Annonce

Annonce

Svar: Vende sig rundt


30. marts 2019

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Umas far

Tak for dit brev :)

De normale rammer er meget vide, og det er meget forskelligt, hvornår børn begynder at kunne trille fra mave til ryg og fra ryg til mave...

Det er vigtigt, at I lægger jeres datter på gulvet så meget som muligt. Hendes evne til at kunne trille, krybe, kravle og sidde kommer fra maveliggende stilling. Det er når hun ligger på maven, at hun får styrke i ryggen til at kunne løfte sig op, får styrke nok i sine muskler, finder ud af bevægelser og øver sin balance. Derfor skal hun lægges på maven hver dag, mange gange dagligt. Gør det til en vane, at I altid lægger hende fra jer i maveliggende stilling (når hun er vågen) - også selvom hun protesterer, men så hun vænner sig til det, og så det gradvist bliver mindre og mindre anstrengende for hende. Hun skal ligge mere end hun sidder...:)

Med den alder hun har nu, så vil det være rigtig godt, at hun støtter på sine albuer, når hun ligger på maven. I skal hjælpe hende med at holde armene under sig, så hun ikke ligger og "flyver" med armene ud til siden. Når hun ligger på sine albuer, så giver det hende mulighed for at komme op i strakt arm og derfra finde ud af at komme om på siden og ryggen.

Og I må meget gerne hjælpe hende med at trille fra maven til ryggen ved f.eks. at vise hende noget legetøj, som hun følger med øjnene, når I fører det bagud. Hendes hoved vejer så meget, at hun let vil få overbalance, når hun drejer hovedet og kikker tilbage, og på den måde vil hun ofte finde ud af at trille.

Når hun ligger på ryggen, vil det være rigtig godt, hvis hun nu begynder at få fat i sine tæer. Når hun løfter ...


Annonce

... benene op og griber efter sine fødder, så vil hun ofte få overbalance og derfor igen naturligt trille om på siden - og derfra finde ud af at komme fra ryg til maveliggende stilling.

Og her må I meget gerne hjælpe hende med at få øje på sine fødder. Det kan I gøre ved at løfte hendes ben op, I kan også give hende ranglesokker, der rasler, når hun bevæger fødderne, så hun bliver opmærksom på, at hun netop har fødder og begynder at tage fat i dem.

I må også meget gerne tage fat om hendes lægge og bøje hendes knæ og hofte, så I på den måde kan hjælpe hende med at rulle underkroppen fra side til side og derved finde ud af at hun med forskellige bevægelser kan trille.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du/I må meget gerne tumle med hende, dreje hende i alle retninger, danse med hende, svinge hende osv. Jo mere I kan bevæge hende, jo mere stimuleres hendes balance og jo bedre vil det være for hendes motoriske udvikling :) Nogle bruger f.eks. en stor gymnastikbold, lægger barnet på maven hen over den og gynger barnet. Andre har glæde af en tummelumsk (flad bund) eller lignende, som barnet kan "snurres" i, men I kan også sagtens "snurre" hende i jeres arme :)

Det spiller naturligt også ind, hvor glatte gulve I har og hvilken type underlag hun ligger på. Det kan være svært at trille omkring, hvis hun har en følelse af at hun "glider", så det kan være bedre at ligge på en madras eller et fastliggende tæppe, end at ligge på et meget glatlakeret trægulv eller løse tæpper....

Jeg håber, at du kan bruge lidt af mine tanker videre, at det giver lidt ro og også lidt idéer til, hvad I kan arbejde videre med :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce