Annonce

Annonce

Svar: Amning og rytme - 1 mdr.


2. juni 2018

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Kris

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål:)

Det er rigtig godt du skriver, og det er også rigtig godt, at du taler med din sundhedsplejerske og får hendes vurdering - hun kan se om din dreng dier med korrekt teknik og kan også veje din dreng og sikre, at han tager på som han skal :)

Hans vægtøgning vil naturligt have noget at sige i forhold til, hvorvidt han behøver så hyppig amning, eller du med fordel kan forsøge at give ham en sut en gang imellem - hvis han tager rigtig meget på, så kan hans søgning mod brystet godt være et udtryk for et suttebehov og ikke nødvendigvis behov for mælk, hvis han derimod kun lige tager det på, som man normalt ville forvente, så lyder det som om, at han har brug for ret hyppig amning for at sikre mælkeindtaget, hans behov og dermed hans vægtøgning, og så vil det ikke være anbefalingen, at du giver ham en sut...

Ud fra det du har beskrevet, så er der ikke noget som umiddelbart tyder på, at din dreng mangler mælk eller behøver die hver time for at få sit behov tilstrækkeligt dækket. Derfor kan du godt forsøge at amme ham, altså starte med at lægge ham til, hjælpe ham med at spise effektivt ved brystet og når du så skønner, at han er færdig med at spise, så må du gerne give ham en sut, så han falder i søvn med sutten i munden og ikke med dit bryst og i din favn... Det lyder nemlig som om, at han måske sover, imens han spiser hos dig og derfor ikke får særligt lange søvnstræk, når han ligger for sig selv...

Det er rigtig godt, at du forsøger at amme fra et bryst af gangen, og at du her hjælper ham med at holde sig igang, så han spiser effektivt. Det vil være rigtig godt, at du ammer ham som en fast del af hans putteritual, men det afhænger naturligt af, hvor lange lure han sover. Hvis han sover en meget lang lur, vil han naturligt have behov for brystet, når han vågner og så vil det være fint, at du tilbyder ham brystet igen, før han skal sove - dette skal være et tilbud og her vil han så selv styre, hvor længe han har behov for at die/hvor meget mælk han har behov for. Men lige nu, hvor han ofte ikke sover særligt længe af gangen, vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at amme ham som en fast del af hans putteritual...:)

Start med at skifte ham og gør ham klar til putning. Læg ham til brystet, hjælp ham med at die og forsøg at holde ham lidt igang. I takt med at amningen skrider frem og han virker til at falde i søvn, så se på ham. Se på hans øjne, lyt til hans vejrtrækning. Når han virker rigtig træt og virker til at være gået over i passiv amning, som du kalder det, så træk brystet ud, erstat evt. med en sut og put ham så fra dig, stille og roligt. Lad ham mærke dine hænder på kroppen, put ham evt. i liften og sving denne lidt eller stil den i barnevognen og tril med vognen, så du på den måde luller ham ind i søvnen - hvor han har sin sut og ikke ligger ved dit bryst og sover.

Hvis han efter 30-40 minutter begynder at virke søgende, så giv ham sutten (han har måske tabt den) i munden, hjælp ham med at holde fast i den, kærtegn ham med dine hænder, så han stadig mærker, at du er der, vug ham lidt hvor han ligger, tril med barnevognen osv. så du hjælper ham videre ind i søvnen - uden at tage ham op og amme ham igen, men så han lulles videre i søvnen med sut, kærtegn og bevægelse. Det er ikke nødvendigvis behov for brystet, at han har der - men han virker søgende, fordi der måske står noget mælk og kører op og ned i spiserøret, måske er der en bøvs på vej, måske rumler det lidt i maven - og her kan sutten hjælpe ham. På den måde kan du strække tiden mellem amningerne lidt og hjælpe ham til at sove lidt længere søvnstræk.

Det lyder som om, at du har nogle meget lange ammeperiode og som om, at han sover i din favn under det, som du kalder passiv amning. Jeg tænker derfor, at du skal prøve at flytte ham fra dig, når han kommer ind i passiv amning og vænne ham til at sove lidt på afstand af dig.. Når han ligger i din favn, ligger ved dit bryst, så vil han naturligt også kunne dufte dig og din ...


Annonce

... mælk og det vil gøre hans suttebehov større. Hvis han kan ammes og putte lidt væk fra dig, så han ligger i sin lift og ikke i din favn, så kan det godt være med til at gøre, at han kan sove et lidt længere søvnstræk...

Nogle gange vil det også være godt at lade ham sove hos far. Han kan ligge på fars brystkasse, fornemme vejrtrækningen, fars hjertelyd osv. som han også finder ro ved hos dig - men far dufter ikke af mælk og derfor er amning udelukket. Far kan derfor nogle gange være rigtig god til at give ro - og far kan med fordel også forsøge med en sut som alternativ til brystet. Altså bruge sutten til at finde ro med, når jeres dreng har diet hos mor og I ved, at han har maven fyldt med mælk :)

Spædbørn skal som udgangspunkt have fri adgang til brystet, og det betyder, at nogle mødre faktisk oplever, at barnet dier 10-14 gange i døgnet, hvilket kan være helt normalt. Barnet dier hyppigt af flere årsager:

Den hyppige amning sikrer, at barnet får nok mælk og stimulerer til produktion, så der altid er mælk nok til barnet.

Den hyppige amning giver barnet vandholdig, tørstslukkende mælk og egentlige måltider, så barnet selv kan flekse sit behov.

Den hyppige amning er skånsom for barnet mavesæk. Mavesækken er lille og hver gang der kommer mælk ned i maven, så udvides den som en ballon. Ved at die hyppigt, får barnet en passende mængde mælk i mavesækken.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Den hyppige amning virker både som trøst, ro, smertelindring og kontakt. Det at sutte virker beroligende, der udskilles oxytocin, kærlighedshormonet og det gør barnet tryg at blive lagt til brystet hyppigt, og når det beder om det.

Det er altså normalt at spædbørn kan have behov for at die hyppigt, og der er mange fordele ved dette :)

Men - man skal naturligvis sikre sig, at barnet ikke dier hyppigt på grund af forkert sutteteknik. At årsagen ikke er, at barnet har svært ved at stimulere brystet rigtigt, har kort tungebånd eller lignende, at mor har indadvendte brystvorter, så barnet har svært ved at få rigtig fat... Det kan skyldes behov for at få mælkeproduktionen sat op - så barnet dier hyppigt, fordi det mangler mælk - eller modsat, at det skyldes overproduktion, som kan føre til en kraftig nedløbsrefleks og ubalance i tørstslukkende og mere mættende mælk... Børn med refluks kan også have tendens til og behov for at die hyppigt, og børn kan som sagt også have et suttebehov, som er større end hvad mor kan holde til ved brystet og derfor have behov for en sut... Der er alså rigtig mange faktorer som spiller ind og som man er nødt til at vurdere, når man skal vurdere om en amning fungerer godt/normalt, og hvad man kan gøre for at ændre en given situation :)

Det er ofte de første ca 6-8 uger at børn har tendens til at die meget hyppigt, og det er sandsynligvis derfor, at din sundhedsplejerske har sagt, at I skal se tiden lidt an. At du stadig skal hjælpe din dreng med at spise effektivt ved brystet, holde ham lidt igang og sikre, at han ikke falder for meget i søvn :) Herefter vil der ofte begynde at komme lidt mere rytme og det er altså ikke sådan, at du skal amme en gang i timen resten af din drengs ammeperiode. Det ændrer sig løbende :)

Om den længste amning ligger, når han vågner eller før han skal sove, afhænger helt af, hvor lange lure han tager - den længste amning kan ligge begge steder, og her skal du forsøge at være lidt fleksibel. Hvis han har sovet en længere lur, så vil han naturligt ofte være sulten, når han vågner og vil derfor skulle ammes i længere tid efter en lur - og før han så skal sove igen, så får han en trøstetår som hjælper ham til ro, hvorefter han så puttes. Andre gange vil han have brug for en tørstslukker, når han vågner og dier her kortvarigt, og før han så skal sove næste gang, så får han et længere ammemåltid som del af sit putteritual :)

Han kan altså sagtens, med den alder han har, have behov for brystet både når han vågner, og før han skal sove igen - det vil være helt naturligt :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce