal bruge hele aftenen på at putte? Han virker rolig gennem hele putteritualet, men så snart man lægger ham fra sig, skriger han og putteritualet bliver aldrig rigtig til et ritual, da vi ofte må afbryde og starte forfra senere.

Vi har overvejet tyngdepose eller opstart på grød. Jeg er dog meget nervøs for dette (grød) grundet hans mavekneb. Jeg har en fornemmelse af, at han får fint med mælk og han vokser som han skal. Han virker klar nok til skemad; han både savler og kigger nysgerrigt med når vi andre spiser. Kan bare ikke overskue hvis det giver koliktilstand herhjemme igen.

Spørgsmål:

1) Hvor meget kan vi forvente ift. at han skal have en fast søvnrytme på dette tidspunkt? Hvordan bør sådan en se ud ift. hans alder og hvordan indføres den?

2) Har du nogle råd til hvordan vi kommer ud af dette dårlig mønster, hvor han skal være i bevægelse for at kunne sove og vågner efter 30 min?

3) Skal vi være bekymrede over at han ikke gider barnevognen og giver den et forsøg mere - i så fald, hvordan indfører vi den?

4) Hvornår bør vi starte med skemad, nu han stadig har mavekneb og hvilken grød vil du anbefale?

Beklager, hvis det blev lidt forvirrende formuleret. Ser frem til at høre dine gode råd :-)

PS. Følgende er i øvrigt prøvet: zoneterapi (ingen effekt), kranio sakral (alt er fint), stoppe med d-vitamin, prøve anden d-vitamin (vi bruger Lactocare Baby nu), give udos choice mælkesyrebakterier, mor tager mælkesyrebakterier, BioGaia, Lefax, sukkervand, brøvse af, cykle med ben, Windi rør til at komme af med luft.

Hilsen

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Vågenperiode om natten

Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Urolig i aften- og nattetimer

Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce