Annonce

Annonce

Svar: Rutiner og spædbørn


1. oktober 2018

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mia

Tak for dit brev og dejligt at høre, at I har glæde af at bruge den ammestilling, der kaldes laidback eller tilbagelænet ammestilling :)

Du skriver noget meget essentielt "Ofte spiser han kun et halvt måltid, falder i søvn og er umulig at få til at "spise færdig". Men på denne måde får han ikke spist sig rigtig mæt og vågner derfor efter kort tid og vil spise igen, men er stadig ikke udhvilet så han får igen kun et halvt måltid og sådan sidder vi nu fast i en rigtig dårlig spiral" - det er lige præcis her udfordringen er, og derfor er det vigtigt, at du hjælper ham med at spise færdig, når han ammes.

Du kan med fordel forsøge at skifte ham undervejs. En skiftning, - det at få tøjet af og blive tumlet lidt med på puslebordet, - kan ofte få ham til at vågne lidt op til dåd igen, måske blive lidt ked af det - og derefter kan du så lægge ham til brystet igen, hvor han så kan spise færdig og dermed få et fuldt måltid - og først derefter skal han så puttes.

Du kan med fordel skifte ammestilling undervejs, så du starter med at amme ham i den traditionelle stilling og derefter skifter ham, og så lægger ham til samme bryst men i tvillingen stillingen. På den måde få han stimuleret og tømt brystet bedre og får den lidt "federe" mælk med ud og kan derefter sove et lidt længere søvnstræk, før han atter vågner og er sulten.

Nogle børn har i denne alder også en aktiv mororefleks, hvor de får vækket sig selv, fordi de "flagrer eller spjætter" med armene og benene. Lidt ligesom det, du kender fra dig selv - lige der, hvor du er ved at falde i søvn, så er det som om, at du falder, og du spjætter med kroppen. Hvor du registrerer det og sover videre, så vækker det din dreng. Og for at hjælpe ham, kan du derfor prøve at svøbe ham. Svøbet vil hjælpe ham med at holde fysisk sammen på sig selv og kan derfor være med til at forhindre, at han vågner op og græder.

Nogle børn har også en bøvs, som kommer op efter 20-30 minutter, og det kan også nogle gange gøre, at han vågner. Det er derfor rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham med at bøvse af, før han puttes, men hvis han efter amning bare er helt "slap" og sover godt, så skal du ikke vække ham, for at bøvse, men blot putte ham. Efter 20-30 minutter, vil han så måske vågne op, begynde at sutte, virke søgende osv. fordi bøvsen generer ham.

Nogle gange vil det være godt, hvis han ligger lidt eleveret, så finder luften selv op og ud, måske gylper han lidt - vær opmærksom på at hans hoved skal drejes skiftevis til højre og venstre side, når han sover på ryggen. Og kommer der lidt gylp vil det naturligt løbe ud af munden. Andre gange kan han ...


Annonce

... godt have behov for f.eks. at få en sut, fordi det hjælper mælken ned i maven og videre ud i tarmsystemet og det kan give ro at sutte, uden at få ekstra mælk. Atter andre gange kan det være nødvendigt, at du tager ham op, hjælper ham med at bøvse af og derefter så forsøger at putte ham igen. Hvis han har været meget vågen vil putning med sut måske ikke være nok, så vil han måske have brug for en lille ekstra amning, før han så falder i søvn. Men han bør der gerne sove et lidt længere søvnstræk, før han så vågner igen....

Med hensyn til rutiner, så vil du lige nu være nødt til at følge hans rytme og hans behov meget. Det vil dog være rigtig godt, at du forsøger at holde ham igang om dagen og hjælper ham med at sove om natten, så han ikke bytter rundt på nat og dag. Heller ikke selvom han naturligt stadig skal spise om natten. Sørg for ikke at tænde for meget lys eller snakke for meget om natten - det hører dagen til :)

Mælk bør indgå som en fast del af hans putteritual, og måden du kærtegner ham, luller ham i søvn osv. vil naturligt være ens og bliver derfor genkendeligt for ham. At putte ham i f.eks. en lift efter amning kan være en god idé, så den er genkendelig og dermed tryg. Om dagen kan du komme liften i barnevognen og trille en tur, så han også vænnes gradvist til dette...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Omkring 8 ugers alderen vil det ofte være rigtig godt at udvide rutinerne lidt mere.. Du kan i denne alder stadig svøbe ham, give ham mælk, tilbyde ham en sut, bruge samme kærtegn, beroligende ord osv. som du hele tiden har brug. Du kan også begynde med lidt flere faste ture i barnevognen, så han f.eks. altid sover middagsluren i haven eller lignende. Ligesom han måske vil have glæde af at kunne kikke på en barnevognsrangle eller lignende, når det er sovetid. Børn i 2 måneders alderen sover meget forskelligt, nogle børn sover flere korte lure i løbet af dagen, andre børn sover to meget lange dagslure...

I 3-4 måneders alderen vil de fleste børn begynde at trives med en 3-lurs-rytme, og de har i denne alder ofte en sen søvnfase. Det betyder, at de sover sent hele dagen igennem og går sent i seng, hvilket ændrer sig igen, når de bliver større. Rytmen, rutinerne osv. er stadig de samme - ren ble, skiftning til nattøj, mælk, sut, evt. putteklud, samme beroligende ord, kærtegn osv. er hele tiden mere eller mindre, som de plejer at være, fordi genkendelighed giver tryghed...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - og vil også foreslå dig min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om rutiner, ritualer, børns søvn i forskellige aldre osv.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce