Annonce

Annonce

Svar: 4 måneder og afvænning af sut


26. maj 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sarah

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt at små børn finder ro med en sut, og for mange børn vil sutten netop hjælpe dem med at koble fra, finde roen og overgive sig til søvnen. Det er rigtig godt, hvis jeres dreng får mælk og bryst/flaske erstattes af en sut, hvorefter han så puttes til at sove.

Det er dog sådan, at når jeres dreng sover, så slappes alle hans muskler i kroppen - også kæbemusklen. Det betyder, at sutten ryger ud af munden - og det er vigtigt, at I lader sutten blive ude af munden og ikke vænner ham til at den skal være i munden hele tiden for at han kan sove.

Med den alder han har, så begynder hans søvn at indeholde flere stadier, så den i sammensætning minder mere og mere om den type søvn vi voksne og også større børn sover. Hos spædbørn består søvnen af to stadier - det spæde barn sover aktiv søvn og dyb søvn. Men hos jeres dreng vil søvnen nu blive mere og mere inddelt, og mange børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. I stedet for at komme videre i søvnen, så vågner han op - også selvom han måske kun har sovet en halv times tid og egentlig har brug for mere søvn. Og her er det vigtigt, at I forsøger at hjælpe ham videre ind i søvnen med kærtegn, beroligende ord, stillingskift, måske kan sutten kobles til en sutteklud, så han har kluden ved sit ansigt, ligesom du nogle gange gerne må lægge dig med ham i dobbeltsengen, så han kan mærke dig tæt på, eller du kan trille ham en tur i barnevognen for på den måde at holde ham sovende. Men så vidt muligt undgå at komme sutten i munden på ham igen og igen.

Hvis jeres dreng vænnes til at han kun kan sove med sut i munden, så vil han vågne hver gang han taber sutten, græde lidt og kan først komme videre i søvnen, når du igen og igen kommer sutten i munden på ham - og det er uhensigtsmæssigt for både ham og dig. Han har lige så meget brug for ...


Annonce

... sammenhængende søvn, som du har. Jeg kalder det vanebetinget afbrudt søvn, og det handler netop om, at han vågner, fordi han har fået en vane, har lært, at sutten skal være i munden for at sove.

Han skal være mindst 10 måneder gammel, før han vil kunne begynde at finde sin sut selv.. og derfor er det vigtigt, at du forsøger at ændre på denne vane nu. Hvis ikke du aktivt forsøger at ændre vanen med at skulle have sut i munden for at sove sammenhængende, så har du store udfordringer det næste halve år.. samtidig bliver han også mere og mere bevidst og det bliver derfor ikke længere at komme væk fra denne vane....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du er derfor nødt til aktivt at sætte kærtegn, stillingskift, sutteklud og lignende i stedet og gradvist trappe ud af brugen af sutten - også selvom han lige nu ikke virker til at kunne finde ud af det, så er det vigtigt, at du igen og igen forsøger at erstatte med noget andet og mere hensigtsmæssigt. Til at begynde med, kan du trappe ud af sutten hver anden gang han vågner, gradvist give ham den mindre og mindre, sætte noget andet og mere hensigtsmæssigt i stedet og på den måde vænne ham til, at han godt kan sove uden. Så han lærer at komme videre fra et søvnstadie til et andet, lærer at finde ro og komme videre i søvnen, uden at han har sin sut i munden hver gang...

Da han allerede lyder meget afhængig af sin sut og stadig jo er en meget lille dreng, så kan det også være en overvejelse værd, om du måske kan minimere brugen af sutten allerede når han puttes. Så han får sin mælk (bryst eller flaske) og direkte derefter puttes til at sove, men uden at du giver ham sut i munden. Hvis han altid har været vant til at sutten skal være der, så kan det nogle gange være med til at gøre en forskel, at han nu heller ikke altid skal falde i søvn med sut i munden, men prøver at overgive sig til søvnen helt uden....

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.

- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce