Brev:
Gråd ved amning, putning og brug for nyt hele tiden
Kære Helen
Jeg har nogle spørgsmål vedrørende min søn.
1) Amning
Jeg har en dejlig søn på 3,5 måneder, som med det samme ved fødslen havde god appetit og et stort suttebehov. Jeg ammede rigtig meget indtil han var ca 5 uger gammel, kunne herved trøste med amning og han faldt ofte i søvn sådan. Da han blev 5 uger, begyndte jeg at få problemer med amningen. Særligt om eftermiddagen/aftenen blev han meget urolig, når jeg lagde ham til, og når mælken ikke bare flød blev han ked af det.
Det er så siden blevet værre, så jeg er begyndt at amme ham liggende i dagtimerne (der er intet problem om natten, han kan dog godt ligge lidt uroligt, men han græder eller skriger ikke. De sidste par uger er det blevet sådan hver gang jeg lægger ham til i forbindelse med putning til daglure eller aften, ja så kører han ligesom sig selv op, hvis mælken ikke bare flyder (Det skal siges at mit nedløb i forvejen er ret hurtigt). Han sutter, slipper, sutter, begynder så at græde. Jeg prøver at trøste og lægge ham til igen, og så sker det samme igen + han laver flitsbue. Lige pludselig begynder han at skrige Og kan så slet ikke finde ro i min favn
Hvis det er om aftenen og faderen tager ham, bliver han stille med det samme. Faderen kan få ham ned men ikke få ham til at sove, så der vil han tilbage til mig, hvorefter jeg putter ham. Så vågner han efter 40 min og vil have mælk, og så ammer jeg ham fint. Jeg begyndt at give ham mælk, når han vågner fra lur, men derefter er han groggy, gylper meget når han så ligger på maven osv.
I dagtimerne bliver han nogle gange så ked af det, at det eneste der virker er at lulle ham i søvn (efter en skrigtur) og så lægge ham til i sovende tilstand.. men nogle gange vågner han op igen i skrig.. Jeg kan ikke finde ud af, om det er fordi, han er mere sulten?
Det skal så nævnes, at han er godt i stand (9 kg) og generelt har ligget over sin kurve.
Jeg har ikke prøvet med flaske, da jeg er bange for, at han så afviser brystet fuldstændig, men samtidig synes jeg det er synd, han skal have det sådan? Jeg er vildt frustreret, for man hører jo om andre mødre, der kan trøste deres barn ved amning, og her er det som om, amningen gør det værre.. men det kan da ikke være normalt, at det skal være sådan?
2) Skrigeri ved putning
Vi er nu på fjerde uge, hvor min søn bliver hysterisk, når han skal puttes til nat eller i barnevognen. Det hører lidt sammen med spørgsmålet om amning, for jeg ammer jo i forbindelse med putning. Nogle gange er amningen gået fint, men om aftenen, så begynder han at blive urolig ...
... efter amningen - faktisk bare det at vi nærmer os soveværelset.
Før havde vi putteritualet at han blev skiftet og fik nattøj på, jeg ammede ham i soveværelset og så lagde ham i bedsiden svøbt men med armene op over, mens jeg sang for ham eller holdt ham i hånden, hvorefter jeg smuttede ud, når han var døsende og derefter faldt han i søvn. Men sådan er det ikke længere.. Nogle gange kører han sig selv op i forbindelse med amning, der ender i en kamp og skrig og skrål (som nævnt ovenfor).. andre gange virker amningen men når jeg så lægger ham i sengen, begynder han at trække vejret hurtigere, vride sig og begynder at brokke sig.
Jeg prøver at tale stille til ham, synge for ham, stryge ham i håret, holde hånden på brystet men intet virker, og han begynder at græde og skrige, hvis vi lader ham ligge, hvorfor vi tager ham op. Nogle gange kan vi vugge ham i søvn men det tager tid, før han er faldet helt ned. vi har også prøvet med et bad inden sengetid. Er det normalt med så meget uro? Og er der noget vi kan gøre anderledes?
Han elskede også førhen at blive lagt i sin barnevogn og jeg kunne gå lange ture, selvom han ikke sov med det samme. Nu græder han, når jeg lægger ham i den og vil kun være der, når han er helt klar til at sove (nærmest faldet i søvn) og sover så 3-4 timer i den. Hvis han ikke har været "træt nok", vågner han efter 40 min og vil ikke blive dernede.
Nogle gange når han græder prøver jeg at trøste nede i barnevognen men fordi det ikke hjælper eller st køre videre med ham tager jeg ham op, trøster (evt en tår mælk), luller ham ned igen og lægger ham så, men bør jeg bare lade ham sove inde i stedet ? Hans gråd stopper når han bliver lagt i slyngevuggen ), men den sover han max 40 min i streg i, hvorefter vi skal vugge den igen.
Han er i øvrigt meget fremme udviklingsmæssigt og har fra start fået at vide, at han var hurtig til at holde en god øjenkontakt, pludre (utroligt meget før men er stille nu), og fysisk er han bare så stærk. Så han er over det hele, når han er vågen og vi skal konstant finde på noget nyt, ellers brokker han sig.
Han er glad lige når han vågner fra lur, men ellers brokker han sig efter et halvt minut med en aktivitet, græder pludselig når vi lægger ham på puslebordet, nogle gange når vi lægger ham på legetæppet osv.
Jeg elsker min dreng højt og tiden med ham, men synes det virker mærkeligt, at han har så mange grådanfald i løbet af dagen og brokker sig, og jeg bliver derfor bekymret for, at jeg gør tingene helt forkert? Førhen var der intet..
Hvad sker der?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...
8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten
Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...
Viden om børn:
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre