Svar: Vores datter bruger fortsat ble om natten
Kære mor
Tak for dit brev :)
Det er helt normalt, at børn bliver renlige om dagen, før de bliver det om natten, og det er vigtigt, at I lader jeres datter beholde sin ble på om natten, så længe I oplever, at den er våd om morgenen.
Det er rigtig fint, hvis hun begynder at kunne holde sig, når hun har tisse af om aftenen, men det er helt okay, hvis hun stadig ikke kan - og I skal ikke kæmpe med hende om at komme på toilettet, men tage det stille og roligt :)
Vores urinproduktion, og det at kunne holde os, styres af det antidiuretiske hormon (ADH). Dette hormon udskilles om natten, når vi sover, og det sikrer, at vi ikke tisser om natten. Børn skal dog have en vis alder, før de begynder at udskille dette hormon, og det er derfor, at mange børn tisser i sengen eller stadig har brug for en natble, selvom de godt kan holde sig om dagen :)
Der er også nogle børn, som har en urinblære, der har svært ved at rumme den mængde urin, som barnet producerer - man kan sige, at blæren løber over, og så ...
... tisser barnet også i sengen. Der er børn, som sover meget tungt om natten og som derfor ikke mærker, når de skal tisse - og derfor tisser i sengen... Og så er der også børn, som har det problem, at der ikke bliver sendt besked fra blæren til hjernen om, at blæren er fuld - før det er for sent - så barnet mærker ikke tissetrangen...
Med den alder jeres datter har, så skal I ikke gøre noget ved det. I skal blot hjælpe hende på toilettet om aftenen (når hun vil) og give hende en ble på, så hun har den om natten og ikke bliver forstyrret i sin søvn - og så lade tiden arbejde lidt for jer og hende. Det lyder som om, at det nok skal komme stille og roligt - og hun er stadig ikke ret gammel :)
Man gør ikke noget ved natlige vandladninger, før barnet når skolealderen. Ca 70% af alle børn stopper med at tisse i sengen om natten, før de fylder 7 år.. så der er stadig masser af tid at løbe på :)
Håber du kan bruge dette videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Fortsat held og lykke med hende!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Brystopereret
Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.
Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder