Annonce

Annonce

Svar: Mælkeerstatning - 10 mdr.


5. september 2018

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder faktisk som om, at jeres dreng er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af sin flaske. Det betyder, at han har lært at skulle have flasken i munden for at kunne falde i søvn, så han nu har brug for flasken før alle sine lure og også i løbet af aftenen og natten, hvor han skal fra et søvnstadie til et andet... Og det er ret vigtigt, at du vænner ham fra at skulle have flaske i munden, hver gang han skal sove - det gør ikke nogen forskel om der er vand eller mælk i flasken. Det er selve flasken, som han nu skal vænnes fra.

Han har brug for to flasker i døgnet nu, og de to flasker kan enten ligge før middagslur og til aften, eller de kan ligge aften og sen aften. Og ud fra din beskrivelse, så tænker jeg, at du måske vil have bedst held med at bibeholde flaske aften og sen aften. Det vil samtidig give dig mulighed for at få lidt mere nattesøvn, som du naturligt har brug for, og om dagen vil du så have mere overskud til at rumme ham, når han naturligt bliver frustreret over, at han ikke længere kan få flaske.

I stedet for flaske, så skal han tilbydes vand af kop. Og han må også meget gerne blive tilbudt lidt mellemmåltider eller lignende, som alternativ til at få flaske. Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:

Morgen 06:30: Havregrød og vand af kop

Tilbydes frisk blød frugt i hånden, som han kan sidde og gumle lidt på, falde til ro med og puttes så til sin første lur ca. 7.30. Hvis han virker tørstig kan han blive tilbudt lidt vand af en kop.

Formiddag 9.30-10: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Frokost 11.30: Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Rester fra aftensmaden eller tilbydes rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop med vand (eller måske 100 ml mme) og puttes derefter til middagslur. Dette erstatter flasken.

Eftermiddag 14:30-15:00: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos, vand af kop.

Aften 17:30: Aftensmad - udgangspunktet er familiemaden. Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være moset mad og også mad i stykker. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv.

18.30: Tilbydes en godnatgrød, som f.eks. flerkornsgrød og vand af kop. Får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca kl 19

Sen aften 23: Drømmeflaske og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.

Som du kan se, så har jeg lagt de to flasker aften kl 19 og sen aften kl 23. I løbet af dagen tilbydes din dreng vand af kop - og før middagsluren kan han en overgang tilbydes vand eller mme af kop sammen med en banan. Så han stadig får en følelse af at få lidt mættende i maven lige før han skal sove.

Om aftenen har jeg indført et bad efterfulgt af en godnatgrød. Badet gør, at hans vågenperiode forlænges lidt, og samtidig hjælper det ham til fysisk ro, hvis badet ligger ca. en time før han skal sove. Og så afsluttes der med en godnatgrød, som sikrer, at han er mæt og tilfreds og parat til at sove - uden at behøve den ekstra flaske. I stedet for at han får flaske både kl 18.30 og 20.30, så vil han med den nye plan kunne trives med en flaske f.eks. kl 19... Og flasken kl 01, som han ofte græder efter, er rykket frem, så han får den kl 23 i stedet... hvorefter du selv kan gå i seng og få et par timers sammenhængende søvn.

På en eller anden måde har I fået skabt nogle rutiner, hvor mælken er blevet erstattet af vand - men han har stadig ikke lært at sove uden sin flaske. Det betyder, at han har det, som jeg kalder for et søvnassociationsproblem.

Søvnassociationer er ting, vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for os voksne f.eks. ofte at læse i en bog, for små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, beroligende ord som ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er, når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode, fordi de lærer jeres dreng at falde i søvn selv. ...


Annonce

... Han lærer at sove i sin seng, forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør ham afhængig af jer...

Det er helt naturligt, at små børn skal have mælk, som en fast del af deres putteritual. Det er helt naturligt, at jeres dreng har haft brug for sin flaske, før han har kunne falde i søvn. Men nogle gange bliver det, som i starten var godt, til et uhensigtsmæssigt ritual - og det er sket hos jer. Jeres dreng er blevet uhensigtsmæssig afhængig af sin flaske - simpelthen fordi han ikke har lært at undvære flasken, men i stedet har lært at skulle have vand af sin flaske... Og det betyder, at han nu ikke er i stand til at sove, uden at han får flasken i munden.

Vi vågner alle sammen mange gange undervejs i søvnen - vi vender os, trækker dynen lidt op, sparker dynen af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Jeres dreng har også disse opvågninger og det er her, at hans søvnassociation skal kunne få ham videre i søvnen igen - og det uden at blive taget op, uden at blive vugget eller som hos jer, uden at skulle have sin flaske i munden.

Når du putter ham til formiddagsluren, så sæt ham op i barnevognen og tril ham en tur, hvor han kan sidde og kikke på verden, mærke vinden i ansigtet og put ham så først, når han tydeligt viser sig parat. Giv ham gerne lidt frugtbåde i hånden, som han kan sidde og sutte på - eller giv ham en sut i munden, så du på den måde vænner ham til, at han ikke behøver sin flaske, før at kunne sove der. Lige inden skal han naturligt tilbydes et mellemmåltid jf. dagsplanen...

Når du putter ham til middagsluren, så erstattes flasken her også med en kop vand/mælk og gerne en banan som mellemmåltid - igen kan han trilles en tur, hvis han har brug for dette, for at kunne overgive sig til søvnen uden flaske...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og når du putter ham om aftenen, så er det vigtigt, at han nu puttes i sin seng, der hvor du ønsker, at han skal sove, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han sover. Hvis han falder søvn med flasken i munden, så vil han savne den igen og igen og det samme, hvis han falder i søvn i din favn. Det er vigtigt, at han når at følge med i, at flasken ikke er i munden og at han ligger i sin seng. Ellers vil han naturligt vågne op og savne flaske og favn om natten.

Det kan sammenlignes med, at du falder i søvn ved siden af din mand og i løbet af natten forsvinder han. Hvis du vågner og oplever, at han er væk, så vil du naturligt ikke kunne sove videre. Du vil sandsynligvis sætte dig op, begynde at kalde, til sidst gå ud af sengen og lede efter ham - fordi han skal være der - det er forkert, at han ikke er i sengen. Og det er præcis det samme for jeres dreng, hvis han falder i søvn i mors eller fars favn, så vil han naturligt vågne op, når han skifer søvnstadie, lige mærke efter om I er der. Hvis I er det, så sover han trygt videre, men hvis I ikke er der, så vil han blive urolig, vågne mere og mere op og vil ikke kunne sove igen, før han atter er i jeres arme. Han kan altså være uhensigtsmæssig afhængig af både flaske og af jeres favn.

Når du putter ham om aftenen, så er det derfor vigtigt, at han ikke falder i søvn med flasken i munden eller i din favn, men flytte ned i sengen på det tidspunkt, hvor han stadig når at registere, hvor han puttes. Du kan også udnytte, at han tilbydes flaske og give ham denne direkte i sengen, så han ikke flyttes fra din favn, men får lov til at finde roen i sengen med det samme - MEN, det er her vigtigt, at han slipper flasken, før han sover. Det skal helst være sådan, at han drikker sin flaske, slipper den, smiler til dig og triller om på siden og sover.

Hvis du tænker, at det vil være lettere for dig/ham, hvis I bibeholder flaske før middagslur og aften og i stedet fjerner flasken sen aften, så kan du også vælge at gøre det sådan - så længe han blot får 2 flasker i døgnet, så betyder det ikke noget om de ligger på det ene eller det andet tidspunkt. Godnatgrøden om aftenen vil i givet fald stadig kunne bibeholdes og han skal så stadig have flaske, som del af sit putteritual om aftenen, men de efterfølgende flasker skal væk. Jeg tænker at godnatgrøden vil erstatte den ene flaske, men flasken som han lige nu får kl 01, vil det nok være nødvendigt, at du trapper ud af - det vil sige, at du skal give ham mindre og mindre vand indtil han helt kan undvære den.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce