Svar: Flad nakke
Kære Louise og Baby
Tak for dit brev - dejligt at høre, at det går lidt bedre med din drengs indtag af flaske, selvom du stadig oplever, at han ikke helt tager sit udregnede behov. Han lyder dog til at vokse og trives og dermed til at få den næring, som han har behov for... :)
Du kan prøve at skifte til en anden type erstatning for at se om han bedre vil kunne lide smagen af denne. Du kan også prøve at variere temperaturen lidt - naturligvis uden at give ham for varm erstatning, han må ikke brænde sig - men nogle børn kan godt lide, at erstatningen ikke er alt for varm men mere lunken/kølig uden at være decideret kold... bare en tanke, som jeg vist ikke har givet dig tidligere :)
Med hensyn til flad nakke, eller det der hedder lejringsbetinget skævhed, så skyldes dette, at barnet ligger for længe i den samme stilling. Det anbefales, at børn sover på ryggen, og det er her vigtigt, at du er opmærksom på, at din drengs hoved skal drejes skiftevis til højre eller venstre, når han sover. Netop for at hovedformen bliver rund.
Hovedformen hos spædbørn kan ændres så længe kraniesuturer og fontaneller ikke er lukket, og det er lettest at ændre på hovedfaconen de første 4 måneder. Kraniesuturer og fontaneller lukker dog generelt først mellem 6. og 20. måned, så man kan godt ændre noget, selvom barnet bliver ældre...
Mange børn har en favoritside, som de konsekvent lægger hovedet til, og samtidig vil mange børn også naturligt lade hovedet falde til den ene side, når de sover, fordi tyngden af hovedet gør, at hovedet naturligt falder til siden. Derfor har mange børn ikke kun en flad nakke, men også fladhed på den ene side af baghovedet...
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke puder eller særlige kiler og lignende til behandling eller forebyggelse af lejringsbetinget skævhed, og vi sundhedsplejersker arbejder efter sundhedsstyrelsens retningslinjer, hvilket forklarer, hvorfor din sundhedsplejerske ikke har anbefalet hjertepuden... Da du har købt den, ser jeg ikke nogen grund til, at du ikke skal forsøge at bruge den, men der er dog nogle andre ting, som du skal være mere opmærksom på og som jeg umiddelbart tænker, vil kunne gøre en større forskel:
Det er vigtigt, at du lægger din dreng så meget på maven som muligt. Det er kun, når han ligger på maven, at hans baghoved ikke udsættes for tryk, og derfor er maveliggende stilling alfa omega hos jer nu.
Det er vigtigt, at du ikke sætter ham i skråstol, fordi han i den også vil få et "tryk" på sit baghoved. Og det samme gælder autostolen. Han skal naturligvis være i sin autostol, når I kører bil, men stolen skal blive i ...
... bilen. Det vil være meget uhensigtsmæssigt, at du bærer ham rundt i autostolen - igen vil der være en trykbelastning på hans hoved, når han sidder i den.
Han skal som sagt ligge på maven så meget som muligt. Det kan være på gulvet, hen over en ammepude, hen over en sammenrullet babydyne, på dine lår, på din brystkasse, når du bærer ham rundt i din favn, har ham i dine arme osv.... hele tiden mave-, mave-, maveliggende stilling :)
Når han sover, skal han naturligt ligge på ryggen, men du skal her sikre dig, at han ikke ligger med hovedet fladt og kikker lige frem, og du skal sikre dig, at han ikke har en yndlingsside, som hans hoved hele tiden falder til. Du er derfor nødt til manuelt at gå ind og flytte/dreje hans hoved i den retning, som han nu skal kikke til. Og du må forsøge dig lidt frem, om hjertepuden eller den kile du har, kan hjælpe ham med at kikke til den side du ønsker og sikre, at han holder sit hoved der...
Han skal kikke til den side, hvor han ikke er flad. Det vil sige, at hvis han er flad i højre side, så skal han "tvinges" til at kikke til venstre. Det betyder, at du skal være konsekvent med at "håndtere ham", fra den side, som han selv undgår - også selvom han protesterer...
Det gælder f.eks. også, når han ligger under sit aktivitetsstativ og lignende - det kan være en god idé at hænge ting op, som fanger hans opmærksomhed, og får ham til at kikke til den side du ønsker. Det kan være en ide at flytte hans seng eller dreje hans seng rundt, så kan ligger modsat i sengen, fordi lyset og siden han kikker til kan spille ind alt efter, hvordan han er lejret... Da I ofte sover sammen alle sammen, kan det være en idé, at du og far flytter side i sengen, fordi det også kan være med til at gøre, at jeres dreng kikker til modsatte side af, hvad han er vant til...
Når du bærer ham på din arm, og når du giver ham flaske, så kan det være en god idé at skifte arm. Måske har du tendens til altid at give ham flasken med højre hånd, men nu skal du så begynde at give ham flaske med venstre hånd, så han ligger modsat i din favn, - fordi det igen fjerner lidt af presset på hans hoved og den side, hvor han måske har problemer.
Det kan være nødvendigt at tjekke om han har stramme halsmuskler, evt. kontakte en børnefysioterapeut, som kan tjekke ham igennem...
Du kan altså godt rette op på hans fladhed og evt. skævhed med den alder han har, men det vil være godt, at du går igang så hurtigt som muligt, jo større sandsynlighed er der for at det lykkes :)
Jeg håber, at ovenstående hjælper videre på vej og giver lidt indblik i hvordan - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Rødbede
Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.
Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.