Annonce

Annonce

Svar: 17 måneder og vågner om natten - Part 3


6. marts 2019

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med din dreng lige nu, og hans selvstædighed og egen vilje viser sig naturligt mere og mere. Det er især nu og de næste 2 år frem, at man taler om selvstændighedsalderen. Det er et godt tegn, at hans egen lille personlighed og egen vilje viser sig mere og mere. Det er et sundhedstegn, at han begynder at sige mere og mere nej til det du vil - men det gør det naturligt ikke mindre hårdt for dig :)

Det hører med til selvstændighedsalderen at blive utroligt ked af det, frustreret, fortvivlet og nogle gange også vred, når tingene ikke går helt, som han gerne vil. Når det sker, så kører hormonerne rundt i kroppen og adrenalin er et af vores "kamp- eller stresshormoner". Når jeres dreng bliver frustreret, ked af det, bliver bange, bliver ophidset osv. så udsendes der Adrenalin i blodbanen, hvor det påvirker rigtigt mange ting.

Når adrenalin kører rundt i kroppen, så gør det f.eks. at hans muskelmasse øges. Det betyder, at du får rigtig svært ved at holde ham. Han virker ekstra stærk, han stritter imod, protesterer. Du kan se, at hans pupiller trækker sig sammen, hans puls og blodtryk stiger, og du vil opleve, at han kan virke "helt ude af den". Det er ikke farligt, men det er vigtigt, at du hjælper ham med at finde ro, når han har det sådan.

Det bedste du kan gøre er at lytte til ham. Du skal forsøge at finde ud af, hvorfor han bliver så ked af det, fortvivlet eller vred. Måske kan du hjælpe ham, fordi han stadig er så lille, at han ikke selv kan. Det kan også være, at du ikke kan finde ud af, hvorfor han reagerer - men det er stadig vigtigt, at du lytter til ham - han skal have en følelse af, at du prøver at forstå ham. Du skal vise ham, at du kan tage det roligt, når han ikke kan tage det roligt...

Adrenalin virker som ild - hvis du puster til det ved f.eks. at sige "hold op med at skabe dig" eller lignende, så bliver det værre og det vil ikke hjælpe ham. Det er vigtigt, at du tager det roligt og viser ham, at du kan rumme ham og de store følelser han har, så han kan spejle sig i din ro - for derved går ilden ud :).

Det er derfor vigtigt, at du forsøger at imødekomme ham og rumme ham i løbet af dagen og om aftenen skal du stadig putte ham som nu, hvor du forsøger at være i nærheden, stryger tøj, men måske også prøver at gå lidt til og fra, så han lærer, at du godt kan gå kortvarigt væk, du kommer tilbage igen. Det vil derfor være rigtig godt, hvis du f.eks. siger "jeg ...


Annonce

... henter lige en bluse", så henter du den og kommer tilbage, så du har et formål med at gå fra ham - og imens ligger han i sin seng og venter. Sådan så I også øver dette om aftenen og dermed kan føre det over til om natten.

Hvis han er fuldstændig ulykkelig om natten og du kan fornemme, at det vil være en dårlig idé at gå fra ham, så kan du naturligvis godt vælge at tage ham med ind i dobbeltsengen og give ham den nærhed og ro, som han viser behov for. Du skal dog være omærksom på at tidspunktet hvor han vågner og vil søge ind til dig/jer meget hurtigt kan rykkes frem, så hvor det lige nu måske er kl 2, så bliver det pludselig kl 01, 24, 23 og så ender han måske med at ligge i sengen fra starten - og så får du gradvist ændret på de rutiner, som du egentlig er igang med og gerne vil have indført - at han puttes og sover i egen seng.

Derfor skal du være opmærksom på om det blot er nogle få dage eller en kort periode, hvor han har brug for den ekstra tryghed - og holde fast i at han godt kan sove videre i egen seng igen, når disse urolige dage er overstået... Det er her vigtigt, at du er opmærksom på, at hans rutiner hos far, måden han sover på, når han er der - det at skulle bo hos far i weekenden osv. naturligt godt kan spille ind og gøre ham ekstra tryghedssøgende.... Selvom far sagtens kan være sød, kærlig, elsker ham højt osv. så er det naturligt svært at skifte mellem to hjem, når man stadig bare er en meget lille dreng:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det vil være bedst, hvis du stadig kan putte ham i egen seng, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove - og hvis han så kommer ind til jer i løbet af natten, så flytter ham tilbage i egen seng igen, når han sover godt. Så han oplever både at falde i søvn i egen seng om aftenen og også vågner i egen seng om morgenen. Det kan på sigt gøre det lidt lettere at få ham videre i søvnen i egen seng, og uden at han behøver komme ind til jer.

Alternativet kunne være - netop fordi du gerne vil holde fast i, at han sover i egen seng - at du i en kort periode lægger en madras på gulvet i børneværelset, så når han vågner om natten, så kan han blive i sin seng, sove videre der, men du er på madrassen, kan berolige med lidt ord og netop ved at være der... Det kan nogle gange også være en måde at hjælpe ham videre i søvnen i egen seng / eget værelse, så han fortsat er tryg ved dette og du ikke får ændret for meget på alt det, du netop har fået indført af gode rutiner :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - stort knus herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce