Svar: Vuggestuens rutiner del II - søvn
Kære Maria
Tak for dit brev, det er rigtig godt du skriver igen - og det er rigtig dejligt at høre, at du faktisk er med i forældrebestyrelsen og gør en del for at få ændret lidt på tingene...:)
Der er ingen tvivl om, at du bør give din datter lidt brød med, som hun kan få som mellemmåltid formiddag. Mellemmåltidet tager ikke sulten fra hende, tværtimod. Så du skal ikke være bange for, at hun så ikke spiser frokost. Hun er sulten og har brug for at få lidt mere at spise om formiddagen, og det er naturligvis vigtigt, at hun føler sig mæt - både for at hun har energi til at lege, udforske verden, opleve en masse nyt - og også for at kunne sove godt. Man sover naturligt bedst, hvis man føler sig mæt :)
Det er rigtig synd, at hun har så svært ved at sove der, og derfor er det super godt, at du sammen med personalet forsøger at finde en løsning på problemet. Du fortæller også, at pædagogerne er søde og virkelig prøver at finde en løsning, og det er rigtig godt, at der er lydhørhed her.
Det er rigtig godt at hun har et nussetæppe og pude med hjemmefra, så hun har noget at putte sig med og som hun føler tryghed ved. Det er naturligt, at hun har brug for en pude, dyne eller lignende, når hun skal sove... og jeg kan slet ikke forstå, hvis børnene ikke bliver lagt til at sove med noget. Det er jo ikke fordi det er varm, hvor I bor ;)
Det er også en god idé, at I forsøger om hun kan puttes et sted, hvor der er mindre lys, fordi mørke godt kan appellere til søvn, hvor lys appellerer til vågenhed. Dine overvejelser omkring barnevognen er også en mulighed, men det er naturligt problematisk, hvis hun kommer til at stå meget langt væk.
Du har en vigtig pointe i forhold til at hun måske bliver vækket, hvis børnene bliver puttet forskudt. Så når nogle af de andre børn puttes 1/2 times tid senere, så vågner hun af dette. Derfor kan det godt være et forsøg værd at se om hun måske skal puttes sammen med en anden gruppe, ...
... så de alle puttes samtidig og så hun - hvis hun vågner op før tid og sætter sig op - kan se at de andre børn stadig sover og derfor lægger sig ned og sover igen. Hun spejler sig jo naturligt i de andre børn og hvis hun vågner og ser at de andre er oppe, kan høre at de leger osv. så vil hun naturligt få lyst til at lege med og derfor ikke sove mere. Ser hun derimod at de andre stadig sover, så vil sandsynligheden for at hun også sover lidt mere være større...
Jeg tænker også, at tiden sandsynligvis arbejder lidt for jer. Det bliver naturligt hverdag at være i institutionen, og hun skal lige nu stadig vænne sig til det hele. Alt er stadig nyt og spændende og derfor ekstra vigtigt for hende at følge med i - hun vil naturligt ikke gå glip af noget.. Samtidig vil det, at I begynder at stå op til en fast tid om morgenen og afleverer hende tidligere hver dag, naturligt påvirke hende, så hun bliver mere træt til middag og måske også mere parat til at sove, når hun puttes.
Det er hendes stå op tidspunkt, som sætter rytmen for resten af dagen, så jo mere fast stå op tidspunkt hun har, jo mere vil resten af dagen ofte følge efter - og dermed også et fast behov for middagslur - altså fast tidspunkt og fast længde. Derfor er det også rigtig godt, hvis I kan forsøge at holde samme rytme hjemme, som hun skal følge i institutionen. Jo mere ens dagene er, jo mere vil hendes indre ur tilpasse sig :)
Så prøv at stå op på det tidspunkt, som I tænker, at hun skal kunne starte dagen, når hun skal tilbage i institutionen i januar, giv hende som nu 1.5-2 timers middagslur på det tidspunkt, som I tænker hun skal sove til middag på i institutionen. Tilbyd hende de antal måltider osv. som hun naturligt har behov for dagen igennem - for netop at påvirke hendes indre ur, hendes cirkadiske rytme, og det burde hjælpe jer på sigt :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Rigtig glædelig jul til jer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.