Svar: Meget pylret fra starten af
Kære trætte mor
Tak for dit brev og velkommen til - og tak for din fine beskrivelse af din lille datter :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.
Når små børn græder meget og har rigtig svært ved at sove, så skal man altid overveje, om barnet har behov for mere mad - og du fortæller, at du i starten ikke havde mælk nok og derfor gik over til flaske. Det er rigtig godt, så ved du præcist, hvor meget mælk din datter indtager, og det i sig selv kan give lidt ro :) Med den alder hun har nu, vil det også være en god idé, at du overvejer om ikke hun skal begynde med lidt skemad...
Derudover så skal man også altid overveje, om hun kan have ondt. Det kan være smerter fra maven, nakke, skuldre, ryg osv. Og du fortæller, at hun er blevet behandlet af en kiropraktor, som har løsnet låste ryghvirvler i den øvre del af ryggen. Hun har altså haft problemer med dette, og det kan sagtens være en del af forklaringen på den gråd, som hun har haft i starten. Det er derfor rigtig godt, at du har fået dette behandlet, og jeg går ud fra, at hun ikke længere har nogen låsninger som generer hende.. :) Det lyder i hvert fald som om, at hun efter behandlingerne er begyndt at trille mere omkring og at hun bruger sig selv rigtig fint motorisk, når hun ligger på gulvet - det er super dejligt!
Du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke har ondt andre steder - det kan f.eks. være smerter fra ørerne. Hvis hun har været forkølet, kan hun godt have problemer med væske i mellemøret, selvom hun ikke er ældre end hun er. Og det kan godt være med til at forklare, hvorfor hun sover så kortvarigt, som hun gør. Hvis hun har ondt i ørerne, så vil det gøre ondt at ligge ned, så når hun er puttet, så vil hun blive vækket af smertejag, stoppe med at græde, når du tager hende op på højkant, eller giver hende lidt mælk, og så vil du kunne putte hende igen, hvorefter hun igen sover kortvarigt, og det samme gentager sig.
Når alt dette er sagt, så kan det dog godt være, at du har en pige, som hører til det man kalder for high-need-babies. Dette begreb dækker over små børn, som på én gang er super-sensitive, intense, krævende, svære at tilfredsstille, svære at få til at spise og svære at få til at sove. De pylrer, hænger på armen og vil samtidig ikke være i favn ...
Jeg bryder mig normalt ikke om at sætte betegnelser på børn og netop begrebet "high need" signalerer jo, at nogle børn har større behov end andre - og alle børn har naturligt behov for at blive set og mødt. Men når det er relevant at tale om high need babyer, så er det især, fordi det ofte giver forældre ro at vide, at disse børn findes. Det er ikke fordi, at du gør noget forkert - og der er heller ikke noget i vejen med din datter. Hun er som hun er, fordi det er en del af hendes personlighed - nogle kalder også disse børn for signalstærke børn :)
High need-babyer har et meget højt aktivitetsniveau og er utrolig meget på. Hvis hun er high-need, så vil hun være meget opmærksom på alt, hvad der sker omkring jer. Det betyder, at hun let bliver forstyrret, hun lader sig ofte distrahere, og det kan være svært for hende at holde koncentrationen om en ting i længere tid - her skal man naturligvis medtænke hendes alder, for det er naturligt svært, når man kun er 5 måneder gammel :) Men mange vil opleve en high-need-baby som kortluntet. Der skal ikke ret meget til, før verden og omgivelserne kan overvælde dem. De bliver let irriterede og er ofte derfor også ...
... grædende.
Og gråden er svær, for når disse børn græder, så græder de ofte mere intenst og mere vedholdende end andre børn - og på samme måde virker de ofte også ekstra glade, når de er glade. Lige så ulykkelige de kan være, lige så sprudlende glade kan de være. Det føles tit som om, at der ikke rigtig er nogen middelvej, det er enten eller..
High need babyer sover ofte kortvarigt, og deres søvnbehov er generelt lidt mindre end hos andre børn på samme alder. De har ofte også svært ved at overgive sig til søvnen. Og du beskriver netop en pige, som ofte græder, når hun skal sove, og som ofte også sover meget kortvarigt, når hun så endelig falder i søvn. Disse børn har ofte også brug for stor fysisk kontakt og nærhed for at kunne slappe af og falde til ro og falde i søvn, og de accepterer sjældent en substitut for mors favn. Det er i din favn, på din brystkasse, at din datter sover bedst... Og det kan dog være derfor, at viklen lyder til at fungere godt hos jer...
Som jeg læser dit brev, så lykkes det med barnevognen nogle gange, og det er super godt, hvis du kan forsøge at holde fast i, at hun også kan sove i den. Det vil hjælpe dig på sigt, at hun lærer at sove i sin barnevogn, det gør det lettere for jer at komme nogen steder, og det vil også være lettere for andre at putte hende, når hun f.eks. skal i dagpleje eller vuggestue :)
Hvis hun har glæde af sin flaske, så må hun gerne få denne i barnevognen og falde i søvn med den der. Det gør ikke spor - det vigtigste er, at hun falder i søvn, og mælk skal stadig være en fast del af hendes putteritual :) Det kan dog være en rigtig god idé, at du eleverer hendes hovedgærde lidt, så hun ikke ligger helt fladt. Måske kan barnevognens bund løftes - det afhænger af modellen, ellers kan du komme en lille pude, et sammerullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen løftes lidt op under hendes hoved.
Hos disse børn vil dagsrytmen ofte skifte fra dag til dag - og det gør det ekstra svært. Det er ikke det samme som trøster hende - det der virker om torsdagen, virker pludselig ikke om lørdagen - og det er naturligt frustrerende. Hver gang du tror, at nu har du lige fundet ud af hvordan, og så ændrer det sig igen. Men det er sådan det er - og heldigvis så ændrer det sig ofte hen af vejen :)
Det er derfor rigtig godt, at du forsøger at gøre det, som du instinktivt fornemmer virker bedst. Og det er super fint, at du giver hende 4 lure dagligt, det må hun meget gerne få - og det har hun netop brug for, når hun sover så kortvarigt, som hun gør. Du er nødt til at acceptere, at hun ikke følger bogen, og at hun adskiller sig fra de andre børn i mødregruppen - pas på ikke at sammenligne for meget, for det vil kun gøre dig ked af det og frustreret. Og pas også på med at lytte til andres kommentarer...:)
Prøv at se det som noget positivt, at hun har den personlighed, som hun har. Hvis hun er en high-need-baby, så vil hun på sigt være en pige, som vil være rigtig god til at give udtryk for sine behov, og det er guld værd :)
Du kan læse mere om high need babies i min bog "Helens bog om gråd og trøst", hvor du også kan læse om andre årsager til at børn græder og hvordan vi skal hjælpe dem.
Du kan også læse meget mere i bogen "Babykaos" af Tine Schrøder Lunøe og i bogen "Signalstærke børn" af Anja Sigvard Nielsen. Så en tur på biblioteket kan måske hjælpe dig lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat og stort knus fra mig til dig :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder