Annonce

Annonce

Kejsersnit (Sectio Caesarea)


12. april 2010

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde. Fødselslægen lægger et snit i huden på tværs lige over kønsbehåringen. Når operationen starter, går der kun ganske få minutter, så er barnet født. Når barnet fødes, vil du kunne mærke at der bliver trykket hårdt på din mave.

Det er normalt jordemoderen der tager imod jeres barn og når navlestrengen er klippet, bærer hun barnet hen til et bord. Hvis der er tale om et akut kejsersnit, en tvillingefødsel eller andre kejsersnit, hvor ekstra undersøgelser kan være nødvendigt, vil der altid være en børnelæge, som tager imod barnet. Han eller hun sikrer sig at barnet har det godt og undersøger barnet, renser barnets lufteveje med et sug og svøber barnet i et varmt klæde.

På flere afdelinger er man meget opmærksom på at mor/forældre og barn skal være sammen med det samme og hvis barnet er frisk og parat til det, lægges det derfor over hos mor som stadig ligger på operationsbordet.

Langt de fleste kejsersnit forløber uden komplikationer, men da der er tale om en operation med bedøvelse, vil der naturligt være visse risici:

Ca. 1% af kvinder der føder ved kejsersnit oplever at få hovedpine. Det skyldes bedøvelsen der er lagt i ryggen og beskrives som følelsen af en jernring, der presser rundt på hovedet. Hovedpinen kommer, når du rejser dig og forsvinder, når du lægger dig ned. Det er ikke farligt, men kræver nogle gange behandling.

Nogle kvinder oplever også problemer med blærebetændelse på grund af det kateter der lægges op i blæren. Det kan behandles med antibiotika

Hos 2-3% af de kvinder der føder ved ...


Annonce

... kejsersnit, kan det være nødvendigt med blodtransfusion efterfølgende.

Hos ca. 1 % opstår der betændelse i operationssåret, som kræver at man er nødt til at åbne såret igen, for at rense og fjerne betændelsen. Når dette sker, vil man normalt lade såret stå åbent i ca. 3 dage, hvorefter det syes sammen igen.

Ved kejsersnit vil der være øget risiko for at danne blodpropper i benene, de kan flytte sig til lungerne og være livstruende. Derfor gør man alt hvad man kan for at mobilisere kvinden så hurtigt som muligt, det vil sige at du skal ud af sengen samme dag, som operationen er foretaget.

Også barnet kan få problemer i forbindelse med kejsersnit, lidt flere børn har vejrtrækningsproblemer, når de fødes ved kejsersnit end når de fødes vaginalt. Det kan derfor nogle gange være nødvendigt at overflytte barnet til børneafdeling.

Efter kejsersnittet følges du til opvågningsafdelingen, hvor du normalt skal være i 1-2 timer. Der holdes øje med blødning - både fra operationssåret og fra skeden, dit blodtryk, din puls, om du har kvalme, smerter osv.

Hvis du har fået rygbedøvelse, skal du være på opvågningsafdelingen, til du kan bevæge dine ben. Hvis du har været i fuld bedøvelse, skal du blive på opvågningsafdelingen, til du er helt vågen og har det godt.

Når man føder ved kejsersnit, vil det på mange afdelinger være sådan at I forældre ligger sammen med jeres barn på jeres egen stue. Det er ikke altid det kan lade sig gøre, men på de fleste barselsafdelinger tilstræber man dette.

Det vil normalt forventes at du selv kan komme i bad og passe og skifte dit barn dagen efter du har født. Personalet vil naturligvis hjælpe, hvis der er behov for det.

Indlæggelsestiden forventes at være ca. 2 døgn, herefter udskrives I til eget hjem.

Såret er syet med en type tråd, som opløser sig selv og du skal således ikke have fjernet sting efterfølgende. Derudover anbefales det, at du de første 6 uger ikke løfter på noget der vejer mere end 10 kg. Som god hovedregel kan du løfte dit barn i liften og en pusletaske.Annoncer

Produktnyheder

Forebyg bleudslæt for børnenes skyld

Rigtig mange babyer oplever problemer med rødme og irritation i bleområdet. Det kan være både smertefuldt og forstyrrende for barnets normale søvn- og spisemønster. Med korrekt hudpleje kan du nemt og skånsomt forebygge, at problemerne opstår og således hjælpe dit barn til en sund og ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce