Svar: Vand i flaske
Kære Kris
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng og alle dine tanker :)
Det lyder som om, at tandfrembrudene har været voldsomme. Hos mange børn bryder tænderne let igennem - man ser måske lidt hævelse af tandkødet og det er det. Hos jer har det været med blå sorte bylder - AV! Der er ikke noget at sige til, at jeres dreng har haft ondt og derfor også klaget sig om natten.
Det lyder også som om, at I er meget opmærksomme på hans indtag af både mad og væske hele dagen igennem. Det er naturligt en forudsætning for at kunne undvære vand om natten, at han spiser og drikker nok i løbet af dagen. Og det lyder det umiddelbart som om, at han gør - i hvert fald går det bedre nu end tidligere, måske også fordi han ikke længere får mælk og en større del af hans mæthed derfor skabes via mad i dagtimerne. Så langt så godt :)
Jeres dreng har en tidlig søvnfase - det betyder, at han sover tidligt hele dagen igennem, går tidligt i seng og står tidligt op. Det er helt okay, han trives med denne rytme og heldigvis (7, 9 , 13) er den ikke så tidlig, som den har været. Det går altså stille og roligt fremad i den retning I ønsker og som hele familien kan fungere med :)
Som jeg læser dit brev, så er der ikke tale om, at jeres dreng vågner flere gange hver nat og viser behov for at drikke vand. Han får en flaske, når han skal sove og så vågner han ofte kl 03/04, drikker vand og sover videre. Og jeg tænker faktisk, at han godt kan være reelt tørstig på dette tidspunkt. Han har jo her allerede sovet 9-9.5 timer og hvis vi nu forestillede os, at han først gik i seng kl 19.30-20 og sov til kl ...
... 06, så ville det være helt naturligt, at han vågnede og var tørstig og sulten kl 06... Det har samtidig været nogle varmere nætter i løbet af sommeren, hvilket naturligt også kan forstærke hans behov for væske.
Min umiddelbare tanke er derfor, om I ikke kan gøre ham selvhjulpen i forhold til at vågne og have behov for noget vand kl03/04 om morgenen. Og jeg vil anbefale jer, at I udskifter flasken med en drypfri kop. En drypfri kop kan han have hos sig eller den kan stå ved siden af ham i sengen, og når han så vågner og har brug for vand, så kan han tage den selv, slukke sin tørst og lægge sig til at sove igen. Så I ikke behøver blive vækket om natten for at give ham vand, men lader ham selv styre dette.
I skal naturligvis sikre, at han ikke "overdrikker" om natten, men I kan naturligt styre hvor stor en mængde der er i koppen og på den måde være med til at kontrollere, hvor meget han drikker. Drikker han meget store mængder nu, vil det være godt gradvist at skrue lidt ned i mængden, så han måske til sidst ender med at have ca. 100-150 ml vand stående, som han kan tage, hvis han vågner og har brug for det.
Behovet for væske kan altså godt være relevant, når der kun er tale om at han vågner op en gang i løbet af natten og tydeligt virker tørstig - også fordi det kan hjælpe ham, hvis han har ondt i ørerne, problemer med hoste, tænder osv. Men det vil være godt, at I arbejder på at han ikke får en vane med at I skal ind og give ham vand hver nat, men at det i stedet er noget, som han selv lærer at styre :)
Jeg håber, at du/I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Lattergas ved fødsel
Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.
Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.
Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.