Annonce

Annonce

Svar: Brug af slyngevugge


12. december 2018

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udstyr.

Kære Karoline

Tak for dit brev og tillykke med den lille pige - og velkommen til :)

Det er et rigtig fint og meget relevant spørgsmål, du stiller omkring brug af slyngevugge.

Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at små børn lægges til at sove på ryggen og med hovedet skiftevis drejet til venstre og højre side. Det anbefales, at barnet puttes i en seng med en fast bund og en relativ fast madras. Når og hvis barnet f.eks. har behov for at gylpe, så vil det normalt pr. refleks dreje hovedet til siden, hvorved det kan komme op med den gylp som generer... Det anbefales også, at man sikrer sig, at barnet ikke får det for varmt under søvn.

Du har helt ret i, at en slyngevugge ofte ikke følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, da madrassen ofte runder, så barnet ikke ligger helt fladt og plant... og det kan godt være svært for barnet at dreje hovedet, hvis det f.eks. gylper.

Sundhedsstyrelsen hverken anbefaler eller fraråder slyngevugger - men holder sig til den generelle anbefaling om, hvordan børn bør sove. Og anbefalingerne er for at nedsætte risikoen for vuggedød.

Jeg forstår godt dine bevæggrunde for at spørge, om du kan putte din datter i slyngevuggen om dagen - når du selv er vågen og kan holde øje med hende. Af hensyn til vuggedød vil man normalt ikke anbefale dette, fordi du naturligt ikke kan holde hende under observation hele tiden.. og man vil derfor heller ikke anbefale, at du bruger en slyngevugge til hende, når du selv sover...

Der findes dog forskellige modeller af slyngevugger, babykøjer, hængevugger, og man må individuelt vurdere, om den pågældende vugge lever op til ...


Annonce

... Sundhedsstyrelsen anbefalinger. Det vil sige, at madrassen skal være fast, barnet skal have mulighed for at bevæge sig og dreje hovedet, barnet skal kunne ligge så lige, at det har frie luftveje, barnet må ikke kunne få det for varmt osv...

Rigtig mange forældre og børn har glæde af at bruge en form for vugge, der kan hænge og bevæge sig. Det hjælper barnet med at finde ro, barnet føler sig puttet og bliver skærmet lidt fra omgivelserne, lys osv. Og så har den vuggende bevægelse en stor beroligende effekt...

Jeg har ikke kendskab til, hvorvidt der har været sket ulykker ved brug af slyngevugger, eller om der er nogle særlige sikkerhedskrav, som man skal være opmærksom på. Men jeg har kontaktet Sikkerhedsstyrelsen og spurgt ind til dette. Jeg har ikke modtaget svar endnu, men skal nok gi besked, når og hvis jeg hører nærmere :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og glæder mig til at følge jeres lille familie:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Rigtig god jul!
-----------------------------
Notat fra 20. December 2018

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen, så er der på nuværende tidspunkt ikke nogen sager omkring slyngevugger. Slyngevugger er opfattet af produktsikkerhedsloven, og det betyder blandt andet, at producenten skal give forbrugerne de oplysninger, som er nødvendige for, at man kan vurdere de risici, der kan være forbundet med produktet.

Det kan ikke udelukkes, at der kan være samme problematik med slyngevugger, som man har diskuteret omkring bæreslynger - nemlig barnets liggestilling, som kan give en "chin-to-chest" position, der kan hæmme barnets vejrtrækning.

Det anbefales at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.

Jakke og flyverdragt i autostol?

Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.

Uld til baby, hvordan?

Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce