Svar: Hostelyde
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Vi hoster alle en gang imellem. Man kan sige, at hoste er vores naturlige måde at rense vores luftveje. Når vi er forkølet, eller hvis luften er meget støvet og vores luftveje bliver irriterede, så hoster vi fordi vi på den måde får slim op fra lungerne, der dermed renses.
Hoste kan, som du skriver, være lidt forskellig:
Tør hoste. Hvis der er tale om tør hoste, så betyder det, at der ikke kommer noget slim op, når vi hoster. Dog - hvis man har haft problemer med hoste i længere tid, så kan dette dog godt ændre sig til at blive en mere løs og våd hoste...
Våd hoste. Det er hvis der kommer slim med op, når man hoster. Slimen kan nogle gange "stå og køre" i luftrøret og andre gange komme helt op i munden...
Derudover kan hoste lyde lidt forskelligt alt efter årsagen til hoste:
Forkølelse. Her vil hosten ofte begynde som en tør hoste og senere går over i en løsere og lidt mere våd hoste. Bortset fra hosten, så har man det ofte fint.
Akut bronkitis. Her er hosten ofte først tør, og den irriterer tydeligt luftvejene, senere bliver hosten løsere, og barnet får ofte ondt i halsen og i brystet. Hos mange børn vil man også kunne høre en hvæsende lyd og mange sammenligner det med lyden af en kaffemaskine, der trænger til at blive afkalket...
Astma. Barnet hoster og samtidig vil barnet ofte have besvær med sin vejrtrækning og især svært ved at puste luft ud. Og udåndingen er ledsaget af hvæsende og pibende lyde fra brystet.
Mange børn med astmatisk bronkitis vokser fra ...
... det, men hos nogle børn fortsætter det som astma. Det er vigtigt at tale med lægen og få jeres læge til at tjekke jeres dreng igennem, lytte på lungerne og sammen med jer finde ud af, hvorvidt han har brug for behandling.
Falsk strubehoste. Det er en hyppig sygdom hos børn. Barnet vil lyde hæs og hosten vil være tør og "gøende", det lyder som en søløve :) Hosten går ofte over af sig selv i løbet af et døgn. Den skyldes en virus, som får stemmelæberne til at hæve, og det er derfor at barnet lyd hæs... den ses oftest hos børn under 7 år, især hos de 2-3 årige..
Kighoste. Børn kan også få kighoste - heldigvis er de fleste børn fuldt vaccineret mod kighoste før de fylder 1 år. Kighoste er kendetegnet ved, at man hoster flere gange i træk og til sidst kommer en kraftig indånding, som giver en "kigende" lyd. Hosteanfaldene er langvarige og især fremtrædende om natten.
Hoste kan skyldes rigtig mange ting og er du i tvivl bør jeres dreng altid blive vurderet af en læge. Det anbefales ikke, at give børn hostestillende midler, men du kan forsøge med lidt kamillete og se om det kan lindre ved hoste. Du kan også med fordel hæve hans hovedgærde, så han ikke ligger fladt.
Ring til lægen, hvis han efter en forkølelse stadig hoster. Ring til lægen, hvis han hoster grønt eller gult slim op og har feber.
Ring til lægen/vagtlægen med det samme, hvis han hoster og samtidig har svært ved at trække vejret.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig god bedring med ham :)
Se også Helens bog om børn og sygdom... :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.