Annonce

Annonce

Brev:

Afbrudt søvn og en træt mor


1. december 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Afbrudt søvn og en træt mor

Kære Helen.

Min mand og jeg har en sød datter på 5 måneder, der udfordrer os i forhold til søvn.

Sagens kerne er at vi har en pige, der falder i søvn meget sent, har mange opvågninger og også gerne vågner tidligt. Efter en lang periode med gulsot i starten og bagefter en lang periode med ondt i ørene, er vi nu begyndt at arbejde på at få hende lært at falde selv i søvn i sin tremmeseng om natten, men det giver mange problemer. Vi forsøger at putte hende lige inden hun er ved at falde i søvn

Vores datter har i lang tid kørt godt med tre lure og gået i seng ved 21-22 tiden. Jeg har været oppe et par gange for at amme hende. Min mand står op klokken 6 og det har ofte passet med en amning deromkring og så har hun og jeg puttet videre i vores seng til klokken 8-9 og ofte hygget og pludret lidt inden vi står op. Hun sover i en tremmeseng ved siden af os.

Nu har hun fået en vane at når vi putter hende der hvor hun plejede at gå i seng, så vågner hun efter 30 minutter og er frisk og livlig, dette har resulteret i at hun først går til ro omkring midnat. Herefter har hun mange opvågninger med gråd, det har i nogle perioder skyldtes meget drømmeaktivitet, men nu ligger hun meget uroligt og er vågen og græder. Vi har ofte forsøgt at få hende videre i søvnen uden at tage hende op, men det virker til at gøre det hele værre og vi må som regel tage hende op i favnen og gå lidt rundt med hende. På det seneste vil hun ikke være i favnen og spænder når hun kommer i favnen, så jeg går rundt med hende oprejst og hængende op ad min skulder og forsøger at putte hende igen, hvorefter hun typisk vågner grædende igen efter en time.

Hun vågner så typisk helt op tidlig morgen omkring 5 tiden og efter 1,5 time op så kommer hun ind og sover i vores seng hvor jeg også får sovet nogle timer. Her sover hun så egentlig godt i gerne 2,5-3 timer. Vi har både, når hun vågner efter ”luren” og tidlig morgen forsøgt at holde hende i sengen og få hende videre og gå rundt med hende i mørket i soveværelset og ...


Annonce

... fortalt hende at det er nat. Men hun er helt frisk og pludrer løs og det tager 1,5 til 2 timer at få hende puttet igen, hvilket er lang tid at spadsere rundt i soveværelset.

Det skal lige siges at det fungerer fint med at sove om dagen. Nogle gange skal hun lige vugges lidt i barnevognen efter 45 minutter for at sove videre. Hun tager i udgangspunktet 3 lure, 2 på 1,5-2 timer og en på 30-45 minutter omkring aftensmadstid, og så nu en 4. lur også som beskrevet ovenfor. Hun har lært at falde i søvn selv i vognen med hjælp af en voksipose og kan godt protestere en smule, men falder hurtigt til ro og ofte uden at blive rullet mere end ganske lidt.

Efter øreproblemerne ammer jeg ikke længere så hun får flaske nu. Hun er begyndt på skemad, men er ikke vildt interesseret i det og vi har kun været i gang i 2 uger. Vi håbede at det kunne ændre lidt på søvnen. Hun er en stor pige, 73 cm og 9 kg og vokser godt.

Vores spørgsmål er:
1. Hvad gør vi lige med den ekstra lur hun tager om aftenen i stedet for at gå i seng? Vi håber snart hun begynder at gå lidt tidligere i seng.

2. Vi har indtrykket af at de mange opvågninger skyldes urolighed og problemer med stillingskift, hun har svært ved at finde en god måde at sove på i tremmesengen og vender og drejer sig voldsomt og længe. Vi forsøger at hjælpe hende, men det resulterer i mere uro. I vores seng finder hun noget nemmere en god sovestilling. Hun elsker sin voksipose, men vi har ikke forsøgt den indenfor fordi hun generelt er en varm pige. Hun er ikke tosset med at blive svøbt, men måske det er alternativet. Må børn godt være svøbt i så lang tid og hvad kan vi ellers gøre for hendes uro?

3. Vi oplever at det er tæt på umuligt at skelne mellem hvornår hun er ved at falde i søvn og hvornår hun helt sover. Hun lukker nemlig øjnene hurtigt og pludseligt uden at de bliver tunge og hendes åndedræt ændrer sig ikke i en grad vi kan opdage. Har du nogle råd?

Det blev et langt brev og jeg beklager, vi håber du har lidt råd.

Hilsen

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Vågenperiode om natten

Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce