Annonce

Annonce

Svar: Mange hysteriske timer med baby


30. november 2018

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige :)

Jeg kan godt forstå, at du bliver ked af det, for der er naturligt ikke noget du hellere vil end at trøste din datter, og det er naturligt svært og hårdt, når du oplever, at intet rigtigt virker, og hun bare græder og græder... Og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig:)

Du skal for det første være sikker på, at hun ikke har ondt. Det kan være problemer med maven, ørerne, blærebetændelse og lignende. Da det er første gang du skriver til mig, så kender jeg ikke jeres lille familie og jeres forløb, men nogle gange får børn et vrid i nakke og skuldre i forbindelse med fødslen, andre gange efterfølgende - og det kan også give hende smerter og være forklaringen på, at hun græder og er svær at trøste.

Du skal også være sikker på, at hun får tilstrækkeligt at spise. Nogle børn bliver meget stille og ligger bare og kikker, når de mangler mad - andre børn græder fordi de har brug for mere mælk. Det er vigtigt, at hun spiser hver 3-4 time døgnet rundt med den alder hun har, det er vigtigt, at der er godt gang i maven og at afføringen er solgul eller orangegul - og det vil stadig virke sådan, at hver gang hun spiser, så kommer der også noget ud... Og så skal hun naturligt tage tilstrækkeligt på i vægt. Mindst 200 gram om ugen, meget gerne mere!

Du nævner, at det især er om aftenen, at hun bliver ked af det og græder i flere timer. Dette kan f.eks. hænge sammen med, at hun oplever rigtig meget hele dagen igennem og om aftenen har svært ved at koble fra - og måske er overstimuleret. Det er derfor en god idé, hvis du kan medtænke, at hun om dagen skal skærmes fra forskellige stimuli og at du skal forsøge at tilbyde hende rolige omgivelser...

Små børn har ikke evnen til at lukke lyde ude på samme måde som vi voksne har. Når du hører radio, så vil du nogen gange lytte og andre gange lukke af, hvor du ikke hører det hele. Du hører måske en melodi, som du synger med på, så kommer der noget du lukker af for, så er der noget i radioavisen, der fænger din interesse, og du lytter igen, og så hører du igen ikke det næste, så siger radioværten noget sjovt, og du lytter igen, og så er der igen noget, som du ikke hører... Den evne har din datter ikke endnu, hun hører alt omkring hende og kan ikke lukke til og fra på samme måde, som du kan. Derfor kan der i løbet af dagen hurtigt blive for meget uro omkring hende, og det reagerer hun så på om aftenen...

Derfor er det rigtig godt, hvis du forsøger at undgå for mange ture i byen, på cafe, mødregruppe, gæster, supermarkeder, legepladser osv. flere dage om ugen, men lige nu forsøger at minimere behovet for at ...


Annonce

... komme ud - så de ture I tager ud af huset er på tidspunkter, hvor hun har fået godt med mælk og er parat til at sove - og har glæde af en tur i barnevognen.

Det er også rigtig godt, hvis du om dagen kan putte hende i soveværelset eller lade hende ligge i barnevognen i haven/gården- altså på afstand af, hvor du befinder dig og hvor du laver praktiske ting, hører musik eller lignende, så du på den måde hjælper hende til roligere omgivelser og dermed færre stimuli :)

Når det så er sagt, så betyder det ikke, at du skal lukke ned for al lyd. Det er vigtigt, at hun ikke vokser op i en "døv verden", men hører almindelige hverdagslyde.. Du skal derfor ikke begynde at liste rundt, fordi gulvet knirker, eller sætte telefonen på lydløs, undgå at tænde for vaskemaskinen, undgå at klirre med glas, bestik, tallerkener osv. Det er vigtigt, at der stadig er hverdagslyde omkring hende.

Når børn græder sidst på dagen, så kaldes det ofte "ulvetimen" og det skyldes, at barnet har svært ved at kapere alle de stimuli og sanseindtryk, som barnet oplever, fordi barnets centralnervesystem stadig er under udvikling. Derfor er det også vigtigt, at du ikke forsøger en masse nyt, for at få det til at holde op...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Når hun græder så længe, som hun gør, så vil de fleste forældre naturligt forsøge mange forskellige ting i håb om at et eller andet virker og stopper gråden - over til mor, over til far, skifte ble, prøve med brystet, supplere med en flaske, tilbage til mor, forsøge med en sut, vugge lidt, gå lidt, putte i seng, tage op igen, forsøge med en rangle, tilbage til far, tilbage på puslebordet, prøve med mælk igen osv. osv. Og det eneste vi gør er at tilføre barnet endnu flere stimuli, som er det hun protesterer over.

Derfor er det vigtigt, at du og far forsøger at sikre, at alle basale ting er i orden - at hun har fået ren ble, har blødt og dejligt nattøj på, har fået mælk så hun ikke er sulten, at hun er parat til at sove og så sætter jer med hende, holder hende tæt, vugger hende eller måske putter hende i barnevognen og triller hende en tur eller lægger dig med hende og ammer hende i dobbeltsengen... Så I hjælper hende med at koble fra, finde fysisk ro og overgive sig til søvnen...

Det er rigtig godt, hvis I kan hjælpe hinanden og skiftes til at holde hende eller lægge jer med hende. Det er rigtig hårdt at stå med det alene :)

Jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om Gråd & Trøst". I den kan du finde mange flere forklaringer på, hvorfor hun kan græde, hvilke signaler I skal lægge mærke til og hvordan I kan hjælpe hende videre...

Rigtig meget held og lykke - glæder mig til at følge jeres lille familie fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce